KAportal Oteli se kontroli: Nestašni konji napravili štetu na tuđim posjedima - uzgajivač iz Karlovca završio na sudu | Karlovački informativni web portal

Oteli se kontroli: Nestašni konji napravili štetu na tuđim posjedima – uzgajivač iz Karlovca završio na sudu

foto ilustracija – Pixabay.com

Karlovački uzgajivač konja, inače umirovljeni branitelj i invalid Domovinskog rata, morat će platiti četiri tisuće kuna prekršajne kazne, jer su mu konji bez nadzora otišli u tuđe posjede i pričinili im štetu. Prvo je pet grla ušlo u susjedov voćnjak te su počinili štetu gaženjem i trganjem voćaka, a onda je drugom vlasniku parcele šest grla ušlo na travnjak.

Za svaki od prekršaja je kažnjen po dvije tisuće kuna po prijavama koje je Prekršajnom sudu dostavila poljoprivredna inspekcija. On je na sudu priznao prekršaj. Naveo je kako konje uzgaja legalno, odnosno ima registrirano gospodarstvo, kao i da su mu u dva navrata otišli na tuđa imanja, zbog čega je intervenirala policija i poljoprivredna inspekcija. Parcela mu je ograđena žicom, ali tvrdi da je svako malo netko pomakne, no, usprkos tome, ne bježi od svoje odgovornosti i osjeća se krivim.

Iako je minimalna kazna za ovaj prekršaj 4.000 kuna, sud je išao ispod zakonskog minumuma te je okrivljeniku po prekršaju odredio dvostruko nižu svotu cijeneći olakotne okolnosti, priznanje, materijale prilike, te držanje tijekom postupka.

  • KAportal.hr

  • Odgovori