KAportal Osuđen zbog silovanja košarkašice: Poduzetnik poznat po 'ličkom rukovanju' vraća se u HDZ | Karlovački informativni web portal

Osuđen zbog silovanja košarkašice: Poduzetnik poznat po ‘ličkom rukovanju’ vraća se u HDZ

foto ilustracija

U HDZ-ove redove vratio se Joso Mraović, kontroverzni gospićki poduzetnik koji je odslužio 20 mjeseci zatvorske kazne zbog silovanja Amerikanke Ilishe Jarrett, nekadašnje košarkašice kluba Gospić.

Taj slučaj iz 2005. izazvao je veliku pozornost javnosti, pogotovo zbog obrazloženja presude gospićkog suca Branka Milanovića koji je u prvom suđenju oslobodio Mraovića.

Sudac je u tom obrazloženju, na zgražanje javnosti, naveo kako nasilno guranje prsta u anus ne treba shvatiti kao silovanje te da je to zapravo istovjetno rukovanju, zbog čega je poslije i nastao termin “ličko rukovanje”. No, Vrhovni sud je tu presudu ukinuo te vratio slučaj na sud u Rijeku, gdje je za bludne radnje istovjetne silovanju Mraović dobio tri godine zatvora. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na dvije godine, a na kraju je iz zatvora izašao četiri mjeseca ranije.

  • Mraović je bio član HDZ-a od 90-ih godina, ali o njegovu statusu u stranci postoje nejasnoće. Prema našim informacijama, svojedobno je automatski bio isključen iz stranke zbog kandidature na drugoj listi te je prije dva mjeseca ponovno zatražio članstvo i u HDZ je primljen, navodno, 17. lipnja ove godine.

    Ivan Radošević, povjerenik gospićkog HDZ-a, koji je raspušten, a novi izbori bi se trebali održati 2. rujna, rekao je za Jutarnji list: “Mraović se ponovno htio aktivirati, zvao je i htio provjeriti svoj status u stranci. Njegova temeljna organizacija Bilaj odobrila mu je da se aktivira i ponovno je u bazi članstva. Mraović ima iskaznicu, utemeljitelj je stranke.”

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori