KAportal Odlutao ili je ostavljen? Pas Srećko pronađen u Generalskom Stolu, 20 kilometara od kuće, vlasnik očitan po čipu | Karlovački informativni web portal

Odlutao ili je ostavljen? Pas Srećko pronađen u Generalskom Stolu, 20 kilometara od kuće, vlasnik očitan po čipu

U posljednje vrijeme društvene mreže pune su objava u kojima se traže odlutali psi ili mole dobre duše da udome pronađene i napuštene pse. Doista nikad nećemo shvatiti što je to u ljudima koji su u stanju svoje najvjernije prijatelje ostaviti negdje na nekom udaljenom nepoznatom mjestu, osamljene, na snijegu i bez hrane.

Slična situacija dogodila se prije nekoliko dana u Generalskom Stolu, gdje je pored mosta na rijeci Mrežnici u naselju Keići, u snijegu pronađen jedan mješanac.

– Pronašli su ga Barbara Patarčić i Dragutin Janus, koji jako vole životinje i brinu o njima. Obzirom da imaju svoje ljubimce nisu ga mogli trajno zadržati pa su mu pokušali putem Facebooka pronaći vlasnike ili novi dom. Najavljeno je sve hladnije vrijeme i pas, da mu nisu pomogli, vjerojatno bi uginuo od gladi i hladnoće. O događaju su obavijestili i mene i nakon što sam pregledao psa, utvrdio sam da je čipiran. Naime, većina napuštenih pasa nije čipirana, pa je nemoguće utvrditi vlasnika, ali ovaj pas prema čipu ima vlasnicu starije dobi koji živi u okolici Duge Rese. Cijepljen je prošle godine u ovo vrijeme, ime mu je Srećko i star je godinu i pol. Nakon što sam očitao čip, o pronađenom psu sam obavijestio policiju koja će postupiti prema svojim ovlastima, odnosno pozvat će vlasnike da dođu po psa – ispričao nam je dr. vet.med Damir Škrtić iz Generalskog Stola te dodao kako zahvaljuje Barbari i Dragutinu što su se proteklih dana brinuli za psa, kao i svim drugim ljudima koji pomažu nesretnim i napuštenim životinjama.

  • Nažalost, ovo nije usamljen slučaj, jer kod mosta u Keićima, često događa da su nesavjesni vlasnici ostavili neželjene štence i male mace. Osjećaju li barem malo grizodušja kad otvore vrata automobila i izbace uplašeno i tužno štene na cestu ostavljajući ga na milost ili nemilost nekom drugom ?

    Za sada nije poznato kako je pas dospio u Generalski Stol udaljen dvadesetak kilometara od svog doma, niti da li ga je netko tražio, no Srećko bi sad trebao biti vraćen vlasnici.

    Prema ponašanju psa, koji je stalno bio na istom mjestu, nije nikuda odlazio niti lutao, gledao je automobile koji su prolazili, može se nagađati kako nije odlutao od kuće već da je ostavljen. Ako je tome tako, vrlo je upitna dobrobit životinje koju se vraća vlasniku koji ga ne želi, iako je po zakonu dužan brinuti za psa. Stoga bi ipak trebalo utvrditi sve činjenice prije nego li Srećko bude vraćen, jer kako mu i ime govori zaslužuje lijep i sretan život.

    KAportal.hr

  • Odgovori