KAportal POPLAVE: Sava ruši sve rekorde - u Sisku izvanredno stanje, u Jasenovcu voda počela ulaziti u kuće | Karlovački informativni web portal

POPLAVE: Sava ruši sve rekorde – u Sisku izvanredno stanje, u Jasenovcu voda počela ulaziti u kuće

Vodostaj Save na jasenovačkom području već nekoliko sati stagnira i u utorak u 9 sati izmjerno je 928 centimetara, doznaje se u sisačkoj ispostavi Hrvatskih voda.

Ipak, nešto iza podneva situacija je postala kritična. Dizanje vodostaja rijeke Save ozbiljno je ugrozilo neke kuće, a voda je već počela ulaziti u neke od njih.

Očekuje se da bi vodostaj te rijeke, s obzirom na najavljene vremenske uvjete, mogao porasti za još do 15 centimetara. Najveći problem je i taj što je rijeka Una, koja se ulijeva u Savu, debelo porasla pa predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost.

 • U mjestu Uštica voda je došla do dvorišta pedesetak kuća uz savski nasip. Voda se probila ispod nasipa. Većina mještana se pripremila pa su vreće pijeska zasad zaustavile Savu ispred kućnih pragova.

  Kuće u Sisku zasad netaknute

  I na sisačkom području je zaustavljen porast vodostaja, no, kako navode iz Hrvatskih voda, opuštanja još nema, jer je Sava nizvodno od Siska opet u laganom porastu.

  (Foto: Ilija Radić/RTL)

  Kupa stagnira, ali novu opasnost predstavljaju zaobalne vode iz Odranskog polja, pa je u Selima već poplavljena jedna ulica. Kupa je preplavila dio ceste u Starom Brodu, pa je promet prema Farkašiću u prekidu.

  Na zahtjev načelnika Stožera zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije, zamjenika župana, Romana Rosavca, državna cesta D 36 Sisak-Popovača otvorena je u utorak za promet osobnim vozilima.

  Ugroženo područje Petrinje i Hrvatske Kostajnice gdje prijete klizišta, danas će posjetiti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, te će se sastati sa županom Ivom Žinićem, gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem i gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom.

  Ministar Štromar sastat će se i s obiteljima čiji su objekti stradali u prošlotjednom aktiviranju klizišta, i razgovarati o mogućnostima što bržeg trajnog zbrinjavanja.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori