KAportal Pali na Cresu: Dva Karlovčana i Ličanin uhvaćeni u švercu tone zaštićenog smilja | Karlovački informativni web portal

Pali na Cresu: Dva Karlovčana i Ličanin uhvaćeni u švercu tone zaštićenog smilja

smiljeVeliku količinu zaštićenog smilja policija je otkrila na parkiralištu pored trajektnog pristaništa u Porozinu na otoku Cresu. Policijska uprava Primorsko-goranska izvjestila je da su njihovi djelatnici u teretnom vozilu gospićkih registracijskih oznaka pronašli čak 990 kilograma ove vrijedne biljke, raspoređenih u 54 vreće. U vozilu su također bili i odgovorni za njezino krijumčerenje, trojica muškaraca u dobi od 18, 25 i 30 godina. Dvojica iz ove ekipe su s područja Karlovačke županije, a jedan je Ličanin

Protiv trojca je policija podnijela optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode, jer je ovu biljku zabranjeno neovlašteno brati. Na crnom tržištu kilogram smilja prodaje se po 15 kuna, a jedna litra ulja dobivena iz ove biljke košta vrtoglavih 15.000 kuna.

U narodnoj medicini biljka se koristi za zaustavljanje unutrašnjih krvarenja iz nosa, pluća, probavnog sustava, protiv kašlja, odnosno za liječenje kroničnog bronhitisa.

  • Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu smilje djeluje snažno regenerativno obnavljajući oštećena ili stara tkiva, protuupalno umirujući postojeća upalna stanja, djeluje analgetično, anestetično i spazmolitično te smanjuje nivo kolesterola.

    KAportal.hr

  • Odgovori