KAportal Otišli, a kao da nisu: Bivši dožupani i dogradonačelnici stajat će nas još oko pola milijuna kuna - petero ih koristi pravo na plaće idućih 6 mjeseci | Karlovački informativni web portal

Otišli, a kao da nisu: Bivši dožupani i dogradonačelnici stajat će nas još oko pola milijuna kuna – petero ih koristi pravo na plaće idućih 6 mjeseci

I dok bivši župan i gradonačelnici nisu posegnuli za zakonskom mogućnošću da šest mjeseci primaju plaće, a ne rade, njihovi zamjenici, neki doduše, te se blagodati nisu odrekli pa će biti plaćeni još pola godine.  Za to će iz županijskog i gradskih proračuna, ako budu plaćani svih šest mjeseci, otići oko pola milijuna kuna.

Tako će od trojice bivših dožupana dvojica, Ivan Banjavčić i Josip Šafar, dobiti plaće u iznosu koji su i do sad dobivali, a ići će im i staž idućih šest mjeseci. Njihov donedavni kolega Siniša Ljubojević i šef Ivan Vučić nisu posegnuli za pravom iz članku 90.a stavak 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

– Sukladno članku 90.c navedenog Zakona Karlovačka županija je donijela rješenja o ostvarivanju prava na naknadu plaće i staža osiguranja po prestanku obnašanja dužnosti. Iz županijskog Proračuna, za tu namjenu odnosno za naknadu plaće i staža osiguranja po prestanku obnašanju dužnosti najviše do 6 mjeseci biti će izdvojeno, za obojicu, oko 262.000 kuna, odgovorio je na naš upit pročelnik Ureda župana Bernado Pahor.

Od donedavnih karlovačkih dužnosnika, isto pravo koristit će bivša dogradonačelnica Marina Kolaković, jedina koja je zatražila da joj se omogući korištenje prava na naknadu plaće i staž osiguranja u slijedećih šest mjeseci nakon prestanka dužnosti.

–  Visina naknade određena je visinom prosječne plaće koja joj je isplaćivana za vrijeme 6 mjeseci prije prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti. Ukupni mjesečni bruto iznos s doprinosima iznosi 22.323,54 kune. Ovo pravo može trajati najduže 6 mjeseci, a može prestati i prije i to na vlastiti zahtjev, zapošljavanjem, umirovljenjem ili izborom na drugu dužnost koju bi obnašala profesionalno, navela je pomoćnica pročelnika Ureda gradonačelnika Ivanka Brezović.

I jedan bivši ogulinski dogradonačelnik primat će plaću idućih šest mjeseci – Mićo Zatezalo. Ostala dvojica bivših dogradonačelnika i gradonačelnik vraćaju se u bivše tvrtke ili su umirovljenici.

–  Jure Turković i Tone Radočaj po završetku obnašanja profesionalne dužnosti vraćaju se na radna mjesta na kojima su radili prije početka obnašanja dužnosti gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Zamjenik Željko Stipetić je stupio na dužnost kao umirovljenik i dalje ostaje u tom statusu, a zamjenik Mićo Zatezalo podnio je zahtjev za ostvarivanjem prava na naknadu plaće za vrijeme od 6 mjeseci od prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti zamjenika gradonačelnika. Naknada plaće isplatit će se u visini prosječne plaće posljednjih 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti i iznosit će ukupno 111.963,84 kune, precizirala je glasnogovornica Grada Karmela Matić.

I u Dugoj Resi bivši dogradonačelnik koristit će pravo na plaću i staž za što će Dugorešani izdvojiti desetak tisuća kuna više nego Ogulinci.

– Pravo na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od šest mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti zamjenika gradonačelnika, odnosno, od 9. lipnja 2017. godine do 9. prosinca 2017. godine koristit će donedavni zamjenik gradonačelnika Zoran Vilović, time da će za tu osnovu iz proračuna Grada Duge Rese biti izdvojen bruto iznos od 121.977,78 kuna, odnosno radi se o neto iznosu od 67.299,48 kuna. Napominjemo kako je gospodin Vilović izabran za vijećnika u Gradskom vijeću u mandatnom razdoblju 2017.-2021. g., ali mu, dok god koristi prethodno navedeno pravo, neće biti isplaćivana vijećnička naknada, sukladno stavu Povjerenstva za sukob interesa, naveo je pročelnik Gradske službe Davor Bartolac.

Dugorešani, doduše, već sad znaju da sadašnji dogradonačelnici Katarina Srakočić i Miroslav Furdek, nakon isteka mandata, neće biti na trošak gradskog proračuna  jer će svoje dužnosti obavljati volonterski: u potpunosti su se odrekli prava na naknadu za svoj rad, tako da im po toj osnovi Grad Duga Resa neće biti u obvezi isplaćivati nikakav novčani iznos.

Sada takvih obveza nemaju ni u preostala dva grada u županiji: u Ozlju i Slunju dosadašnji dogradonačelnici su te dužnosti obnašali bez zasnivanja radnog odnosa.

KAportal.hr

 • 3 komentara

  1. Nemojmo prenagliti. Možda gospodin Vilović želi vjećničku naknadu, a ne plaću za nerad sljiedećih šest mjeseci. U kampanji nas je uvjeravao da voli svoj grad. Sada ili će naknadu plaće ili zauvijek iz kombinacija za neku od dužnosti u magistratu.

  2. Ja mislim da mi potcjenjujemo njihov rad i sveukupni doprinos razvoju našeg društva. Ti ljudi su vrhunski profesionalci, izgarali su u poslu svih ovih godina, radili su dok smo mi obični smrtnici plandovali (ili bili na burzi). Maksimalno su se angažirali na rješavanju problema (svojih), bili su omiljeni u kolektivu i uvijek su pronalazili načine da služe (sebi) svojim sugrađanima.
   Obzirom na neprikosnoveni autoritet u borbi za sveukupno Dobro i Pravdu (ne ruski dnevnik), zamjerili su se mnogima i naravno da ima je teško kao takvima naći posao u gospodarstvu. Mišljenja sam da takve ljude treba tretirati jednako kao i naše saborske zastupnike (ne one iz Saborskog) te ih, sa navršenih 40 godina staža umiroviti. Mislim da je šteta manja nego da rade.
   Smatram apsolutno opravdanim da primaju plaću tih 6 mjeseci, i ništa ne rade, pače, ja bi im to produžio na 12 i više mjeseci. Šteta je manja, a doprinos ionako isti.
   Mnogi će iz mog teksta možda isčitati ljubomoru, a možda ću biti i izbrisan, ali to zaista nema veze sa mojim mišljenjem. Iskreno mislim da ne samo pobrojane, koji su trenutno nebitni jer su isti kao i oni prije njih i isti kao što će biti i oni poslije njih, već i mnoge druge treba platiti da ne rade jer će samo s time omogućiti ostalima da u miru rade….i razvijaju ovu napaćenu zemlju.

  3. Koji kadar, sad kad krene jagma za njima.

  Odgovori