KAportal Ogulinski Vodovod i kanalizacija nepoznatog zagađivača izvorišta u Turkovićima prijavili policiji - Potrošače opskrbljuju s drugog | Karlovački informativni web portal

Ogulinski Vodovod i kanalizacija nepoznatog zagađivača izvorišta u Turkovićima prijavili policiji – Potrošače opskrbljuju s drugog

foto: www.ogportal.com

Potrošači “prebačeni” na izvorište Zagorska Mrežnica umjesto onog u Turkovićima, cijeli slučaj prijavljen Sanitarnoj inspekciji, a policiji protiv nepoznatog počinitelja podnesena kaznena prijava – sve to napravio je Vodovod i kanalizacija Ogulin zbog onečišćenja izvorišta Zdiška u Turkovićima.

Nakon što su se u subotu stanovnici Turkovića i Ogulinskog Hreljina požalili na neugodan miris vode, a zaposlenici tvrtke i sami uvjerili da je tako, privremeno su zatvorili tamošnju crpnu stanicu, ispraznili zagađenu vodu iz njega i pustili onu s vodoopskrbnog sustava Zagorska Mrežnica.

Ta je voda, po nalazu Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, u potpunosti ispravna dok ona sa crpilišta Zdiška ne udovoljava uvjetima za ljudsku potrošnju.

 • Čime je voda zagađena, što je razlog neugodnom mirisu na koji su se potrošači najprije požalili i tko je za sve to kriv, trebala bi utvrditi policija i nadležne inspekcije. ViK u svom dopisu Veterinarskom uredu Ministarstva poljoprivrede od 26. srpnja navodi da je nepoznati počinitelj izbacio otpadne vode u vrtaču blizu njihova izvorišta pitke vode i time prouzročio zagađenje, da je mogući izvor onečišćenja svinjogojska farma, te da ovo nije prvo onečišćenje izvorišta, ali sada su hidrogeološki uvjeti lošiji, nivo podzemnih voda izvorišta mali pa je onečišćenje vidljivije, a posljedice teže.

  Apeliraju stoga na Ministarstvo da poduzme sve zakonom propisane postupke i korake da se onečišćenje izvorišta u naselju Turkovići više ne ponovi, dok su u PP Ogulin zbog onečišćenja podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

  KAportal.hr

 • 4 komentara

  1. Radi se o krškom vodonosniku i sasvim je normalno da se tako nešto dogodi. Predpostavljam da je vodocrpilište bilo prije farme i za to je kriv onaj tko je dao lokacijsku i građevinsku dozvolu za farmu! Za svako izvorište postoji sanitarna zona zaštire ona se uvijek veže za vodnu razdjelnicu izvorišta. Evo na primjer Jurković Mlin ima određene zone sanitarne zaštite a radi se o krškom vodonosniku među zrnske i među pukotinske poroznosti. To nije prečilo odgovorne osobe da iznad treće zaštirne zone postave lokaciju megalomanskog RCGO. Ne čudi kako, lako, sami određuju lokaciju, sami si daju lokacijsku i građevinsku dozvolu. Čudi druga stvar a to je da im šefovi mudro čkome. Čkomili su i na Ilovačkoj deponiji a dovezeno je stotine tisuća tona smeća iz oklolnih Županija. Navodno su dva bunara na vodocrpilištu Gaza zatvoreni, bilo bi nužno uzorkovati vodu pa vidjeti što ima u njoj, morti i šeserovalentnog kroma, hmmm.. Ne A analizu vode nakon tehnološkog postupka nego kompletna analiza sirove vode i to nakon nekoliko dana intezivnog crpljenja. Priznam samo analizu Zavoda za javno zdrastvo republike hrvatske ovo drugo moš okačit maočku o rep.

  2. Sori, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova ul. 12, 10000, Zagreb, HZZJZ.

   • Ma i oni su na državnoj sisi, što znači da bi jedino vjerovao Slovencima pri uzorkovanju i ispitivanju.Već prije Pača na deponiji je dovoženo svašta ( vidi pokojni direktor), Naravno već je Ekoplan to detektirao ali o tome se nije pričalo. Vodocrpilišta i dubine bunara i pumpi u bunarima su posebna priča jer je direktor navodnjavanja ( gubici na vodi iznad 50%) o tome nema pojma. Bilo bi dobro vidjeti zašto su usisne košare u bunarima na vodocrpilištima Korana podignute na nekim 8 metara dubine, a bunari su oko 20 metara. Možda štede energiju (delta H) jer nam prodaju Koranu (horizontalno filriranje) iz jezera koje su stvorili podizanjem brane) ili su svjesni da je vodonosnik ispod tih dubina onečišćen utjecajem sa Ilovca što već i stidiji Ekoflora možemo iščitati (piezometri uzvodno od Ilovca i bunar na Pojatnom)
    Možda bi neki detektori na plin ili možda na nuklearno otpad prosvirali na Ilovcu. Ali to je predmet ispitivanja nekih drugih službi. Svima je jasno da se radovi na Ilovcu nisu napravili po građevinskoj dozvoli i da je EKOFLOR oprao krupnu lovu na toj investiciji. Naravno da bi nadzornog inženjera i projektanta trebalo zatvoriti na jedno 10-15 godina kao i odgovorne u to vrijeme.
    Jurica moj takva su vremena došla da pijem samo gemište.

  3. Daš jednostavno vodu na uzorkovanje pod brojem. A kaj se dotikavle štovanog gospodina Pača je imaš praf ni on potpisal ugovore za istankavanje smeća na Ilovcu ali je posel doveo do savršenstva i do 40 kamiona dnevno + balirka koju su gurnuli u šturc, a štovani gospon Rogoz kaj ga je nasledil nastavil je njegovim utabananim stazama. Danas na pjeskovitom vodonsniku na Ilovcu imamo 1 milon tona smeća ( se razme, glinu su iskopali ). Problem vodocrpilišta u Turkovićima je što je dobar dio Karlovačke županije krš a na djelu su njega naslegle starije geološke formacije. To je dobrim djelom zanemareno od nestručnih partijskih rukovodioca koji pored toga što ne znaju i ne mare za to. Onda se dogodi zagađenje vodocrpilišta i problem se rješava stihijski, zatvoriš pipu i čekaš da priroda sama ispravi ljudsku grešku. OK mikrobiološko zagađenje i mutnoća vode mogu se rješiti rokneš bačvu klora i pustiš da voda curi i sama se ustabilizira ali kad u nju dođu teški metali i ostala schranja e diko draga nama više, rpc milojka, svršeno. Neću nikoga imenovati ali eto gospon – brilen, izvjesni gospodin kojeg između redova pominješ u svom kometaru ima viletinu na morju i na njoj piše Zimer frau ( 50 % eurića dnevno imao čovjek reklamu i na Njuškalu HR )
   Njegov lik i djelo imao si prilike vidjeti na Lemić Brdu. 18 000 000 00 kunića istaknala Europica za njegovo schranje. Ima Europica lovice na bacanje ni to nije problem ali dotični je u 10 god. izradio 110 SUNO ( kopi pase ) i zaradio ogromnu lovicu. Gradu Karlovcu uzeo je ze 4 kopi pase SUNO 200 000 00 koje nikad nije vratio. I što se događa, umjesto da se problem sa zagađenjem rješi pitanje je; Tko je novinar koji se usudio pisati o tome, a i tko su kometatori koji su se nadovezali na novinara? Partijski rukovodioci u pravilu doznaju tko se krije iza imena i onda si na “ledu” jer ako pišeš o problemu koji je on prouzročio svoji radom ti si protivu njega a kad si protivu njega ( partija ga je postavila ) onda si i protivu sistema a tko je protivu sistema taj je protivu države, jer kao reče onaj ” Država to sam ja”.
   Prema tome zagađenje ne vodocrpilištu Turković bude se samo rješilo do ponovnog zagađenja. Pa ne piju tu vodu Budže pije je raja. Sad me lijepo zbrišite, baš me briga.

  Odgovori