KAportal U okviru projekta "Grad na drugi pogled" danas instalacija na silosu, sutra otvaranje izložbe u ZILIK-u | Karlovački informativni web portal

U okviru projekta “Grad na drugi pogled” danas instalacija na silosu, sutra otvaranje izložbe u ZILIK-u

Večeras u 18 sati u sklopu projekta Grad na drugi pogled Karlovac održat će se filmska instalacija u javnom prostoru na silosu Žitoproizvoda u ulici Antuna Mihanovića. Instalacija “Pogled koji nestaje” je rad umjetnice Nives Sertić koja na projektu sudjeluje kao sumentorica radionice pokreta i plesa i kao autorica.

Inspirirana pogledom na jedan izblijedjeli plakat vidljiv s autoceste pri ulasku u grad, vedutama i životom tog grada iz obiteljske filmske arhive i vlastitim životnim putanjama autorica priča priču o Gradu. Na projekciji su dijelovi veduta Karlovca s 8 mm filmova iz obiteljske arhive, koji za Nives predstavljaju nostalgičnu, idealiziranu sliku grada kakvog se sjeća iz djetinjstva; grada koji se punim plućima razvija i raste u sinergiji s bujnom prirodom koja ga okružuje. To je ona slika grada koju uporno i dalje želi vidjeti i koju svakodnevno traži u samom gradu, te je u fragmentima slojeva prošlosti i ponekim recentnim zbivanjima i nalazi.

U četvrtak se, pak, u Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici otvara izložba fotografija “Grad na drugi pogled”. Ova izložba rezultat je višemjesečnog projekta udruge PUNKT koji se odvijao od listopada 2017. godine do siječnja 2018. godine u Karlovcu kroz suradnju s Galerijom ZILIK, Gradskim muzejom Karlovac, Kinoklubom Karlovac, udrugom KA-MATRIX i Knjižnicom za mlade, karlovačkim osnovnim i srednjim školama te kroz suradnju s umjetnicima odnosno mentorima na projektu Rokom Crnićem, Borisom Greinerom, Martinom Meštrović, Nives Sertić, Melitom Spahić i Sašom Šimpragom.

  • Radovi umjetnika i učenika u Galeriji ZILIK grade multimedijalnu ambijentalnu cjelinu građenu od brojnih subjektivnih i autentičnih pogleda na grad Karlovac ili neke njegove segmente i problematike, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno, kao i mentalno umetanje vlastitih vizura. Autori radova su učenici OŠ Grabrik, Gimnazije Karlovac, Ekonomsko-turističke škole Karlovac i Učeničkog doma Karlovac, umjetnici Roko Crnić, Boris Greiner, Martina Meštrović i Nives Sertić.

    Otvaranje izložbe je u četvrtak u 19 sati, a moći će se razgledati sve do 9. veljače.

    KAportal.hr

  • Odgovori