KAportal OPG iz Tounja osmislio način promocije svog kraja i običaja - od radionica izrade sira do natjecanja u seoskim sportovima | Karlovački informativni web portal

OPG iz Tounja osmislio način promocije svog kraja i običaja – od radionica izrade sira do natjecanja u seoskim sportovima

Obitelj Meašić porijeklom iz Tounja je putem svoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva odlučila posjetiocima odškrinuti vrata prošlosti i pokazati kako se nekada živjelo na selu.

U suradnji s lovačkim društvom Srnjak Tounj, organiziraju posjete, druženja, radionice i edukacije kojima posjetiocima žele približiti seoske običaje i stare igre. Tounj je nadaleko poznat po tounjskom siru, pa kroz radionicu izrade tounjskog sira posjetioci mogu naučiti i probati sir koji su pravile naše bake. Dakle, radi se o autohtonom načinu izrade sira koji se dimi na drvetu suhe šljive.

Kroz edukaciju o filcanju vune posjetioci mogu naučiti kako se izrađuje vuna i predmeti od prirodne vune. Jednako tako, svi se mogu okušati i u izradi, a gotove suvenire ponijeti kući.

  • – Zatim tu je radionica prepoznavanja ljekovitoga bilja kontinentalne Hrvatske uz savjete kako ga koristiti. U današnje vrijeme razvoja tehnologije, kada djeca najviše vremena provode u zatvorenim prostorima uz uporabu tehnologije, bitnim se smatra i prijenos znanja o starim igrama kojih smo se igrali nekoć. Na taj način se djeci daje alternativa u kreaciji slobodnoga vremena, dodaju u OPG-u koji  za najmlađe organizira i Olimpijadu starih igara.

    Jednako tako, bitno je napomenuti da na temelju rješenja državne uprave Grada Ogulina svim posjetiocima prezentiraju Tounjski most, njegovu povijest i važnost za trgovinu u prošla vremena kada se u nabavu išlo kolima i volovima u smjeru mora.

    KAportal.hr

  • Odgovori