KAportal OŠ Turanj ima reprezentativca - Luka Mikšić jedini je osnovac koji putuje u Kinu s reprezentacijom mladih prirodoslovaca | Karlovački informativni web portal

OŠ Turanj ima reprezentativca – Luka Mikšić jedini je osnovac koji putuje u Kinu s reprezentacijom mladih prirodoslovaca

Karlovčanin Luka Mikšić jedini je osnovac koji će krajem lipnja otputovati u kineski grad Nanjing, te tamo nastupiti za hrvatsku reprezentaciju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca. Njegovi kolege reprezentativci, njih pet su redom gimnazijalci, a u daleku Kinu će ih voditi obučavati studenti FER-a, članovi Istraživačkog centra mladih koji je i organizirao državni turnir.

Turnirske borbe

Danas su u Osnovnoj školi Turanj s ponosom predstavili veliki Lukin uspjeh, za koji je najzaslužnija njegova profesorica kemije Darinka Ivković – Ciganović, ali i svi ostali koji su mu pružili pomoć i potporu na zahtjevnom natjecanju koje se još uvijek, nažalost, ne boduje kao državno natjecanje jer se ipak radi o izvanškolskom sustavu. 

– Kvalifikacije su u stvari turnirske borbe koje imaju prvi i drugi krug. U prvom krugu prezentira se projekt na hrvatskom jeziku, a u drugom krugu na engleskom, ispričao je Luka Mikšić pred novinarima.

Na natjecanje je otišao s dvije teme, odnosno dva znanstvena rada iz kemije, u prvom je obrađivao zašto jabuka potamni kad se prereže, a u drugoj zašto se papir zgužva nakon što se osuši nakon umakanja u vodu. Ove svakodnevne pojave je protumačio na znanstveni način, te sve to obranio pred sucima natjecanja tako se plasiravši na državno natjecanje.

Velika podrška

– Sretan sam i uzbuđen zbog puta u Kinu. Imat ćemo i pripreme, a već je spremna i tema – “Kako UV svjetlo utječe na rast biljaka”, kaže Luka. Zadovoljstvo zbog velikog uspjeha učenika 8.c razreda nije mogao sakriti ni ravnatelj Milivoj Smoljak, kao niti Lukina majka Sanja koja mu je u radu velika podrška. Pomoć su pružili i mnogi drugi, Luka je koristio kabinet Prirodoslovne škole na Gazi, za njegova istraživanja je trebalo osigurati mikroskop i drugu opremu koje osnovne škole nemaju u svojim kabinetima, no dobro je odrađena i logistika pa je, kaže nam ravnatelj Smoljak, za Lukin uspjeh zaslužna cijela škola i mnogi drugi.

Podsjetio je da je ovu školu pohađala njihova najslavnija učenica – glumica Zrinka Cvitešić te puno manje poznata, ali također vrlo uspješna doktorica matematike Ksenija Smoljak Kalamir. Luka već je mali znanstvenik s velikim uspjehom iza sebe, no hoće li to biti i kad odraste, tek treba vidjeti. Kako je krenuo, ne treba sumnjati da su pred njim veliki izazovi, među prvima ovaj na dalekom istoku.

KAportal.hr

  • Odgovori