KAportal Petračić o odnosu HDZ-a prema prostornom planu koji je sam donio: Kako si je karlovački HDZ pucao u nogu | Karlovački informativni web portal

Petračić o odnosu HDZ-a prema prostornom planu koji je sam donio: Kako si je karlovački HDZ pucao u nogu

Nakon što je HDZ srušio kuću u Šimunićevoj ulici, a koju je kupio i uoči izbora predstavio kao njihov obol revitalizaciji Zvijezde, uslijedile su reakcije, između ostalih i ona vijećnika Davora Petračića, predvodnika Nezavisne liste Naš Karlovac u Gradskom Vijeću.

Priopćenje pročitajte u cijelosti…

HDZ se pobrinuo za sebe i u Karlovcu , negdje na 27. godišnjicu postojanja stranke , u veljači ove godine, kupio zapuštenu kuću u Zvijezdi na adresi Šimunićeva 2, za kako kažu 225.000 kuna koju će obnoviti i za to izdvojiti dodatnih milijun do milijun i pol kuna sa uglavnom donacijama svojih članova.

 • Nekako, u isto vrijeme, kada je HDZ kupovao svoju kuću, donosio se i Urbanistički plan uređenja Zvijezda (u daljnjem tekstu Plan) kojem je namjera propisati pravila korištenja, gradnje i zaštite stare povijesne cjeline, a sa tim i procedure koje bi to sprovodile u djelo, a sve u cilju efikasnije i brže obnove Zvijezde, tog našeg napuštenog i zapuštenog povijesnog dragulja.

  Inicijator tog Plana, bio je pogađate – HDZ

  Plan je prošao sve potrebne faze svoga donošenja, kao, osluškivalo se mišljenje javnosti, čak primjenjivale nove metode u komuniciranju sa građanima i donesen je antipoduzetnički, birokratski i jedan vrlo konzervatorski rigidan plan u kojem najmanje prava ima vlasnik objekta.

  U vrijeme javne rasprave vrlo glasno sam htio naglasiti da nikada nećemo obnoviti Zvijezdu ako se donese tako konzervatorski rigidan plan u kojem je želja vlasnika objekata u Zvijezdi svedena na „zadnju rupu na svirali“.

  Tako sadašnji vlasnici objekata, ako odluče obnoviti svoju zgradu, ulaze u financijski i vremenski nepredvidljivi koloplet razno-raznih procedura i mišljenja koja su previše personificirana od strane nadležnih konzervatora (ovise o njihovom trenutnom osobnom mišljenju i volji) koji su dignuti na božanski nivo tako da odlučuju o svemu, pa i o boji Vaše fasade.

  Dakle, ako ste vlasnik kuće sa kamenim temeljima, zidovima neotpornim na požar i potres u kojima se nalazi vlaga još iz doba Khuena Hedervary-a ili možda čak iz doba generala i grofa Ivana Josipa Herberstein-a i uz saznanje da vam se rekonstrukcija i obnova zgrade jednostavno financijski ne isplati, nemate pravo na vlastitu odluku ukloniti stari objekt i na njegovom mjestu (pod nadzorom konzervatora- naravno) izgraditi novi objekt istog vanjskog izgleda, ali sa suvremenim materijalima i komforom koji bi vam garantirali siguran i kvalitetan život.

  Vi ne možete, ali HDZ može !!!

  To je dokazao na primjeru vlastite kuće u Šimunićevoj 2 koja je planom predviđena za „sanaciju i restituciju“ što ne uključuje njeno uklananje. Daju se izvodi iz Plana koji to opisuje. Prema zaštiti kulturne baštine, Planom je predviđeno istu zgradu čak proglasiti kulturnim dobrom !!!

  Iz podloga temeljem kojih je izrađivan plan vidljivo je zašto je kuća u Šimunićevoj 2 bitna i zašto ju treba obnoviti u izvorniku i rekonstruirati a ne rušiti.

  Kuća je na strani 70., knjige 2 i 87. strani knjige 1 konzervatorske studije definirana kao „izrazito vrijedna“ jer je zidana u prizemlju od opeke a na katu od drvenih planjki te ima visoku ambijentalnu vrijednost, a koju su radili tesarski majstori i najpoznatiji među njima Michael Rauch.

  Znači, HDZ je donio plan (uz pomoć većine u Vijeću) i sa njim je obavezao sebe i sve nas na određena pravila ponašanja pri vršenju bilo kakvih radova u Zvijezdi.

  Plan je donešen u ožujku, a HDZ ga je pod izlikom opasnosti od urušavanja (što vrijedi za većinu zgrada u Zvijezdi) grubo prekršio u kolovozu iste godine kada je Plan i donesen od strane HDZ-ove vladajuće garniture pod palicom tadašnjeg gradonačelnika Damira Jelića.

  HDZ je prvi grubo dezavuirao Plan i pokazao kako se to radi na uzor i diku ostalima koji imaju slične namjere.Koja se poruka šalje ako se želi obnoviti vlastita kuća u Zvijezdi i to na jeftiniji način i na način koji nije predviđen Planom? Učlani se u HDZ!

  KAportal.hr

 • 3 komentara

  1. Jednostavno se čudim da nitko pa ni Živi zid nisu podnijeli prijavu građevinskoj inspekciji i nadležnom konzervatorskom odjelu.
   Osim pitanja tko je i o čijem trošku srušio tu “izrazito vrijednu” zgradu pitanja je koje godine je ta studija napravljena jer neke studije su stare bar 20 -30 godina i svakih par godina se osvježe i ponovo plate projektantima. Gdje je završila ta izrazito vrijedna zgrada, možda čak i na otpadu na Ilovcu?
   Pred par dana sam proučavao taj problem i zapelo mi je za oko da će prema izjavi HDZ-a na drugom katu biti velika dvorana. Pogledao sam i gruntovnicu i kompletna kuća na toj parceli ima 113 kvadrata i 18 kvadrata dvorišta ( u biti radi se o gasici prema susjednoj zgradi koju su prisvojili), pa mi nije jasno o kojoj dvorani pišu. Naime ta dvorana može imati najviše 90-100 m2 kad odbijemo zidove i to ako naprave zgradu bez gasice uz izgrađenost 100%. Osim toga visina srušene zgrade je prizemlje i jedan kat što se vidi nakon rušenja i neuređeni tavan. Visina tih katova je ispod normativa koji sada vrijede pa mi nije jasno kako će održati visinu strehe prema ostalim kućama u toj ulici.
   Bilo bi dobro da netko iskopa tko je bio vlasnik te izrazito vrijedne nekretnine prije kupnje. Nadam se iskreno da to nije bila RH, ali bilo bi zanimljivo čuti ime vlasnika.
   Dobra tema u sezoni godišnjih odmora.

  2. Daće se tu lijepo i zaraditi. Tko je radio procjenu uklanjanja ruševne zgrade? Projektnu dokumentaciju, pa tko bu vršio nadzor?

  Odgovori