KAportal Osvrt na izborne rezultate u Karlovcu: Najveći gubitnik izbora SDP, nagrađena lista Naprijed Karlovac, HDZ profesorski | Karlovački informativni web portal

Osvrt na izborne rezultate u Karlovcu: Najveći gubitnik izbora SDP, nagrađena lista Naprijed Karlovac, HDZ profesorski

panorama21

Bez obzira kome pripadaju vaše političke simpatije, rezultati izbora za karlovačko Gradsko vijeće jednostavno su – očekivani. U manje polariziranoj zemlji vjerojatno bi neka od četiri liste koje su se vrtjele oko praga dobila nešto više glasova, a nauštrb toga manje bi dobili i HDZ i SDP, no u legalno, ali gotovo nasilno nametnutom dualnom hrvatskom političkom sustavu svaki je pomak bitan. Tako je, uz velike pobjednike – HDZ, mali pobjednik ovih izbora koalicija “Naprijed Karlovac”, koja je stvorena gotovo neposredno pred izbore, pomalo i ad hoc, ali je vrlo pozitivnim pristupom i brojnim idejama uspjela privući birače i preći izborni prag. Njihova očekivanja bila su i veća, no nikako ne bi smjeli biti nezadovoljni rezultatom. Pritom se mora uzeti u obzir da su prepoznatljivi isključivo u središtu grada i tu su očito privukli znatan broj birača, koji su im u ukupnom zbroju donijeli mjesto u vijeću. Mogu li i žele li ostati relevantna politička snaga, koja će na sljedećim lokalnim izborima biti još ozbiljniji faktor – ovisi o njima samima i djelovanju u naredne četiri godine.

78716SDP je, zasluženo, najveći gubitnik izbora. Za to postoje dva razloga. Kao prvo, očiti trend u cijeloj državi, jer SDP je i ukupno najveći gubitnik izbora – očito vlada veliko nezadovoljstvom državnom vlasti. Kao drugo, puno bitnije kada je u pitanju karlovački ogranak – njihova predizborna kampanja bila je upravo tragična. Glavninu komunikacije s javnošću (ne samo na predizbornim skupovima već i na internetskim forumima i društvenim mrežama) temeljili su na vrijeđanju glavnog suparnika, a na momente i, valjda nesvjesno, svih onih koji razmišljaju drugačije. Posljednja poruka SDP-a biračima bila je “glasajte za nas ili živite u besperspektivnosti i neimaštini”, što je očito dobar dio javnosti doživio kao bezobraznu prijetnju prije nego motivaciju da izađu na izbore i daju glas ovoj stranci. Za nadati se kako će početke prihvatljivog političkog promišljanja i djelovanja pokazati korektnom čestitkom pobjednicima. Ne prvi puta, predizborna kampanja karlovačkog SDP-a zaslužila je biti školski primjer budućim političarima kako se ne ponašati u predizbornoj kampanji.

78806HDZ je izbore odradio “profesorski”. U ovom kontekstu posve je nebitno koliko stvarnih, a koliko izmišljenih afera stoji iza ove stranke – kada je političko djelovanje u pitanju za gotovo sve ostale su bili učitelji. Imali su vrlo korektnu i pristojnu predizbornu kampanju, kao i svaka vladajuća stranka u predizborno vrijeme zatrpali su javnost novim radovima i projektima (što je, dakako, mnogima opravdano bilo iritantno, no u dijelu javnosti će uvijek polučiti rezultate). Uspjeli su prebroditi čak i golemu kriznu situaciju s Gradskom Toplanom, dijelom i zbog ne uvijek promišljene strategije onih najogorčenijih tom situacijom, koji su im davali “poene” bezbrojnim tužbama za koje su kasnije u pravilu stizali odgovori “tužbe odbačene”. Iako to njihovi protivnici nisu bili u stanju shvatiti, afera “lažnih diploma” zapravo ih je kod mnogih istaknula kao pozitivnu struju, jer Karlovac je svoje “lažnjake” očistio, a tu hrabrost još nije imao niti jedan grad. Činjenicu da one koji su oštetili gradski proračun nisu i tužili, primjetili su samo laburisti.

kirinicLaburisti, pak, slično kao SDP, svoju su kampanju orijentirali na kritiziranje HDZ-a. Ponekad i vrlo grubo i time su privukli otprilike onoliko glasača koliko na takve poruke reagira – taman da pređu izborni prag.

Sasvim blizu izbornog praga ostali su umirovljenici i HSP. Pravaštvo u Hrvatskoj poprilično je uzdrmalo i gotovo uništilo 20-godišnje vjerno koaliranje sa HDZ-om kada god zatreba, i razumljivo je da šira javnost još uvijek nema povjerenja u to da ovaj novi HSP, kako tvrde njegovi čelnici, nema te nakane. I na njima je da to dokažu u budućnosti, a imat će jedno mjesto u Županijskoj skupštini pa će i to biti prigoda.

Na samom dnu SP koji premali dio javnosti percipira kao političku stranku, što ih ne bi trebalo spriječiti da nastave svoje civilno djelovanje.

R-4916711Na kraju, tu je čak 56% građana koji na izbore nisu izašli. O tome bi trebali razmisliti svi, čak i HDZ, iako njemu ta situacija, dakako, odgovara. Riječ je uglavnom o onima koji nisu zadovoljni vladajućima, ali ih niti oporba baš ničim nije privukla. Tu leži ključ njihovog novog poraza, jer zamisao da se one koji na izbore ne planiraju izaći može privući mračnjaštvom i negativom je pravo malo političko samoubojstvo – a to su rezultati i pokazali. To su shvatili jedino u nezavisnoj koaliciji “Naprijed Karlovac” i zato su, unatoč kratkom vremenu i potpunoj neprepoznatljivosti izvan strogog centra grada, uspjeli polučiti pristojan rezultat.

U zaključku, rezultati sasvim očekivani. Iz neutralne perspektive, a u skladu s onim kako su se ponašali u predizbornoj kampanji, velika šteta (zanemarimo za hrvatsku situaciju utopističke zamisli) da HDZ nije dobio mjesto u vijeću manje, a “Naprijed Karlovac” mjesto više, jer bi tada situacija u Gradskom vijeću bila daleko zanimljivija.

 • 49 komentara

  1. Jako, jako dobar i kvalitetan osvrt na izbore i atmosferu.

  2. Nema šanse da Jelić izgubi u drugom krugu.
   Njegovi glasači će sigurno izaći na glasanje, a neodlučni i razočarani svoje frustracije ispoljavaju tako da ne izlaze na izbore, križaju listiće i krešu na forumima poput nas (doduše, ja uz to i redovno glasam).
   Stanje na državnoj razini je puno odmoglo Benčiću ali si je za to i sam kriv, kao i stranka koja je smatrala da bi baš on mogao pobijediti i postati gradonačelnik.
   Čekao je direktive iz Zagreba, koje nikako nisu dolazile, jer su ovi smatrali da se mora sam snaći.
   Benčić nije fotogeničan, djeluje prestrašeno i nepovjerljivo, tako da bi mu dao na čuvanje ženu, ali ne i novce i šank.
   Vjerojatno bi se pokazao dobrim na radnom mjestu gdje ne treba puno komunicirati, ali takva se mjesta rijetko mogu poistovjetiti sa fakultetski obrazovanim ljudima, uz to i političarima.
   Trebalo je kandidirati Ožanića za gradonačelnika, sam izgled bi mu dao barem 5% više.
   Mjesto župana tako i tako nije bitno, neka koordinacija općina, funkcija za pojest i popit i puno putovat.
   Petračić je imao dobru namjeru, dobio je puno više glasova nego ijedan dosadašnji nezavisni kandidat, ali je ispalo da se zapetljao u previše projekata i futurističkih predviđanja.
   Iako se na njegovoj listi nalazi najviše stručnih i obrazovanih ljudi, osim Davora Bajsa svi su odigrali uloge fikusa.
   Tvrde da imaju stručne pravnike, doktore nauka čak, a niti jedne djelotvorne i stručno napisane tužbe protiv glavnog izbornog konkurenta.
   Npr. tvrde da se Jelić okoristio prodajom zemljišta u Grabriku.
   Imam dojam da čak kad bi već ovaj tjedan ta tužba uspjela pa da Jelića pritvore, da bi ovaj ko Glavaš, gradonačelnikovao iz zatvora, jer bi na pripetavanju opet pobijedio.
   A Marinko?
   Smatrao sam da će mu krajnja desnica, koje uvijek ima, dati barem 5%. Ali, valja tu razumjeti da njegov HSP nije onaj Tomašićkin, pa su mu se zbunjeni glasači okrenuli Jeliću.
   Inače, Marinko jeste sam odradio svoju kampanju, jer je malo egocentričan, ali je na sučeljavanju tako bilo vidljivo da je previše obećavao i odavao čovjeka bez ikakvog političkog i menadžerskog iskustva.
   Što se tiče upravljanja gradom, svejedno bi bilo ovaj ili onaj, mene samo brine ta toplana.
   Nadam se da Jelić ne misli ozbiljno ono s peletama.

  3. Sučeljavanja na TV4rijeke koja nažalost vidi i za njih je znalo otprilike 175 ljudi su pokazala baš ovo što govoriš ernest. Veliki plus za Petračića i Jelića, Marinović simpatičan ali premalo da bi nekog privukao, Benčić potpuno konfuzan. Koga briga šta nije fotogeničan pobogu 😀 Ali je problem da je SDP u cijeloj kampanji (kao i zadnjih godina) odavao dojam “nemamo pojma šta radimo, ali znate kaj – HDZ je loš, glasajte za nas”.

   U pravu si da je Naprijed Karlovac tu i tamo možda bio malo “futuristički” nastrojen ali mislim da to nije problem. Jednostavno, jako su novi, njih zna ekipa iz centra grada, a glasačko tijelo je puno šire. Za više nisu imali ni vremena, ali ako ovako nastave za 4 godine mogu uzet 3 ili 5 mjesta.

   • Čisto za informaciju…. ….da je Naprijed Karlovac dobio 50-70 glasova više imao bi dva vijećnika.
    I naravno da glasači Naprijed Karlovac neće glasati za Jelića ako ozbiljno ne počisti svoje dvorište od nekih potrošenih likova.
    Naime dobio bi on ove izbore bez pola frke da je nastavio čistku Vukelićevih kadrova. Sad kad je vidio tko ga nije podržao (karlovačka periferija) vrijeme je krene par koraka prema glasačima iz grada, a to može samo ako oštro zareže nakupine sustava koji je naslijedio.
    Naravno da neki glasači Naprijed Karlovac nikada neće glasati za Bančića jer u njegovim postupcima vide postupke HDZovca stare škole.

  4. Od prvog KA salona govorimo o važnosti partnerstva, suradnje, razmjene iskustava i u konačnici- realne procjene rezultata. Od početka aktivnijeg rada na suradnji s Gradom i pitanju kulture i standarda štošta se promijenilo nabolje. Kako izgleda ukupna analiza rezultata suradnje s Gradom i institucijama te pojedincima u kulturi i medijima javnost će saznati ovog tjedna u službenoj objavi. U razmjeni iskustava sa Zagrebom, Karlovac je po temi suradnje građani ( civilne inicijative- nestranačke) – Grad otišao puno, puno dalje. A okolnosti nisu ni revijalne, ni naklonjene. Trud svih se ipak isplatio, i pozitivnih i negativnih kritika, jer Grad mora biti partner građana uz bilo koju opciju, naravno, ako to politička opcija zna i želi prepoznati. Standard kvalitete na području kulture i promišljanja kulturne ponude te kulturnog turizma je postao potreba, što je itekako važno. Kad grad osjeti potrebu, a građani prihvate stav te rade na kontinuitetu , onda smo svi na dobrom putu.

  5. ministar krscanstva

   Ovo je, nazalost, ponovno bio kuga ili kolera izbor. Biranje izmedju covjeka koji ni po cemu ne zasluzuje zadrzati vlast i covjeka koji ni po cemu ne zasluzuje dobiti vlast. Petracic je infrastrukturno ionako preslab, a nevezano za pojedine failove na listi, nije ni imao realne sanse ozbiljno “zamutiti” vodu.

   No ovako ultimativna pobjeda Jelića i HDZ-ove liste samo dokazuje notorno, a to je da su Karlovčani (a i Hrvati općenito) nevjerojatno glup narod. Ljudi koji će bez problema dati legitimitet svim sranjima koje trpimo zadnjih godina. Od potpunog nerada i 30 milijuna viška u proračunu, preko stranačkih uhljebljivanja i lažnih diploma HDZ-ovaca, svinjarija oko grijanja, sve do očitog kriminala poput onog sa zemljištem u Grabriku. Na kraju, ako se želi gledati i šire, riječ je o davanju legitimiteta stranci koja je pokrala i osiromašila zemlju toliko da se nikad od toga nećemo oporaviti.

   Da nije tragično, bilo bi komično. Ali nije komično.

  6. Prvo bi htio čestitat svima, onima kojima jesu u prednosti i koji nisu u prednosti nakon prvog kruga. Po mom mišljenju di je SDP izgubio a HDZ dobio. SDP je izgubio prvo što je Benčića postavio za kandidata za gradonačelnika a ne recimo jednog Ožanića koji je puno bolji i čovjek na mjestu za razliku od Benčića a druga stvar SDP je izgubio zbog malog odaziva građana što je išlo u veliku korist HDZ-u. Po svemu sudeći HDZ će pobijediti u drugom krugu i ponovno biti 4 godine na vlasti, ali SDP onda mora sjest vidjeti gdje su propustili i po mogućnosti nešto mjenjati jel na čelu s Benčićem će ostati na istom ko i do sada.

  7. Po meni su s Toplanom bila tri ključna problema za oporbu:

   1. Najteži – vrlo je teško bilo pronaći ravnotežu između očite važnosti priče, ali i činjenice da se velik dio grada ne grije na Toplanu. Jedno vrijeme je bila takva poplava vijesti o Toplani, milijarde priopćenja i slično, da je dobar dio ljudi koji nisu na Toplani (a plaćaju slične cijene za drva, struju…) to iritiralo. Naravno da se trebalo pričat, ali se trebalo pronać ravnotežu što je bilo vrlo teško.

   2. Najmanje bitan, ali prisutan – konstantno a potpuno netočno naglašavanje krivnje Jelića za Toplanu. Svakog tko malo više razmišlja to je živciralo, bez obzira što inače mislio o Jeliću i HDZ-u. Jedno su komentatori na portalu, drugo su političari koji bi nas trebali voditi. Toplana je na različite načine, nekad u dobroj namjeri ali pogrešno, a nekad svjesno, uništavana ili zanemarivana 20 godina (pri čemu nije HDZ bio na vlasti svih 20 godina). Činjenica da je “puklo” dok je Jelić na vlasti ne znači da je on jedini krivac za to.

   U to se uklapa i nepotrebno lupanje koje isto dio ljudi nairitira. Grijanje je skupo, situacija je kritična, ima tu puno stvari o kojima se može pričat, ali kad glavni oporbeni kandidat kaže “Karlovac ima najskuplje grijanje u državi” što nije istina, onda mu to može biti samo minus.

   3. Najbitniji – nabacivanje tužbama. To je bio totalni fejl u široj javnosti. Je li bilo elemenata za pokoju tužbu? Možda ili vjerojatno jest. Onda se moglo promisliti, osmisliti i tužiti nekog za 2-3 točke. Pa ako usvoje jednu to je već pobjeda. Kada tužiš, lupit ću brojke, nekog po 35 točaka a 32 točke ti odbace, onda si ti izgubio. Jer će te 32 odbačene u dobrom dijelom javnosti prekrit one koje su prihvaćene na daljnju istragu. Da je podignuta jedna dobro napisana tužba, prihvaćena kasnije ili ne, to bi bilo odlično. Ovako smo dobili da prvo svakih dan-dva po portalima imaš X je tužio za ovo, Y je tužio za ono, X i Y su tužili po 17 točaka, evo sad je Z tužio za još tri, X je tužio ovog i onog, Y onog i ovog, itd…pa normalno, dio ljudi prvo to počne živcirat…a onda počnu stizat vijesti “odbijeno ovo”, “odbijeno ono”, “od 15 točaka odbacili 14”, itd…

  8. ministar, ne bih se složio s tobom da su Hrvati glup narod, već su Hrvati apatičan narod što pokazuju rezultati izbora. HDZ i SDP su zajednički uništili većinu ostalih stranaka koje su koaliranjem s njima postale potpuno neprepoznatljive i trećoj struji se teško nametnuti.

   onih 56% u Karlovcu (a slično je i u cijeloj Hrvatskoj) koji nisu izašli na izbore ne bih nazvao glupima, već ljudima koji su u stanju apatije zbog činjenice koju si i sam naveo, a to je da su valjda u 98% hrvatskih sredina imali na izbor “biranje izmedju covjeka koji ni po cemu ne zasluzuje zadrzati vlast i covjeka koji ni po cemu ne zasluzuje dobiti vlast”.

  9. “izmedju covjeka koji ni po cemu ne zasluzuje zadrzati vlast i covjeka koji ni po cemu ne zasluzuje dobiti vlast”
   Opet smo birali od dva zla, manje zlo.

  10. Netka mi se samo netko pozali na nezaposlenost, cijenu grijanja i sve druge probleme. Grad ima vlast kakvu zasluzuje.

  11. Rezultat gubitnika,ovdje u KŽ i gradu Karlovcu a to je definitivno SDP,prvenstveno leži u osobnosti „njihovih takozvanih vođa“ kroz koji se očituje funkcioniranje stranačkog života a posebno odnos SDP-a i javnosti .Ovo je kulminacija poltronskog sitnog kadroviranja,ljudi koji su lokalni SDP poistovjetili sa vrećom iz koje će uzimati ali samo za sebe ,familiju ,najbliže istomišljenike.Ono nešto uglednijih ljudi se uspješno odstranilo po njihovom mišljenju a rezultat je autogoločina,pogotovo na stranačkoj razini,pa HDZ ima unaprijed osiguranu apsolutnu većinu u vijećima i skupštini u najvećem dijelu sredina.Nebuloze 2.kruga neće ništa promjeniti osim što će ostaviti prostora tim liderčićima da se jadaju na krađu,slabu izlaznost, “glasove sa sela“,ali i na loš rad svoje vlade. Lokalni SDP mora prestati nagrađivati bolesne ambicije „došljaka“,prebacivača magle,kalfe.Jer i oni koji imaju potencijal ostaju u takvom okruženju vječni potencijal. Ovakvom zaista „profesorski“ odrađenom poslu HDZ-a u okruženju koje je „zacementirao okvir vrijednosti“ pa i diskutabilnih, mogu se suprostaviti samo drugačiji ljudi,prije svega moralni i pošteni(ali to mora misliti narod o njima a ne oni sami o sebi), uspješni u vlastitom životu što pokazuju činjenice jer samo takvi daju nadu,dob nesmije biti izlika za nesposobnost.Ako sami sebi podmećete nogu zar bi vas HDZ trebao pridržavati da ne padate …a padat ćete idalje ako sebe ne shvatite tek kao dio stranke a ne stranku kao dio vas.

  12. marsovac – s ovim što si rekao se potpuno slažem, ali to je vrlo vrlo teško, upravo zbog godinama nametane situacije da su HDZ i SDP jedini izbor. HSP ima veliki teret vječnog koaliranja s HDZ-om, Laburisti su imali neočekivano mlaku kampanju, a Naprijed Karlovac je vrlo nov i zasad je mogao privući samo vrlo uzak krug ljudi.

   Vidi se to i iz komentara, jer ako ćemo iskreno, mislim da dobar dio ovih najkritičnijih NE BI ostavljao iste komentare da je omjer isti ali većinu ima SDP. To opet govori o tome da je golem broj ljudi jednostavno uvučen u tu priču – samo ovi ili oni.

   Meni je žao da Naprijed Karlovac nije dobio mjesto ili dva više. A totalno, ali totalno mi je svejedno ima li 13 HDZ ili SDP. Prividno “olakšanje” koje bi se pojavilo kod nezadovoljnih da je pobijedio SDP bi bila čista varka. Jer SDP vodi državu, a svi vidimo kako. A još važnije – moraju se napokon osvijestiti i shvatiti da niti na prošlim niti na ovim izborima ljudima zaista nisu dali niti jedan jedini razlog da glasaju za njih. Doslovno niti jedan.

   • Upravo to koaliranje je “ubilo” nekad prepoznatljive stranke koje su sada samo produžena ruka HDZ-a ili SDP-a. Meni bi bilo sve jedno tko ima 12 mjesta ali se ovako bojim da će se sljedeće 4 godine provoditi “totalitarna” politika (nadam se da ću biti u krivu). I meni je jako jako žao što Naprijed Karlovac nije dobio barem još jedno mjesto. Ali to su izbori i tih cca 9500 glasova HDZ-a što je 19% ukupnog glasačkog tijela je donjelo odluku kako upravljati gradom za sve nas 🙁

    • 49 glasova više Petračiću i Naprijed Karlovac bi imao dva vijećnika, a SDP jednog vijećnika manje
     sa 1370 glasova a imali su 1321

     i SDP bi tada imao samo 9 vijećnika…..a od tih 9 odbiti HNS i ostale “koalicijske potencijale”
     jadno da jadnije ne može…

  13. Jurica je, slučajno ili ne, rekao nešto što je zapravo pogodak u sridu.

   Ja bih volio da je pobijedio netko treći. Bio bih jako sretan već da imamo treću struju koja će držat pod kontrolom ove dvije velike.

   Ali u odnosu HDZ-SDP, ako se ovo moralo dogoditi, na žalost i koliko god to bilo šokantno, prema svemu što se moglo (odnosno nije moglo) čut i vidjet u predizbornoj kampanji, od ta dva “zla” ili kako kaže ministar kršćanstva “kuge i kolere”, u Karlovcu je zapravo veće “zlo” postao SDP. HDZ ima bezbroj afera, ne očekujem od njih nikakve goleme pomake, ali najozbiljnije vjerujem da “od dva zla” ćemo u ovom trenutku mrvicu bolje proć s njima nego što bismo sa SDP-om.

   Uostalom, sad je gotovo, što je tu je. Ja se nadam (možda naivno, ali…) da će HDZ biti otvoreniji za prijedloge oporbe u naredne 4 godine, da će svi skupa zajednički prihvatit poneki dobar projekt jer je bitan grad, a ne stranke, i da će Naprijed Karlovac izdržat i napredovat i da će za 4 godine biti sposoban postati realna treća snaga.

  14. …primjer lika, da ne pišem ime, sa liste SDP-a za županijsku skupštinu koji danas na fejsu naziva sve glasače HDZ-a retardiranima, a izbori praktički još nisu ni gotovi!!! Pa zar oni stvarno misle da se tako dobivaju glasovi??

  15. Ovako kaže jedna laburistica, buduća u vijeću
   .

   Snježana Maya Ni to im nije pomoglo jer sam ja ušla u vijeće i naredne 4 godine je**t ću im mater svaki dan

   Prije 9 h · 5

   krasan primjer, nema što

  16. Katrlovčani su vrlo mazohoističan narod, i n ikako mi nije jasno veliku većinu glasova odnosi čovjek koji se dokazao kao 2 baš me brfiga za karlovac i karlovčane”, jer za sve ovo vrijeme nije napravio ništa pametno za ovaj grad s toliko potencijala. A mogli biti grad br 1, po turizmu po življenju itd. Ni prstom nije mrdnuo, pa pogledajte pothodnik, fasade napuštene ineuređene trgove, da ne nabrajam dalje jer mogla bih do sutra. Duša me boli gledajući ovaj predivni grad s toliko neiskorištenih potencijala…. Neka priča tko šta hoće, ali najboljhi gradonačelnik ikad je Bandić sa svim svojim pogreškama jer taj je jako puno napravio. Gdje bi nam bio kraj da je on gradonačelnik Karlovca??? Šteta. E pa Karlovčani uživajte…

  17. Ljudi dajte shvatite da se u vijeće ulazi radom. Četiri godine nismo čuli ni vidjeli baš ni jednu oporbenu aktivnost, a materijala je bilo…, i sad bi se pobijedilo na izborima. Kako?

  18. ovo za bandica se slazem i ja,uh da nam je on gradonacelnik

  19. equus asinus – to sam i ja primjetio. I dosta ih se tako držalo u predizbornoj kampanji, a očito i nastavljaju. Pritom, čak i da idemo pričat oko toga da su ljudi glupi zato jer glasaju stalno za HDZ/SDP, opet bi ostala činjenica da je urnebesno smiješno da to radi SDP. To bi bilo nekorektno od laburista ili Naprijed Karlovac i bio bi pogrešan potez, od strane SDP-a je tragikomično, jer očito nisu svjesni stanja u cijeloj državi kojom oni upravljaju. I o tome što ljudi misle o državnoj vlasti.

   btw, za Bandića ovo govorite jer ne živite u Zagrebu i nemate veze s njim, jer nije vaš grad i ne osjećate njegove probleme. na nekom zagrebačkom forumu sad vrlo vjerojatno hrpa ljudi piše slične komentare. ova država je užasno centralizirana i normalno je da Zagreb kao daleko najveći grad u nekim stvarima jest razvijeniji od ostatka države, ali isto ima hrpetinu problema i 50 tisuća nezaposlenih (znači cijeli jedan Karlovac).

   također, jednostavno nije istina da HDZ nije napravio ništa. više nismo u predizbornoj kampanji. imaju hrpu afera, napravili su premalo, gospodarstvo je u komi i nisu zaslužili ostati na vlasti, ali je SDP još manje zaslužio osvojiti vlast. no, da baš ništa nisu napravili isto nije istina i takvo neobjektivno pričanje je isto nešto što je koštalo velik dio oporbe. kad to netko kaže na komentarima to je njegova stvar, nebitno, svi smo ovdje samo anonimni nadimci. kada to kaže političar onda je to fejl.

  20. Da Bandić je super…koja patologija ….(da se razumijemo ..ovi drugi isto ne valjaju k…)…al za jednog mafijaša reć da je super….e pa to je stvarno za psihijatriju

  21. Ljudi, župan Ivan Vučić je u saborskoj mirovinu, ali čovjek radi. Mirovina je za svaki slučaj. Primanja župana su daleko veća. Inače je puno napravio za sebe. Da ima malo savjesti aktivirao bi mirovinu i sadio zelje ili davao savjete (ako bi ga tko slušao) na štreki u Ogulinu.
   Birajmo nove ljude.

  22. @sandra – vidiš ovo što spominješ za laburisticu će vjerojatno i bit tako. ali zato laburisti na sljedećim izborima ili neće preći prag, ili će ostat na tom jednom mjestu.

   ja se prvenstveno u ovom razdoblju nadam konstruktivnoj i voljnoj oporbi.

   nisam doktor politologije da idem u duboke analize, ali sasvim načelno rečeno, daleko najkvalitetnije političko ponašanje je sljedeće:

   1. (izuzevši eventualne nove jasne i krupne afere) godinu i pol do dvije maksimalno konstruktivnog rada bez ikakvog talasanja. za to je vrijeme prošlo. sad ide nova faza. treba se pokazat idejima, projektima, planovima….čak i u oporbi. pa nek vladajući odbijaju, nema veze. to je već na njima.

   2. prijelazna faza od godinu dana u kojoj se blago postaje kritičan, ali i dalje konstruktivan paralelno.

   3. posljednja godina mandata i pojačana kritičnost, ali za stvarne i realne probleme kojih će uvijek biti. ne paušalno lupanje tipa “imamo najskuplje grijanje” ako nemamo, “niste ništa napravili” ako jesu, itd. nego jasni i konkretni problemi – to je razdoblje kad treba biti najkritičniji.

   4. predizborna kampanja – ono što nije skužio nitko osim Naprijed Karlovac: nema više kritiziranja i pljuvanja! apatično glasačko tijelo može privući pozitiva, ideje, motiviranost da se nekom da glas zato jer nudi dobre stvari i vjeruje u svoj grad! ovih 56% koji nisu izašli će sljedeći put možda izać ako će im netko poručit “možemo bolje, mi znamo kako” i onda im predočit par odličnih ideja. a ne ako im netko kaže “joj, sve je jadno, baš smo u komi, HDZ je odvratan, glasajte za nas”.

  23. to je osnovna škola politike, ako ne i vrtić. za dublje stvari si mogu i platit nekog kvalitetnog politologa. ali je žalosno da ne uviđaju najosnovnije stvari koje su jasne kao dan.

  24. @TPX tvrdit da je Bandić mafijaš direktno se pljuje na sve institucije u HR,da mu imaju šta za prišit jedva bi dočekali da ga strpaju u bajbukanu,osobno čovjek radi i izgrađuje po ZG pusti ti klijentelističke probleme stranaka,osobno da je Jelić sposoban mafijat poput Bandića i da se grad Karlovac izgrađuje,napreduje ne bi imao problema da mu rođoti zarađuju,a ovako nit se gradi šta nit izgrađuje,a rođoti zarađuju samo na preprodaji.
   Inače ova analiza Lisca je odlična!!!

  25. pa da pljunem direkno na institucije RH…..u čemu je problem? Ti misliš da institucije dobro rade?

  26. šta je izgradio u javnom interesu? WC , fontane, Hoto centar…..ili ?

  27. Bandić po meni ima sreću da je gradonačelnik glavnog grada koji je u ovoj centraliziranoj državi i stalno u medijima i ima brojne objektivne prednosti i daleko najveće prihode i zato je moguće da tu i tamo nešto izgradi.
   Ali velim, nezaposlenost je u Zagrebu sve veća i veća, nezadovoljnih je strašno puno, dugovi Holdinga su navodno (negdje pročitao) MILIJARDU eura, njih tek čekaju najveće frke…

  28. Lokalna oporba je toliko bijedna i to već 22 godine da je teško povjerovati kako je to slučajnost.
   Milijun posto sam uvjeren da ih je recimo 50 posto zbilja bezlično, 10 posto najvažnijih su spavači, dok jedno 30 posto ne mogu doći do riječi u strankama. Ostaje ih deset posto koji ni ne znaju da ih je kum učlanio u neku stranku.

  29. TPX ako je sve to tako nebitno šta on radi otkud mu onda tolika podrška!?Ljudi vide da radi i da im rješava probleme,nikako ne mislim da je idealan ili vrsni političar,al radi!!!Ovo da je nezaposlenost u ZG velika kakve pa to tek veze ima sa Gradonačelnikom,,kao i kod nas ili bilo gdje drugdje u svijetu,za to je ipak odgovornija viša instanca poput Vlade i tako to,sve šta želim reć je da se kod nas održava tip stranke i čovjek koji nikako nije pridonio ništa za građane grada.Pljuvanje na instuticije je ispravno i podržavam,npr Kerum nije uspio i zamjerio se svojim glasačima,jer je neradnik,a mi naše neradnike nagradili sa još jednim mandatom jer su u oporbi još veći neradnici i probisvijeti.

  30. Obicno ne vucem paralelu lokalnih izbora s drzavnima, ali jedno je ocito u cijeloj prici. HDZ i bilo koja desna stranka mi nikako ne moze biti bliska, a jos poznajuci povijest politike u Hrvatskoj HDZ u meni moze pobuditi samo zgrazanje.

   Da je Karlovac grad ogromnih potencijala je poznato EDIT

   Medutim, postoji jedna izreka za koju tvrdim da je 100% tocna, i oslikava realno stanje: svaki narod ima vladu kakvu i zasluzuje.

   Ljudi u Hrvatskoj su kad ispijaju visesatne kave u kaficima puni ideja, svi znaju sve, rijesenja za bolji zivot samo teku kao Karlovacko na danima piva, a kad dode dan izbora preko 50% ih ostane doma, jer su “svi politicari isti”, pa umjesto da nesto sami radije pokrenemo ajmo radije ostat doma i uopce odbiti sudjelovati u demokratskim procesima.

   A profil prosjecnog glasaca HDZ-a je poznat, i poznato je da desno orjentirani biraci masovno i militantno izlaze na izbore, i omogucuju onima koji ih izmanipuliraju svake 4 godine pred izbore sa svojim “futuristickim i fantasticnim projektima” naskrabanima na komadu papira, da ostanu na vlasti. A tko bi uopce krivio politicare? Oni uz malo truda imaju odlicne pozicije, ne trebaju specijalno raditi nista (osim izasfaltirati koji puteljak tu i tamo da se pokazu u medijima), zaraduju pristojne place za hrvatske prilike. Ljudi smo, i vecina ce takvu priliku i iskoristiti.

   I ne mislim ovime braniti SDP na lokalnoj razini jer nisu nista bolji po tom pitanju. Medutim, sto se tice drzavne vlasti mislim da je ova vlada na dobrom putu. Naravno, ima tu puno mjesta za popravak, ali kreira temelje potrebne za neki napredak u buducnosti. Ono sto ljudima smeta je to sto se zbog preko 20 godina pljacke i unistavanja gospodarstva svi trebaju zrtvovati, i oporavka bez da nitko ne osjeti posljedice nema. I bilo kakvi prijevremeni izbori, ili promjena vlasti za koju godinu nece nista bitno promijeniti, jer cak ni HDZ sa svojim partnerima vise nema odakle krasti, jer je Hrvatska u takvom kaosu da se mora zaduzivati za isplatu mirovina.

   I ako su rezultati lokalnih izbora refleksija nezadovoljstva drzavnom vlascu, onda moram razocarati birace da im se u slucaju promjene drzavne vlasti nece nista poboljsati. Previse ljudi previse godina isisava i iskoristava sustav.

   A ako su biraci stvarno spremni na sljedecim drzavnim izborima ponovno izabrati stranku ciji je sef i premijer napustio Hrvatsku kad je najmanje trebao, a da ne pricam o ostalim skandalima, onda se opet vracamo na zakljucak: svaki narod ima vladu kakvu i zasluzuje.

  31. W. Churcill:
   Ovaj materijal se odlično brani svojom dužinom od opasnosti da bude pročitan.
   Pa dajte više. Skratite.
   Sapienti sat !

  32. Zanimljivo je da je HDZ sa 32 glasa više mogao imati 14 vijećnika
   I tada bi SDP gubio 10og vijećnika

  33. …eo prespavao,…pročitao pa ovak
   tream li biti zadovoljan ? , da, ostaje malo gorčine kae malo falilo naprijed karlovac da bude 12-10-2-1
   ovak ostaje ona bahatost svemogućih i svepametnih
   esdepe je brutalno podbacio, moram priznati da su me i laburisti iznenadili svojom anemičnosti.
   .
   .
   daklem sad čekamo prvu punk veselicu 😀

  34. Marijan Milinovic

   Ja mislim da svi previše potcjenjujemo uhljebe. Naime, ako na nivou karlovačke županije, gradova i općina te državnih, gradskih i općinskih tvrtki ima cca recimo 4.000 uhljeba, onda je dovoljno da imaju supružnika (1), rođaka (komada 3) i prijatelja (komada 5) pa da imaju 40.000 glasova.
   A toliko na nivou županije upravo i imaju skupa glasova SKH HDZ i SKH SDP. 25.000+15.000=40.000
   Da je to i 1.000 uhljeba manje, to je i dalje 30-ak tisuća sigurnih glasova što uz ovakvu izlasnost uredno vodi na njihov mlin.
   I vidljivo je da SKH HDZ ima više zaposlenih na državnim jaslama,a SKH SDP nešto manje.
   Jedino rješenje je da poput Danske il Australije imamo obavezan izlazak na izbore, pa makar i nevažeće listiće.
   Ovako glasaju samo uhljebi i njihovi rođaci i prijatelji i neki rijetki koji se trude ili neki koji su pak izgubljeni.
   Plus nije za zanemariti da imaju financije u svojim rukama,a za demokraciju kakvu imamo bitne su pare. Da si u medijima, da te ljudi vide i da te ljudi čuju.

  35. pitam se sto su gradjani mogli izgubit barem pokusajem da izaberu trecu opciju… jos cetiri godine u najgorem slucaju… koliko je godina do sada izgubljeno i baceno u vjetar…

   dakle, prema mojem misljenju moglo se samo dobit… ali ok, odabir je takav kakav jest, kao nacija nismo skloni promjenama i narod u globalu zasluzuje ono sto ima jer sam i odlucuje…netko na dan izbora ode na kavicu, netko na rostilj, a ako je kisa onda se boje smocit na putu do biralista…

   iako vjerujem da niti sa vecim odazivom ne bi se vjerojatno nista promjenilo, ako se nema hrabrosti mali zaokret napravit… ali se zato ima hrabrosti birat uvijek izmedju dvije opcije …

   pa mozda su gradjani ipak stvarno hrabri , kad tako rezoniraju vec dva desetljeca…

  36. …viiš ovo s medijima bi bilo dobro napraviti jenu tribinu ,…fakat se ima kaj za reć,…

   • Marijan Milinovic

    Meni su bitniji ovi uhljebi. Koja je to glasačka vojska ako im pridodaš (recimo) najbližu rodbinu (4) i najbliže prijatelje (5).
    Treba ukinut sve te općine i gradove, smanjiti broj županija na regije (5) i uvesti obavezno glasanje.
    Inače će se ove dvije stranke konstantno izmjenjivati na vlasti a dok su u oporbi uživat u beneficijama bez odgovornosti.

  37. Baš to je pisalo u Planu 21 kojeg nisu ispunili.

   U sklopu nove financijske perspektive Europske unije od 2014. godine zatražit ćemo dogovor s Europskom unijom o novom preustroju statističkih (razvojnih) regija u Hrvatskoj sa sadašnje tri na novih pet, kako bismo u punoj mjeri osigurali uvjete za ravnomjeran i brz regionalni razvoj na temelju korištenja fondova Europske unije. Po uzoru na iskustva mnogih drugih zemalja članica Europske unije, decentralizirat ćemo upravljanje regionalnim operativnim programima, tako da ćemo upravljanje operativnim programima za regionalnu konkurentnost dopustiti na NUTS 2 regionalnoj razini. U tom smislu već od 2012. intenzivno treba jačati kapacitete regionalnih razina vlasti, kako bi bile spremne za preuzimanje upravljanja operativnim programima za regionalni razvoj.

   • Marijan Milinovic

    Baš to je i najgore.
    Imamo 10 puta više i općina i gradova nego 91,a jednak broj stanovnika.
    A svaki grad,svaka općina ima svoje uhljebe,odnosno vijećnike,tajnice,načelnike,ove,one,komunalne tvrtke,ovakve,onakve…

  Odgovori