KAportal Nema referenduma? Postignut sporazum sindikata učitelja i Vlade - štrajk se prekida, od sutra učenici ponovo idu u školu | Karlovački informativni web portal

Nema referenduma? Postignut sporazum sindikata učitelja i Vlade – štrajk se prekida, od sutra učenici ponovo idu u školu

foto RTL

– Sada smo ponudili i sindikati su prihvatili da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi trokorak: od 1. prosinca ove godine povećava se koeficijenta za 3 posto, za dodatnih 1 posto će biti 1. lipnja 2020. Na taj ćemo način u 2020. doći do povećanja od 4 postotna boda. Konačno, dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1 siječnja 2021. godine, kazao je Plenković.

“U četvrtak se mijenja uredba o koeficijentima gdje ćemo definirati ovo o čemu govorio”, kazao je Plenković i dodao da će na drugi način definirati povećanje plaća nenastavnom osoblju. “Kroz uredbu o koeficijentima ćemo riješiti i položaj tajnika, računovođa i ravnatelja”, kazao je Plenković.

“Želimo riješiti i neka pritanja koja nisu samo materijalna. Ono što želimo je usvojiti Akcijski plan protiv nasilja u školama te riješiti kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji i problem anonimnih prijava koje izazivaju dosta negovodavanja i problema za brojne nastavnike”, kazao je Plenković.

Predsjednik sindikata Branimir Mihalinec je kazao da su konačno definirali kompromisno rješenje. “Ovo je dobro, kompromisno rješenje, kojim smo postigli konačni cilj koji smo postavili na početku – a to je zaostajanje plaća od 6,11 posto koje smo razlomili u tri koraka. I konačni cilj će biti realiziran za godnu i mjesec dana. Time smo ispunili naše ciljeve i zato su tijela sindikata mogla mirno prihvatiti takvu odluku”, kazao je Mihalinec te dodao da su dogovorili i povećanja plaća kroz dodatke za nenastavno osoblje.

Mediji javljaju da škola počinje već sutra, iako treba vidjeti hoće li svi sindikati prihvatiti ovaj kompromis bez izjašnjavanja članstva.

  • RTL.hr/KAportal.hr

  • Odgovori