KAportal Petračić se u kampanji malo primirio, pa sada "udara" svojim poznatim oružjem - problematikom grijanja u Karlovcu | Karlovački informativni web portal

Petračić se u kampanji malo primirio, pa sada “udara” svojim poznatim oružjem – problematikom grijanja u Karlovcu

– Smanjenje cijene grijanja od 60 posto, kako je u predizbornom letku tvrdila koalicija na vlasti predvođena HDZ-om, nije se dogodilo, već naprotiv nema niti značajnije racionalizacije poslovanja Gradske toplane koja bi dovela do smanjenja cijena, kaže Davor Petračić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Karlovca koji se proteklih dana malo primirio, a onda kampanju očito nastavlja svojim poznatim “oružjem” – problematikom grijanja.

Izmjena Zakona

Kako dodaje, njegovo viđenje grijanja u Karlovcu bi dugoročno trebalo dovesti do povoljnije situacije za građane Karlovca u troškovima grijanja, kao i poduzetnika koji su priključeni na centralni toplinski sustav.

Petračić kaže da se treba založiti za izmjene Zakona o tržištu toplinske energije uz najvažnije promjene kroz ukidanje naknada za opskrbu i kupca toplinske energije.

– Budući da tržište toplinskom energijom realno ne može zaživjeti radi postojanja samo jedne toplane čime nije zadovoljen osnovni ekonomski preduvjet da na tržištu djeluje veći broj subjekata koji nude uslugu, te veći broj subjekata koji su zainteresirani za njenu kupovinu, potpuno su nepotrebne djelatnosti opskrbe i kupca koje su omogućile toplanama ubiranje dodatnog harača od potrošača. Također ćemo se založiti za ukidanje obaveze ugradnje kalorimetara ili razdjelnika od strane krajnjih kupaca, već ćemo to pitanje prepustiti na izbor samih korisnika. Založiti ćemo se također i za ukidanje odredbi koje propisuju način odvajanja krajnjih kupaca s CTS, te isto prepustiti međuvlasničkim odnosima samih stanara, navodi.

Drugi oblici grijanja

Nezavisna lista Davora Petračića je i za promjenu metodologije za obračun toplinske energije u RH na način da se moguća fiksna naknada smanji na vrlo nizak iznos (ispod 10 % ukupnih godišnjih troškova krajnjih korisnika), a da se većina opravdanih troškova poslovanja toplana podmiruje iz varijabilnog dijela naknade za isporučenu toplinsku energiju.

Davor Petračić (desno)

– Ta bi promjena omogućila korisnicima da sami određuju i odlučuju koje mjere uštede žele i mogu primijeniti, te bi svakako dovele do povećanih ulaganja u ugradnju individualnih mjerila topline, toplinskih ovojnica i ugradnju PVC stolarije. Ta bi mjera također potaknula korisnike i da promišljaju o ulaganjima u neke druge oblike grijanja, poput plina, biomase, struje, odnosno primjene bilo kojeg energenta kojeg sami odaberu ako je tehnički moguće njihovo korištenje u grijanju pojedinačne zgrade. Možda i najvažniji efekat ove mjere bilo bi i očekivano povećanje efikasnosti toplana koje bi morale značajno racionalizirati svoje poslovanje kako bi ostale ili postale konkurentne drugim oblicima grijanja, kaže Petračić.

Bez političkih kadroviranja

Dodaje da bi možda u tom slučaju i karlovačka Toplana te grad Karlovac ozbiljno mogli razmisliti i istražiti druga rješenja koja smatramo potencijalno perspektivnim poput iskorištenja geotermalnih izvora ili izgradnje nove visokoučinkovite kogeneracije na plin ili biomasu koja bi prihod ostvarivala osim prodajom toplinske energije i prodajom električne energije, uz neizbježno ulaganje u rekonstrukciju distribucijske toplinske mreže i smanjenje gubitaka u njoj.

– Kako to obično biva rješenja određenih problema ponekad su vrlo jednostavna i moguće ih je implementirati bez previše uplitanja raznih ministarstava, agencija ili gradskih političara. Ako se uspostavi stvaran ekonomski odnos između Toplane i njenih korisnika, bez zakonom nametnutih ograničenja za korisnike u pogledu odvajanja iz sustava ili obaveza ugradnje različitih mjerila, sami korisnici prisiliti će na racionalno ponašanje toplana i odlazak zauvijek političkih kadroviranja i krađa u ropotarnicu povijesne neozbiljnosti. I nije potreban nikakav letak s lažnim obećanjima poput 2013. godine, odnosno stvaranje nekakvih gradskih odbora za energetiku, potrebna je samo stvarna volja da se bude u službi građana ovog grada i države u cjelini, navode iz stožera Davora Petračića.

KAportal.hr

 • 20 komentara

  1. g. Petračiću, što je sa ljudima koji žive u kućama i cijelu godinu se brinu o grijanju, nemaju konfor ujutro se probuditi u toplom stanu, imati tople vode u bilo koje vrijeme, već moraju ložiti, nabaviti i pripremiti ogrijev? Očito da mi nismo vaši građani o kojima skrbite već o 10-ak tisuća onih koji žive u stanovima. Trebali bi biti gradonačelnik svih građana. Vaša vizija je očito biti “gradonačelnik korisnika Toplane”. Vi ćete izmijeniti neke Zakone? Nemojte me nasmijavati 🙂 Prijatelj Dobrović vam je bio Ministar pa smo vidjeli kako je radio i završio. A vi, ne znate gdje ćete i s kime. Najprije nezavisni sa Labusom, onda Mostovac, sada prikriveni nezavisni koji je u principu SDP-ovac. Zamjenici su vam tko? Članovi liste tko? Ajde budite dosljedni pa se nemojte skrivati iza “nezavisnosti” već recite otvoreno idem SDP-om. Ako se sada igrate skrivača kako bi nam bilo da u kojem slučaju postanete gradonačelnik?

   • Viki Ivanović Ćosić

    Koliko se plaća pisanje komentara za HDZ? Ja sam isto zainteresiran.

   • Nema kraja moralno-političkim sumnjama…

    Građani koji se griju na drva, griju se kad hoće, koliko hoće i jeftino, a građani u gradu koji se griju na toplanu griju se kada i koliko ih toplana grije, ne mogu regulirati da li se hoće ili neće grijati i mogu se rastati od svega i svakoga, samo od toplane ne.
    Grijanje onih koji imaju kuće košta na drva cca 0,25 kn/kWh a one koji se griju na toplanu cca 0,75 kn/kWh, tako da nisu ugroženi građani koji se griju na vlastita drva nego oni koji se griju na toplanu.
    Mislim da ni Vama ne bi smjelo biti svejedno kako radi toplana jer je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća HDZ sa svojim većinskim glasačima odlučio dati toplani dodatnih 3.000.000 kn i Vaših i naših novaca radi “sanacije mreže” a odmah nakon toga toplana je prionula sanaciji svoga dvorišta…

    Prema tome, toplana nije briga samo onih koji se griju na toplanu nego svih nas, tako da ne zastupam interes samo onih koji se griju na toplanu nego svih građana grada Karlovca.

   • I ja se u prepirkama oko toplane najviše svađam s ljudima koji žive na selu i griju se na drva (takvi i rade u toplani većinom).
    Svi se hvale svojim šumama, svojim drvima, te se smiju nama koji smo na toplani.
    Zanimljivo da je postojao natječaj u kojima dijele subvenciju za dizalicu topline, što znači da su se mogli zimi grijati punom parom uz trošak od 200 – 300 kuna većega računa za struju.
    Ne bi više jarili drva iz šume, plaćali pilara, slagali drva i špranjali ruke, te još 200 kuna popili i pojeli, ali što ćeš, kad vi najviše volite drva!
    Na taj natječaj se nije javio nitko!

  2. Istinizavolju bi valjda svatko tko nije za nekog ko nije HDZ-ovac je odmah HDZ-ovac i HDZO-ov trol – Glupost!
   Istinizavolju koliko je jeftinije grijanje na drva računajući da za neku prosječnu kuću od 100 kvadrata potrošiš 30 metara za kojih moraš staviti na stol (bez rata, kartica itd….) desetak tisuća kuna na što ide slaganje, sušenje, plaćanje piljenja (novih 500-tinja ili više kuna), ponovno slaganje i loženje svaki dan kad u 16h uđeš u hladnu kuću koja se zagrije tek oko 19h navečer a pred jutro je hladno kad se budiš na posao….istinizavolju nemojmo pričat gluposti i istinizavolju oni koji žive u gradu plaćaju cijene grada što je svugdje u Svijetu tako. Istinizavolju da može biti ušteda i izmjena vrelovoda može ali da se i samo i jedino priča o Toplani dovodi sve one koji nisu na Toplani u bolji položaj što istinizavolju je daleko od istine….istinizavolju grijao sam se na drva a sad sam na Toplani i mogu reći da mi je puno lakše i komotnije uz svu skupoću koja se ne osporava ali dolazim uvijek u topli stan…..

   • Istini za volju, ovi tvoji podaci govore da ti kuća troši oko 380 kWh/m2 energije godišnje uključujući i neefikasnost peći na drva od 79%. (1m3 drva=1800 kWh)
    Najlošiji G razred ima potrošnju >250 kWh, a ti imaš čak 380 kWh/m2
    Ili nisi naveo broj grijanih katova ili ti je kuća toplinski vrlo loša.
    Ok kuća bi trebala trošiti oko 100 kWh, dakle skoro 1/4 nego što si naveo.
    Zato ti toplana i ne izgleda tako loše….

    • Petračić i njegove kalkulacije, funkcioniraju samo u labaratorijima i nemaju veze sa nama koji živimo u kućama. ISTINIZAVOLJU je napisao korektno i ovo količine koje je naveo, su čak super. Svi koji živimo u kućama, znaju da je njegova kuća još SUPER! Kategorizacije G, MNJ i slično, ostavite lumenima u Ministarstvima i Petračiću. Gdje je zapelo sa sufinanciranjem da koliko toliko možemo uštedjeti na grijanju, a budimo iskreni: Većina stanovništva Karlovca živi u KUĆAMA, a ne u stanovima. A što se tiče grijanja u stanovima: Kolike su cijene grijanja na zapadu? Pitajte kolege “gastarbajtere” da li su zimi u majicama sa kratkim rukavima u Baden-Badenu i koliko plaćaju.
     Dok se ne dobije izvor grijanja kao proizvod proizvodnje struje, NEMA JEFTINIJEG grijanja (izgradnja termoelektrane-toplane). Ne mažite raji oči i ne kupujte glasove bez pokrića.
     Surova realnost Karlovca je da je cijena grijanja još ispod realne cijene koju bi trebali plaćati, s obzirom na tehnološko stanje i izvedbu naše toplane.

    • Jesu li moji uvjeti laboratorijski ?
     10 metara drva godišnje trošim za 80m2 kuće + 200 l vode za kupaonu, u kući nikad nije ispod 24.
     Istina, kuća je izolirana i ima dobru stolariju.
     Inače, za one koji ne znaju i iz novca koje mi u kućama izdvajamo u proračun grada odljeva se i za toplanu.

  3. A zašto je ta večina radila kuće koje građevinski i energetski ne funkcioniraju ( da o ostalom i ne govorimo ), i oko kojih je puno posla,umjesto da je odlučila živjeti u jeftinijim stanovima?
   Zato da bi mogli reći da žive u kućama.

  4. KarloVeliki, većina građana Karlovca živi u stanovima, osim onih koji žive u selima oko grada, te malom dijelu starih četvrti grada gdje se nalaze kuće. Nadalje, ja živim u kući u kojoj grijem 150 kvadrata zimi, uz četiri peći na drva, prosječno mi je u prostorijama 21 stupanj, stolarije ima svakakve (drvena i plastična), i trošim za vrijeme grijaće sezone 16 metara drva. Ako je to meni dosta za 150 kvadrata, uz normalnu temperaturu koja ne ometa ničime normalno ljudsko zdravlje, mislim da bi ovih 30 metara drva koje se spominju u postu, ipak bilo malo previše. Ali dobro, možda nekome paše i 26 stupnjeva zimi u stanu, meni definitivno ne.

  5. Živio sam i u kući i u stanu (toplana), i grijanje kuće (gledano po kvadratu) je jeftinije.
   Ako imaš kuću od 100 kvadrata i stan od 100, kuću je jeftinije grijati.
   Kuću možeš grijati na drva, pelete, plin (većina grada je pokrivena mrežom) i lož ulje, sada je na tebi koliko možeš uložiti u izolaciju, stolariju ili u povoljniji energent.
   Nema sloge među stanarima u zgradi ili ulazu, da ima odvojili bi se i prebacili na alternativu (plin).
   Usporedite cijene grijanja u stanovima iste ili slične kvadrature koji imaju plinsko etažno grijanje i onima na toplani. Treba ispitati i da li je moguće ugraditi u prostor toplinskih stanica grijanje na plin za zgrade gdje nije moguće uvesti etažno grijanje na plin.

   • Ja imam 90 kvadrata i godišnje dajem toplani blizu 7000 kuna.
    Ako je cijena metra drva 300 kuna, to bi značilo 23 kubika.
    Paušal mi je 4200 kuna, a to bi značilo 14 kubika drva koje kupim i bacim.
    Vodu naravno, grijem na električni bojler.

  6. Istinizavolju neka se onda kažu koji toliko uštede s izolacijom kolika je cijena takve izolacije (materijal, radovi i ruke) za tu površinu, dali je ta izolacija plaćena u kešu ili kreditu (plus kamate), za koliko će se vratiti i tako dalje i tako dalje…..i istinizavolju puno Karlovčana živi u kućama a i mnogi u stanovima imaju grijanje na drva tako da je opet istinizavolju dosta slušat takvih matematika i izračuna….istinizavolju slažem se da se može prezimiti i na 17 stupnjeva samo neka ti isti kažu dali je to obitelj koja ima starije članova dobro zabundane ili ima klince kojima moraš dodatno grijati…..istinizavolju i kad dođu doma kao i ja sada samo odvrnu radijator koji i radi čitavo vrijeme dok su na poslu a oni koji nisu na Toplani cijepaju, potpaljuju, nalažu i čekaju sat-dva da se sve zgrije…..istinizavolju nisam baš čuo od onih koji su otišli raditi du druge zapadne zemlje Europe da im je grijanje manje, dapače režije su brutalno veće…..

  7. Petračić izgleda predobro stoji kada je krenula HDZ-ova trolijada.

  8. Za one koji su cijepljeni od zdravog razuma, izgleda da treba još jednom naglasiti da je Toplana gradska firma u kojoj praktički gradonačelnik odlučuje. Za grijanje na drva obratite se šumariji i pilani.
   Debilizam s odvrnutim radijatorima smo riješili, čekam još pacijenta koji će spomenut otvaranje prozora.

  9. Citiram: istini za volju, ovi tvoji podaci govore da ti kuća troši oko 380 kWh/m2 energije godišnje uključujući i neefikasnost peći na drva od 79%. (1m3 drva=1800 kWh)
   Najlošiji G razred ima potrošnju >250 kWh, a ti imaš čak 380 kWh/m2
   Ili nisi naveo broj grijanih katova ili ti je kuća toplinski vrlo loša.
   Ok kuća bi trebala trošiti oko 100 kWh, dakle skoro 1/4 nego što si naveo.
   Zato ti toplana i ne izgleda tako loše…

   Super je da Petračić znade svakodnevnim jezikom komunicirati s građanima. Čovjek uopće ne pretjeruje brojkama.

  10. 1. Da li mislite iskoristit izvore k1 i k2 ?kako iskoristiti?
   2. Ako mislite traziti nove ? Kako traziti nove i tko ce to platiti a u konacnici hoce li biti isplativo(a trebalo bi) jer ipak sve ispod 70 cm zemlje je drzavno znaci trebalo bi placat nekakvu naknadu za koristenje?

   Moj osobni stav se promijenio sto se tice toplane u zadnje vrijeme… i sad glasi : treba to ukinut, a riknut ce samo od sebe bez obzira cija bila.. da i sve to dovucete do toplane jos uvjek ste kratki za cca 60 mil kuna za vrelovod koji podsjeca na svicarski sir nego cjevovod

  11. E ako i vucete izvore vise vam se isplati napraviti toplice kakve u blizini grada nego bubat lovu jer u 4 g. dok dovucete i napravite sve nabrojano ova toplana bi mogla bit pod kljucem debelo…a pitanje dal ce se vise moc samo tako zatvorit i drugi dan nova otvorit bez posljedica… i treba nac osobu koja bi sjela tamo u fotelju i upravljat s njome do tad
   A SVI znamo a i vi da su vec sad do grla u govnima…a di su jos par godina

  Odgovori