KAportal Pali na Cresu: Dva Karlovčana i Ličanin uhvaćeni u švercu tone zaštićenog smilja | Karlovački informativni web portal

Pali na Cresu: Dva Karlovčana i Ličanin uhvaćeni u švercu tone zaštićenog smilja

smiljeVeliku količinu zaštićenog smilja policija je otkrila na parkiralištu pored trajektnog pristaništa u Porozinu na otoku Cresu. Policijska uprava Primorsko-goranska izvjestila je da su njihovi djelatnici u teretnom vozilu gospićkih registracijskih oznaka pronašli čak 990 kilograma ove vrijedne biljke, raspoređenih u 54 vreće. U vozilu su također bili i odgovorni za njezino krijumčerenje, trojica muškaraca u dobi od 18, 25 i 30 godina. Dvojica iz ove ekipe su s područja Karlovačke županije, a jedan je Ličanin

Protiv trojca je policija podnijela optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode, jer je ovu biljku zabranjeno neovlašteno brati. Na crnom tržištu kilogram smilja prodaje se po 15 kuna, a jedna litra ulja dobivena iz ove biljke košta vrtoglavih 15.000 kuna.

U narodnoj medicini biljka se koristi za zaustavljanje unutrašnjih krvarenja iz nosa, pluća, probavnog sustava, protiv kašlja, odnosno za liječenje kroničnog bronhitisa.

Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu smilje djeluje snažno regenerativno obnavljajući oštećena ili stara tkiva, protuupalno umirujući postojeća upalna stanja, djeluje analgetično, anestetično i spazmolitično te smanjuje nivo kolesterola.

KAportal.hr

  • Odgovori