KAportal U Karlovcu otvorena privatna logopedska ordinacija LogopediKA - jedina takva na području Karlovačke županije | Karlovački informativni web portal

U Karlovcu otvorena privatna logopedska ordinacija LogopediKA – jedina takva na području Karlovačke županije

LogopediKA – jedini privatni logopedski centar na području Karlovačke županije otvoren je na adresi Senjska 102, u prostoru Minimondo škole za strane jezike. S uslugama koje pruža LogopediKA upoznala nas je mr. Dubravka Prpić, prof. logoped, ECSF spec. za poremećaje tečnosti s 15-godišnjim iskustvom u praksi.

Koje usluge pruža LogopediKA?

LogopediKA pruža usluge dijagnostike i individualne logopedske terapije poremećaja izgovora, jezičnih teškoća, teškoća u razvoju predvještina čitanja i pisanja (prije polaska u školu), teškoća u čitanju i pisanju (disleksija, disgrafija, diskalkulija), poremećaja tečnosti (mucanje i brzopletost), afazija i drugih neuroloških poremećaja jezika (dizartrija, apraksija) te komunikacije osoba s neurološkim oštećenjima povezanih sa starenjem. Uz to organiziramo i grupne radionice za roditelje djece s kašnjenjem u jezičnom razvoju, grupne radionice za predškolsku djecu u svrhu poticanja razvoja predčitanja i pisanja te grupe za djecu s teškoćama u čitanju (1. i 2. razred).

 • Zašto je u proces terapije važno uključiti roditelje djece koja kasne u jezičnom razvoju?

  Zato jer roditelji igraju ključnu ulogu u razvoju mnogih djetetovih vještina, pa tako i jezičnih. Oni imaju najsnažniju vezu sa svojim djetetom, provode s njim najviše vremena i dijete se najugodnije osjeća upravo u komunikaciji s roditeljem. Također, djeca ne uče komunicirati poučavanjem već u interakciji s ljudima iz svoje najbliže okoline, kroz svakodnevnu konverzaciju i aktivnosti koje su im važne.

  Naime, istraživanja potvrđuju da je dobro educiran roditelj jednako efikasan u poticanju djetetovih jezičnih vještina kao i logoped. Korištenjem strategija naučenih kroz radionice koje organiziramo u Logopedici dolazi do značajnog napretka jezičnih vještina koje uključuju ekspresivan jezik, razumijevanje, vokabular, gramatiku i učestalost kojom dijete komunicira.

  S kojim poremećajima se najčešće susrećete u vašoj praksi?

  Najučestaliji govorni poremećaji predškolske djece su poremećaji izgovora, a nalazimo ih i u školske djece i odraslih, ali u manjem postotku. Nije rijedak slučaj da su poremećaji izgovora prisutni čak i i kod profesionalnih govornika. Njihov način izgovora manje utječe na razumljivost sadržaja govora, ali skreće pozornost sa onog o čemu govore na to kako govore, što je u konačnici loše, jer prava poruka ne dopire do njihove publike. Kultura govora i javnog govorništva u današnjem je multimedijskom svijetu nažalost zanemarena. Treba napomenuti da greške izgovora malog djeteta možda zvuče simpatično, ali često su simptom kompleksnijih poteškoća koje, ako se pravovremeno ne tretiraju, mogu otežavati usvajanje čitanja i pisanja i ograničavati akademski uspjeh. Dijete starije od 5,5 godina trebalo bi pravilno izgovarati sve glasove našeg izgovornog sustava, a često sami vidimo i čujemo da to i nije uvijek slučaj.

  Kada se treba obratiti logopedu?

  Iako se odlazak logopedu najčešće vezuje za predškolsku djecu i korekciju njihova izgovora glasova, logopedska intervencija moguća je već i u predverbalnom periodu djece. Ali, intervencije se protežu i na odraslu dob kada se mogu javiti teškoće u komunikaciji kao posljedica određenih neuroloških stanja ili bolesti.

  Koliko roditelji prepoznaju da dijete ima poteškoće i što je još važnije, da mu je potrebna stručna pomoć?

  Roditelji djece s govornim problemima često se umjesto traženja stručne pomoći odlučuju čekati da problem prođe „sam od sebe“, s odrastanjem djeteta. Iznimno je važno rano prepoznavanje odstupanja i pravovemeno poticanje jezika i govora kako bi se prevenirale teškoće koje mogu negativno utjecati na cjelokupan razvoj.

  Dakle, čim se roditelj zabrine za djetetov govor, vrijeme je za posjet logopedu.

  Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail adresu: logopedika.info@gmail.com ili posjetiti Facebook stranicu Logopedika. Za narudžbe za pregled i logopedske vježbe nazovite na 091/580 5673.

  Radno vrijeme:

  od ponedjeljka do četvrtka od 8.00 do 17.30

  petkom od 8.00 do 19.00

  subotom od 09.00 do 12.00

  Sve po prethodnom dogovoru.

  Sponzorirani članak