KAportal Počast velikom Karlovčaninu - Slavni dirigent David Meisel dobio spomen-ploču u Gradskom kazalištu Zorin dom | Karlovački informativni web portal

Počast velikom Karlovčaninu – Slavni dirigent David Meisel dobio spomen-ploču u Gradskom kazalištu Zorin dom

foto: Igor Čepurkovski

Jedna povijesna nepravda ispravljena je, a Karlovac je, nije pretjerano reći, postao bolji i veći grad, sinoćnjim otkrivanjem spomen-ploče Davidu Meiselu u Gradskom kazalištu Zorin dom. Odužio se tako grad ne samo svom slavnom sugrađaninu, dirigentu s kojim je Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora steklo reputaciju diljem Europe, već i Karlovčanima onog doba, koji su u najcrnjim i najopasnijim vremenima u dva navrata, riskirajući i svoje živote, zahtjevali njegovo puštanje iz ustaškog logora. Jednom su uspjeli, drugi puta nisu, jer veliki umjetnik bio je i veliki čovjek i vlastitom odlukom ostao je u logoru, jer je u njemu morao ostati i njegov sin Zlatko.

David Meisel temeljito je reorganizirao Zoru, vrhunskim umijećem u isto vrijeme od članova tražio strogu disciplinu i poticao stvaralačku kreativnost, uveo sustavno pomlađivanje zbora i od Zore, koja je i ranije bila pristojan i dobar zbor, stvorio zbor kojem se klanjala Europa. Ovacijama su je ispraćali u Beogradu, Zagrebu, sam se kralj Aleksandar naklonio Meiselu, punili su koncertne dvorane u Njemačkoj, u Belgiji nastupili i na kraljevskom dvoru. Iz malog Karlovca, daleke 1928. godine, izravnim su radio-prijenosom slušali ljudi kako Zora pjeva Misu u Es-duru Franza Schuberta.

Najslavnije dane Zore, jednako kao i život slavnog dirigenta, okončao je ustaški režim u logoru Jadovno.

  • Zalaganjem obitelji Davida Meisela, koja i danas živi u Karlovcu, posebno Tene Bunčić kao glavne inicijatorice, a drago nam je reći i nakon KAportalovog teksta nakon slučajno otkrivene sramotne crtice na stranicama kazališta, u kojoj je slavni dirigent “netragom nestao” kao da mu se sudbina i krvnici ne znaju, pokrenula se priča u koju su se voljno uključili i Gradsko kazalište Zorin dom i Grad Karlovac i povijesna nepravda barem je malo ispravljena.

    Od sinoć, karlovačko kazalište ima trajan podsjetnik na ovog velikog čovjeka, a itekako je značajan i izuzetan odaziv Karlovčana koji su se jedva stisnuli u predvorju Zorin doma. Bili su tu i mnogobrojni uglednici, od Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb i koordinatora židovskih općina Hrvatske, češkog konzula (Meisel je porijeklom iz Češke), do ravnatelja Zorin doma Srećka Šestana i gradonačelnika Damira Mandića. Dakako, bila je tu i Zora u svečanim odorama, uz 160. obljetnicu koju će velikim koncertom proslaviti danas.

    Otvorena je i izložba o Davidu Meiselu, za koju je veliku pomoć pružio Dinko Neskusil, kao i sama obitelj te brojni poštovatelji ovog velikog čovjeka.

    KAportal.hr

  • Odgovori