KAportal Oprezno za blagdanskim stolom: Za šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja | Karlovački informativni web portal

Oprezno za blagdanskim stolom: Za šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja

Stigli su blagdani – vrijeme za veselje, jelo i pilo. Ali budite na oprezu, kažu stručnjaci, jer se najmanje pola težine dobivene u ovom razdoblju zadrži do duboko u iduću godinu.

Nedavna studija provedena u tri zemlje na tri tisuće ispitanika pokazala je da se u 10 dana nakon Božića tjelesna težina u prosjeku poveća za 0,6 posto.

Dodatno, pokazalo se da su ispitanici do idućeg ljeta izgubili samo pola od navedene težine. Znanstvenici s njujorškog sveučilišta Cornell rezultate su objavili u časopisu New England Journal of Medicine.

  • Studija o povećanju težine za vrijeme blagdana vjerojatno nikoga nije iznandila. Po britanskom zavodu za javno zdravstvo (RSPH), raskošni obroci na sam Božić nose u prosjeku 6000 kalorija, triput više od preporučene dnevne doze.

    A te kalorije je teško sagorjeti. Potrebne su 44 minute hoda za jednu šalicu kuhanog vina ili sat i 44 minute trčanja za tipičnu božićnu večeru.

    Znanstvenici stoga preporučaju da liječnici savjetuju svojim pacijentima veću samokontrolu tijekom božićnih blagdana.

    Ali to je lakše reći nego primijeniti.

    Životistil.rtl.hr

  • Odgovori