KAportal Pogledajte kako izgledaju nove novčanice od 100 i 200 eura: Bit će ih teže krivotvoriti | Karlovački informativni web portal

Pogledajte kako izgledaju nove novčanice od 100 i 200 eura: Bit će ih teže krivotvoriti

foto AP

Sukladno najavama u sjedištu Europske centralne banke u Frankfurtu ovoga ponedjeljka predstavljene su nove novčanice od 100 i 200 eura. Riječ je o seriji novčanica koje se jednostavno nazivaju Europa, a nastavak su operacije započete 2013. godine

Nakon što su proteklih godina u optjecaj puštene novčanice od 5, 10, 20 i 50 eura, jučer su predstavljene novčanice od 100 i 200 eura koje će biti puštene u optjecaj 28. svibnja 2019.

Na ovoj seriji novčanica primjenjuje se tzv. sustav “samobrane”. Tako imaju “satelitski” hologram malog simbola eura, koji se pomiče oko broja kada je novčanica osvijetljena, kao i svjetlucavi broj u dnu novčanice koji mijenja boju od zelene do plave.

  • Uvjeravaju iz ECB kako bi u praksi bankari i trgovci trebali relativno lako prepoznati pokušaje krivotvorenja.

    No, prije njihovog puštanja u javnost moraju se prilagoditi bankomati diljem Europe, odnosno u 19 država koje koriste euro, njih čak milijun.

    Osim toga nove novčanice su puno kvalitetnije izrade od onih iz prve serije, a posebno bi, kažu u ECB-u, trebalo doći do izražaja kod novčanica od pet i 10 eura koje češće prelaze iz ruke u ruku nego one s više znamenki.

    S obzirom da će biti trajnije, novčanice će se i rjeđe mijenjati  pa će se tako smanjiti troškovi i negativan utjecaj na okoliš.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori