KAportal Ogulin među rekorderima po količini kiše u protekla 24 sata, pri vrhu i Karlovac, kiša će padati do večernjih sati | Karlovački informativni web portal

Ogulin među rekorderima po količini kiše u protekla 24 sata, pri vrhu i Karlovac, kiša će padati do večernjih sati

Ogulinci u strahu da bi se ovakve slike mogle ponoviti

Ogulin i Karlovac među gradovima su u kojima je u protekla 24 sata pala najveća količina kiše. Ogulin je, štoviše, rekorder u kontinentalnom dijelu Hrvatske sa 70.3 litara kiše po četvornom metru, a u cijeloj Hrvatskoj više je kiše nego u Ogulinu palo samo u Šibeniku.

Među gradovima s obilnijim padalinama je i Karlovac, u kojem je od 7 sati ujutro u ponedjeljak do 7 sati ujutro u utorak palo 55.4 litara po četvornom metru. Iako nije riječ o rekordnim količinama (u Karlovcu je rekord 94.6 litara po četvornom metru), svakako se radi o velikoj količini, a još gore je da kiša kontinuirano pada i uzvodno od sliva karlovačkih rijeka pa se mnogi već zabrinuto pitaju što će biti s rijekama i čekaju li nas nove poplave.

Vodostaji već sada rapidno rastu, no povoljna okolnost je iznimno nizak vodostaj prije ovih padalina – Kupa je, primjerice, jučer u sedam ujutro bila čak u zamjetnom negativnom vodostaju od -51cm pa činjenica da je u 24 sata narasla za gotovo dva metra još uvijek nije opasna. Vodostaj Kupe trenutačno iznosi 141cm, ali i dalje ubrzano raste, posljednjih sati u prosjeku za 20-25 centimetara po satu. Korana je u Karlovcu trenutačno na 356 centimetara.

  • Malo nezgodnija situacija je u Ogulinu, gdje je Dobra već dosegla razinu od 191cm, dovoljnu za proglašenje pripremnog stanja za obranu od poplave.

    Prema prognostičkim kartama kiša bi manje-više kontinuirano trebala padati do večernjih sati, kada će ipak doći do djelomičnog smirivanja vremena. No, sve do vikenda bit će oblačno s povremenom kišom, koja može biti i obilnija.

    KAportal.hr

  • Odgovori