KAportal U petak je Noć muzeja - bogat program u tri ustanove u Karlovcu, ali i još četiri grada i općine, a stižu i turisti iz Zagreba | Karlovački informativni web portal

U petak je Noć muzeja – bogat program u tri ustanove u Karlovcu, ali i još četiri grada i općine, a stižu i turisti iz Zagreba

Ovog petka u više od 200 muzejskih ustanova diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine održava se Noć muzeja 2018. Bogat program pripremile su i tri karlovačke ustanove (na ukupno pet lokacija), a u Noć muzeja uključili su se i Ogulin, Ozalj, Netretić i Generalski Stol. Moguće je da će biti i još nekih sudionika Noći muzeja u Karlovačkoj županiji (primjerice, svoja vrata često otvara i Muzej vatrogastva u Karlovcu), ali ove ustanove one su koje su zasad uvrštene u službeni program manifestacije. Zanimljivo je i da se očekuju gosti iz drugih gradova, budući samoborska turistička agencija Bergman u Noći muzeja organizira posjet programima u karlovačkoj Aquatici i Zavičajnom muzeju Ozalj, s polaskom iz Zagreba.

Gradski muzej Karlovac za Noć muzeja pripremio je program na tri lokacije. U samom muzeju, uz stalni postav koji će svi zainteresirani moći razgledati od 18 sati do 1 iza ponoći, posjetitelji će moći razgledati i izložbu “U potrazi za izgubljenim vremenom” te sudjelovati na radionici “Sve boje vode”. Na Starom gradu Dubovcu može se razgledati izložba “Dva mlina na Kupi”, a uz to će u 18:30 biti održana edukativno-kreativna radionica “Moj mlin”, a u 20 sati koncert “Blues na meljavi” Borisa Dugog Novačkog – Zambe. Na Starom gradu bit će izloženi i radovi s radionice “Valjkom po frazemu”. Galerija “Vjekoslav Karas” rezervirana je za gostujuću izložbu Etnografskog muzeja iz Zagreba “Dječje igračke iz hrvatske kulturne baštine”, koja se može razgledati od 18 sati do 1 ujutro.

Aquatika u 18 sati organizira igraonicu “Ribolov” uz ribičke igre za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. U 19 sati voditelj stručne i tehničke službe Krešimir Kuri održat će zanimljivo predavanje o sportskom ribolovu, a u 21 sat akvarijski trg vatrenim performansom zagrijat će Magmatikka. Tijekom cijele večeri posjetitelji će se moći okrijepiti uz besplatni čaj, a očekuju ih i još neka iznenađenja.

 • U Gimnaziji i gosti iz Slovenije

  Bogat program pripremila je i Gimnazija Karlovac, a sudjelovat će i gosti iz prijateljske gimnazije iz Novog Mesta. Posjetitelje očekuju radionice i prezentacije gimnastike, taekwondoa, hokeja, samoobrane i hip hopa, sportski i zemljopisni kvizovi, plesni nastupi, predstavljanje školskog sportskog kluba “Olimpija 1908”, predavanje o Olimpijskim igrama u antičkoj Grčkoj i u moderno doba, izložba fotografija “Uhvati pokret” i izložba biografija poznatih sportaša, predavanja o dopingu i ozljedama u sportu te radionice koje spajaju sport i školske predmete kao “Matematika u košarci” i “Fizika u sportu”.

  U Zavičajnom muzeju Ogulin od 18 sati može se razgledati izložba “Povijest ogulinskog sporta”, posjetitelje čekaju i topli napitci te glazba 80-ih koju će puštati DJ Kike. Oni koji bi htjeli izaći do Noći muzeja, a zanima ih i rukomet, moći će pogledati i prijenos polufinala Europskog prvenstva, ali i provjeriti vlastite motoričke sposobnosti.

  U ozaljskom Zavičajnom muzeju, pak, posjetitelje od 18 sati očekuje izložba ozaljskih likovnih amatera pod nazivom “Exister”. Izloženo je ukupno 70 radova 11 autora. Noći muzeja 2018. u Zavičajnom muzeju Ozalj pridružit će se i dio oživjele povijesti ozaljskog kraja. Ovog puta posjetitelji će se moći fotografirati i družiti s ozaljskim Trabantima, počasnom povijesnom gardom Petra Zrinskog. U 18 sati je i predstavljanje muzejskih edukativnih publikacija za djecu ZMO 4 KIDS, Igram se i učim te Bajka o ozaljskoj željeznici. Publikacije su namjenjene isključivo djeci kako bi lakše i jednostavnije pratila stalni postav muzeja, učila o povijesti ozaljskog kraja i uz to se dobro zabavljala uz zanimljive igre i zadatke. Od 20 sati moguć je i razgled stalnog postava uz kostimirano stručno vodstvo.

  Duga Resa i Slunj ne mogu, ali mogu Generalski Stol i Donje Stative

  Gradovi Duga Resa i Slunj nažalost niti ove godine ne sudjeluju u Noći muzeja, ali od samog početka redovit sudionik je Generalski Stol, zahvaljujući agilnoj udruzi Kovan. Ove godine program je posvećen sportašima s invaliditetom, uz izložbe, prezentacije i predavanja kako o lokalnim sportašima tako i o povijesti paraolimpijskog pokreta u Hrvatskoj i svijetu.

  U Noć muzeja 2018. uključio se i Netretić, odnosno Donje Stative. U tamošnjoj područnoj školi članovi KUD Stative uredili su etno-zbirku koja se sastoji od hodnika, kuhinje i sobe uređenih i namještenih na tradicijski način. U Noći muzeja obući će narodne nošnje i prikazati sve segmente života u obitelji, a pripremili su i izložbu tradicijskih igračaka i prikaze tradicijskih igara, kao i izložbu sportskih uspjeha svojih mještana. Program traje od 18 do 23 sata.

  KAportal.hr

 • Odgovori