KAportal Posao desetljeća pod Klekom: Ogulinci "kralju laminata" prodali zemljište za ulaganje od milijardu kuna i zapošljavanje 600 ljudi | Karlovački informativni web portal

Posao desetljeća pod Klekom: Ogulinci “kralju laminata” prodali zemljište za ulaganje od milijardu kuna i zapošljavanje 600 ljudi

U Poduzetničkoj zoni Ogulin potpisan je dana ugovor između Grada Ogulina i tvrtke Bjelin Croatia o otkupu 22 hektara, odnosno 220.000 kvadrata zemljišta, čime se ovoj tvrtki omogućuje da na ogulinskom području pokrene svoju investiciju vrijednu milijardu kuna kroz koju će se izravno zaposliti 600 građana, a neizravno, putem kooperanata i kroz logistiku, još najmanje toliko, javili su iz Grada Ogulina.

Gradsko vijeće Grada Ogulina je prije dva dana jednoglasno donijelo odluku kojom se trgovačkom društvu Bjelin omogućuje kupnja nekretnina u Poduzetničkoj zoni u Ogulinu, a ugovor su potpisali gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i predsjednik Uprave tvrtke Bjelin Stjepan Vojinić.

Tvrtka BJELIN d.o.o. osnovana je 2016. godine kad je tvrtka Pervanovo d.o.o. u Ogulinu od dotadašnjih vlasnika kupila poslovne udjele tvrtke Tehno – drvo d.o.o. U studenom iste godine mijenja ime u BJELIN d.o.o., a njeno sjedište premješta u Ogulinu. Tvrtka ima proizvodne pogone u Bjelovaru i Ogulinu, pa od tud naziv BJELIN što je kombinacija imena gradova Bjelovar i Ogulin.

 • Vrijednost imovine ove tvrtke iznosi 560.000.000,00 kuna, a temeljni kapital 267.025.500,00 kuna. Tvrtka trenutno broji 535 djelatnika, od čega u Ogulinu 325. U proteklih godinu dana otvoreno je 85 novih radnih mjesta s prosječnom isplaćenom neto plaćom za srpanj u iznosu od 4.628,55 kuna, a prema izjavi Stjepana Vojinića za siječanj iduće godine planirana su ponovno povećanje plaća.

  – U razdoblju od preuzimanja tvrtke do danas Pervanovo grupa u restrukturiranje i investicije uložila je preko 100 milijuna kuna, a u budućem petogodišnjem razdoblju u prostoru Poduzetničke zone Ogulin su u planu investicije u iznosu od najmanje milijardu kuna u buduće tvornice furnira, HDF-a te nove tvornice za podne obloge Woodura i Nadura – najavljuju iz Ogulina.

  Osnivač svih tvrtki Pervanovo grupe je Darko Pervan koji je 1977. kao direktor Swedish Matcha zajedno sa svojim timom stručnjaka izumio i komercijalizirao prvi laminat. 1994. osniva Valinge Innovation AB i razvija izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike bez uporabe ljepila. Vlasnik Bjelina Darko Pervan je u studenom od straneUdruge Managera Croma dobio nagradu za poduzetnika godine.

  Prema izjavi predsjednika uprave Stjepana Vojinića konačni cilj tvrtke Bjelin d.o.o. je u desetogodišnjem razdoblju postati tehnološki najmodernija i najnaprednija tvrtka u Europi i svijetu u sklopu Pervanovo grupe, a Hrvatsku pozicionirati kao lidera u proizvodnji podnih obloga.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Bravo Ogulin! Ovo su fantastične vijesti!!!

  Odgovori