KAportal U Karlovačkoj županiji registrirano 5.281 poslovnih subjekata, ali aktivno djeluje njih 2.959 - preživjelo samo 46 zadruga | Karlovački informativni web portal

U Karlovačkoj županiji registrirano 5.281 poslovnih subjekata, ali aktivno djeluje njih 2.959 – preživjelo samo 46 zadruga

Za razliku od polovice prošle godine, kada je po podacima Državnog zavoda za statistiku gotovo polovica poslovnih subjekata u Karlovačkoj županiji bila neaktivna, 30. lipnja 2017. godine ta je situacija nešto malo bolja. Tako je na polovici ove godine u Karlovačkoj županiji registrirano 5.281 poslovnih subjekata, od kojih aktivno radi njih 2.959. Relativno pozitivan pokazatelj je i da su trendovi u posljednjih šest mjeseci razmjerno dobri, jer sličan omjer bio je i na kraju prošle godine.

Dakako, brojka od oko 2.300 neaktivnih poslovnih subjekata je i dalje velika, ali ne čudi ako se uzme u obzir da je u Republici Hrvatskoj trenutačno čak 111.000 neaktivnih subjekata.

Uslužne djelatnosti i trgovina na veliko i malo dominantni su sektori u kojima su se građani odlučivali za pokretanje posla, jednako u Hrvatskoj i u Karlovačkoj županiji. Razlika je na trećem mjestu, na kojem se na području Hrvatske nalazi građevinarstvo, a u Karlovačkoj županiji prerađivačka industrija.

  • Zadruge, čini se, polako postaju stvar prošlosti, barem kada je u pitanju osnivanje novih. U Karlovačkoj županiji prijavljene su 163 zadruge, jednako kao i prije šest mjeseci i prije godinu dana. Od toga ih je aktivno 46, posve jednako kao na ulasku u ovu godinu. U Hrvatskoj ih djeluje samo 1.073 od ukupno 4.264 registriranih. Pritom treba napomenuti da ih je ove godine registrirano – samo 23.

    KAportal.hr

  • Odgovori