KAportal Poražavajuće stanje zdravlja nacije: Hrvati puše i piju iznad prosjeka, nezdravo se hrane, kraće žive | Karlovački informativni web portal

Poražavajuće stanje zdravlja nacije: Hrvati puše i piju iznad prosjeka, nezdravo se hrane, kraće žive

U osvrtu Europske komisije na stanje zdravlja ističe se kako se u Hrvatskoj, u odnosu na 2000. godinu, očekivani životni vijek pri rođenju produljio za gotovo tri godine te je 2015. iznosio 77,5 godina, no i dalje je kraći od prosjeka EU gdje prosječni životni vijek iznosi 80,6 godina. Pritom žene u Hrvatskoj prosječno dožive 81 godinu, a muškarci 75 godina.

Hrvati najviše boluju i umiru od bolesti krvožilnog sustava i raka koji su uzrok 76 posto svih smrti. U odnosu na prosjek EU, hrvatska stopa smrtnosti od bolesti krvožilnog sustava gotovo je dvostruko veća od prosjeka EU, dok su stope smrtnosti od karcinoma pluća, dojke i debelog crijeva među najvišima u EU.

Jedan od važnih pokazatelja jest i stopa dojenačke smrtnosti koja je 2015. iznosila 4,6 djece na tisuću živorođene te bila je među najvišima u EU, gdje je taj prosjek 3,6 smrti.

  • U posljednjih je 14 godina zabilježeno i znatno povećanje apsolutnog broja kroničnih bolesti dišnog sustava, dijabetesa itd.

    Više do trećine bolesti može se pripisati čimbenicima rizika – pušenju, konzumiranju alkohola, nezdravoj prehrani i tjelesnoj neaktivnosti.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori