KAportal Okrugli stol o HE Lešće: Kad su upozoravali javnost, političari ekologe nazivali šarlatanima, sad skupo plaćamo posljedice | Karlovački informativni web portal

Okrugli stol o HE Lešće: Kad su upozoravali javnost, političari ekologe nazivali šarlatanima, sad skupo plaćamo posljedice

HE Lešće

– Upozoravali smo da je Dobra predobra za tako male količine struje. HE Lešće je primjer loše prakse, sve je rađeno naopako i bila je to isključivo politička volja. Nadam se da takvih projekata više neće biti, da se niti jedna hidroelektrana neće graditi na taj način, već da će sve biti napravljeno po propisanim standardima jer okoliš je prostor sviju nas, kazala je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria na današnjem okruglom stolu o utjecaju HE Lešće na rijeku Dobru.

Dio je to projekta Transformacija, što ga provode Zeleni Osijek, ZEO Nobilis Čakovec, Eko Pan Karlovac i WWF zajedno s Pravnim fakultetom Osijek kako bi se primjenom najboljih pravnih alata i praksi povećalo sudjelovanje javnosti, transparentnost i borba protiv korupcije kada je u pitanju upravljanje prirodnim resursima.

Da se Dobrom nije dobro upravljalo, gotovo jednoglasna je ocjena sudionika okruglog stola.

 • – Sve loše na što smo upozoravali, na žalost, se obistinilo. Proglašavani smo šarlatanima, sličnim riječima… ali, struka je rekla svoje, posljedica se osjete. Županija je 2012. osnovala povjerenstvo koje je trebalo utvrditi posljedice, ali njihove zaključke ne znamo. No, štete su ekonomski velike, a u prirodi nemjerljive i nepovratne, rekao je Ivan Mužar iz Eko Pana.

  Napomenuo je da HE Lešće sve više utječe i na Kupu, a Dobra više nije rijeka koja je bila, postala je veliki kanal, s posljedicama i po biljnom i životinjskom svijetu.

  – Izgrađena je prema Studiji utjecaja na okoliš rađenoj 1989., kada su uvjeti bili niži. Svi smo svjedoci što se događa i kako utječe i na neke poplave, kazao je Mužar.

  Vjeruška Stanišić iz županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš smatra da bi trebalo ponoviti Studiju utjecaja na okoliš po novim spoznajama i tehnologijama i napominje da je jedno od mogućih rješenja izgradnja druge HE nizvodno, a gradski vijećnik Davor Petračić da bi trebalo razmisliti o pretvaranju vršne u protočnu hidroelektranu, dok Goran Jakšić iz Aquatike i Dina Begić iz Turističke zajednice napominju da se županija treba odrediti je li za energetiku ili turizam budući da zajedno ne idu.

  – Kad je moć u pitanju, pamet popušta i dolazi glupost! Karlovačka županija ima četiri rijeke, a to bogatstvo rijeka nije poentirano. Moramo se odrediti koncepcijski da se rijeke od početka do kraja i čuvaju i kapitaliziraju na održivi način. Lešće je poučna greška; ako netko na brzinu bude htio novu elektranu, treba ga spriječiti, poručio je Vladimir Lay.

  KAportal.hr

 • 3 komentara

  1. Sve je rađeno po zakonu. Sve lijepo piše u Prostornom planu pa si pročitajte. Kad je trebalo njurgati većina je čkomila. Dotle je Onaj koji je risao, pisao i brisao provodio svoj plan. Nije bilo javne rasprave i uvida u SUNO staru ko popov magarac jer nebi prošla i počela je gradnja. Kad je danas pokojni Srćko Božićević ukazao na neke probleme Onaj je samo glad odmahnuo rukom. Onda su praznili jezero i ponovno betonirali jame, ponore i vrtače. Munuli usput 5 milja eurića. Na otvaranju izvjesni gospodin dao obećanje http://kaportal.rtl.hr/zupan-vucic-ponudio-i-ostale-karlovacke-rijeke-za-gradnju-hidroelektrana/ dok se Onaj krebeljio u prikrajku i trljao rukice. Kako je to elektrana koja ne radi u konstantnom pogonu projektirana je za vršne potrošnje ima dva generatora koji su predimenzionirani i njen način rada je takav da joj treba velika količina vode za njen rad to će se uvijek događati.Sad vi pričate priče za okruglim stolom. Pitanje je tko je kriv? Tko je pustio SUNO? Tko je davao obećanja samo dajte potapajte? Ode nakon toga i Šušnjarov slap. Imali tko petlju reći neka radi konstantno u zavisnosti od dotoka vode koji je u prosjeku tri puta mani od potrebite za rad HE. Jedan generator prodajte u staro željezo. Ili još bolja varijante zgasnite je, prokopajte škulju u dnu elektrane da voda ima svoje korito a gore metnite hozntregere da političke prdonje mogu skakati bodi džamping. Okrugli stol!? Izgledno je da jedini pelju ima gosp. Lay.

  2. Županija je još 2012 g osnovala povjerenstvo. Baš me zanima tko je bio na čelu povjerenstva? Koje je zaključke donjelo? Da se povaljš od smijeha. Povjerenstvo. Pa onda izjava: “Vjeruška Stanišić iz županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš smatra da bi trebalo ponoviti Studiju utjecaja na okoliš po novim spoznajama i tehnologijama i napominje da je jedno od mogućih rješenja izgradnja druge HE nizvodno”, a da ona samo pogura postojeću malo nizvodno pa će rješiti problem. Zašto ništa nije rekla dok joj je nadređeni bio gosp. Marinko Maradin. E, prc milojka, nije ni šunula. I da se nekome sad digne ona stvar tj. da nađe investitora napravio bi HE Lučica za godinu dana. Nemoš mu niš jer je sve u Prostornom planu Karlovačke županije. SUNO, ma dajte molim vas, kad na javnoj raspravi dajete primjedbe Izrađivaču i Investitoru SUNO.
   Gospodo okruglog stola vaši zaključci, mišljenja i nekakve odluke nisu obvezavajuće. Buđe koje su uschrale motku / Dobru / i munule 5 milja kuna čitaju ovo i valjaju se od smjeha.
   “gradski vijećnik Davor Petračić da bi trebalo razmisliti o pretvaranju vršne u protočnu hidroelektranu,
   Izbacite riječ razmisliti i inzistirajte na tome, tražite izmjenu zakona, idemo bitka, kakob rekli moji Krnjačani Acta, non verba inače će biti Acta est fabula što bi u prevodu značilo tresla se brda rodio se miš. Uostalom i dalje mislim da Cetĕrum censeo Carthagĭnem esse delendam što u prevodu znači ne treba mi povjerenstvo za RCGO Babina Gora. Gospodo Hanibal est ante portas, HE Lešće će biti mala beba ako Pročelnik ufitlji Megalomanski centar jer us orbitur vi a Legalitas regnorum fundamentum. Borite se lijepo riječju i krasnim razmišljanjima protiv onih kojima je jedina svetnja novac.
   Alkar Petracic utri, bravo konačno da ufitilji tri punata.

  3. a zašto bi mi to trebali znati?
   nije to recept za biskvit.
   Imamo tijela koja su plaćena za provođenje i kontrolu takvih projekata, a trebala bi biti i odgovorna.
   Na svaki način
   Pogledajte samo fotke sa otvorenja………………onda su svi bili zaslužni, pa idemo onda!

  Odgovori