KAportal Pješački prijelazi za sigurnije kretanje: U Dugoj Resi na nekim mjestima "zebre" ne postoje iako bi trebale, na nekima su nelogične | Karlovački informativni web portal

Pješački prijelazi za sigurnije kretanje: U Dugoj Resi na nekim mjestima “zebre” ne postoje iako bi trebale, na nekima su nelogične

Dobro označeni i osvijetljeni pješački prijelazi znače sigurnost za pješake, ali i za vozače. Nažalost u praksi nije uvijek tako. U Dugoj Resi ponegdje „zebre“ nedostaju, a ponegdje su ucrtane na nelogičnim mjestima. Potaknut svakodnevnim crnim statistikama u prometu, dugoreški vijećnici nezavisni Jasmin Sarvan i HDZ-ov Marijo Popovački u nekoliko navrata upozoravali su na ove sigurnosno – prometne probleme u Dugoj Resi.

Pješaci, a prvenstveno djeca najugroženiji su u prometu. Posljednjih godina Grad je dosta novca izdvojio za izgradnju nogostupa i postavljanje horizontale i vertikalne signalizacije, no problema ima još i moramo ih riješiti, smatra Sarvan te navodi dvije lokacije na kojima bi hitno trebalo intervenirati.

Na križanju Trga hrvatskih mučenika, odnosno 137. brigade i Samovojskine ulice nasuprot kućnog broja 41, postoji pješački prijelaz koji većim dijelom završava u privatnoj parceli, odnosno ogradi, a tek manji dio prijelaza se nastavlja na nogostup. Koliko je ovaj pješački prijelaz važan, Sarvan je potkrijepio konkretnim podacima, djeca iz osam ulica; Stara Cesta, Samovojskina, Sunčano naselje, Brajska, Slavka Kolara, Trg hrvatskih mučenika, Zagrebačka, Mate Kujndžića i Lopašićeva svakog dana prolaze tuda na putu u Osnovnu školu Vladimir Nazor.

 • Druga lokacija, isto tako vrlo je važna, jer je u neposrednoj blizini Dječjeg vrtića Resice. Tamo se nalazi križanje Banjavčićeve, Domobranske i ulice naselja Tušmer. Problem je što u Domobranskoj ulici nedostaje oko 50 metara nogostupa, a potrebno ga je izgraditi s lijeve strane gledano iz smjera Duge Rese i to od križanja do vulkanizerske radnje. Ovdje je nemoguće prijeći cestu, jer nema niti nogostupa niti pješačkog prijelaza, a tu je i autobusno stajalište.

  – U nekoliko navrata govorio sam o famoznim pješačkim prijelazima, ali nisam dobio konkretne odgovore. U Domobranoskoj, nedostaje prijelaz prema autobusnom ugibalištu, kod križanja Domobranske i Radićeve nema prijelaza sve do Belajske Vinice. Kod osnovne škole Vladimir Nazor, s desne strane postoji pješački prijelaz i nogostup, a nedostaje zebra kod ulaza na parkiralište i valjalo bi je označiti. U Domobranskoj je potrebno i autobusno ugibalište, ispričao je Popovački.

  Odgovore kada i gdje će biti ucrtane zatražene zebre potražili smo kod dugoreškog pročelnika Mladena Rakočevića.

  – Spoj Samovojskine ulice i 137. brigade, nismo stigli riješiti, ali dogovorili smo s vlasnicima da će ograda biti izmaknuta i prijelaz ucrtan kako treba, čim dozvole vremenske prilike. Vezano za označavanje zebri kod vulkanizera, odnosno u Domobranskoj i Radićevoj ulici, da bi se ucrtala zebra mora biti nogostup s obje strane. Moramo napraviti projekt, zatražiti odobrenje ŽUC-a, jer je riječ o njihovim cestama, a potom i suglasnost MUP-a. Sve zahtjeve vijećnika kao i do sada, obradit ćemo i u vjerujem da ćemo u dogovoru s Županijskom upravom za ceste, s kojom sad imamo kvalitetne odnose, postići kvalitetno rješenje, pojasnio je pročelnik Rakočević te dodao kako je u dogovoru s ŽUC-om ucrtan i pješački prijelaz kod škole u Belavićima.

  Problem s neobilježenim pješačkim prijelazom u Mrežničkom Vencu traje jako dugo i za sada se ne nazire rješenje osim da se u ovu priču uključe mještani i Mjesni odbor, jer za njih i njihovu djecu ovo je veliki sigurnosni problem. Drugo rješenje je izvlaštenje, ali to će onda, vjerojatno, potrajati godinama.

  – Hrvatske ceste u čijem je vlasništvu ova prometnica traže da bi se mogao ucrtati pješački prijelaz, nogostup mora biti s obje strane ceste, a ne iz trave u travu. Prirodno je da ljudi kad idu prema autobusnoj stanici s Dvorjanaca idu s lijeve strane, jer s desne strane je depresija duboka 5-6 metara. Staza koja je već utabana nalazi se na privatnom zemljištu. Ponudili smo vlasnicima da nam uz naknadu ustupe dio zemljišta u širini 1,6 metara za izgradnju nogostupa, a mi ćemo im napraviti i betonski zidić kao podlogu za ogradu. HC-e bi onda same ucrtale zebru. Osobno sam bio tamo nekoliko puta, otac dozvoljava, ali kćerka ne prihvaća naš prijedlog. Postupak izvlaštenja nismo još pokrenuli, jer se zalažemo za dogovorno rješenje problema, istaknuo je Rakočević dodajući kako tamo gdje ima dobre volje riješe se svi problemi stoga se nada da će razum prevladati i u Mrežničkom Vencu.

  KAportal.hr

 • Odgovori