KAportal Počeo 21. Međunarodni festival folklora - Karlovčane oduševili Peruanci, Kenijci, Indijci, Filipinci, Finci i, dakako, naš FA Matija Gubec | Karlovački informativni web portal

Počeo 21. Međunarodni festival folklora – Karlovčane oduševili Peruanci, Kenijci, Indijci, Filipinci, Finci i, dakako, naš FA Matija Gubec

foto: Igor Čepurkovski

Organizatori 21. Međunarodnog festivala folklora zaista su imali peh – mjesecima ranije utvrđen program poklopio se s utakmicom Hrvatske u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva. Ali Karlovčani su pokazali da su zaista svim srcem priglili ovu manifestaciju pa je Šanac unatoč “vatrenom ludilu” bio prepun, a oni koji su izabrali folklor nisu požalili – što zato jer su poštedili srce i živce, a što, još više, zbog činjenice da je ovo možda i najbolji i najatraktivniji festival dosad.

Program je otvorio domaćin i organizator, karlovački Folklorni ansambl Matija Gubec, pokazavši još jednom da s pravom spada u elitnu skupinu svjetskog folklora koja nastupa pod okriljem CIOFF-a. Slijedili su rasplesani Finci iz jednog od najboljih finskih ansambala “Motora” iz Joensua, elegantni, umirujući i upečatljivi Indijci iz ansambla Spandan iz Ahmedabada, a zatim i eksplozija ritmova i plesa uz, redom, C.I.D.A.N. iz glavnog grada Perua Lime, LIKHA Pilipino, grupu iz američkog San Francisca koja njeguje filipinske plesove i pjesme te za kraj atraktivni African Tumbas iz kenijskog Nairobija.

Svaka je grupa i ove godine najavljena atraktivnim video razglednicama koje su predstavile i zemlju iz koje dolaze i sam ansambl.

  • Karlovčani će sve grupe moći vidjeti i na nastupima ispred Zorin doma, u četvrtak se po prvi puta održava i vrlo zanimljiva manifestacija “Okusi svijeta” na kojoj će svi zainteresirani moći isprobati gastronomske specijalitete zemalja sudionica, a tu je i još jedan cjelovečernji koncert na zatvaranju festivala. Danas festival, pak, gostuje u Rijeci, gdje će održati cjelovečernji koncert na Trgu riječke rezolucije.

    KAportal.hr

  • Odgovori