KAportal Policija cijeli tjedan u kontroli korištenja pojaseva - u slučaju nesreće smrtnost bez pojasa deset puta veća | Karlovački informativni web portal

Policija cijeli tjedan u kontroli korištenja pojaseva – u slučaju nesreće smrtnost bez pojasa deset puta veća

foto ilustracija

Koriste li vozači i putnici u automobilima sigurnosne pojaseve, karlovačka policija će pojačano kontrolirati cijeli ovaj tjedan.

Do 18. ožujka, naime, provodit će kontinuirani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i to temeljem Plana aktivnosti organizacije TISPOL – mreže prometnih policija država Europske unije. Cilj akcije je, poručuju iz PU karlovačke, djelovati ne samo represivno, već i preventivno.

– Unatoč čestom tumačenju da su sigurnosni pojasevi nepotrebni, neudobni, ili čak opasni, treba biti svjestan da je mogućnost za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći višestruko veća – čak deset puta – ako se ne koristi sigurnosni pojas. Važno je napomenuti da putnici koji sjede na stražnjim sjedalima imaju još veći rizik od stradavanja u prometnim nesrećama jer je postotak onih koji ispadnu iz automobila tijekom nesreće još veći na stražnjim nego na prednjim sjedalima, podsjetili su iz PU karlovačke, pozvavši vozače da se pridržavaju prometnih propisa kako ne bi ugrozili i sebe i ostale sudionike u prometu pa tako i utjecali na povoljno stanje sigurnosti u prometu.

  • KAportal.hr

  • Odgovori