KAportal Odlazite iz svoga doma? Blagdani su lopovima radni, policija savjetuje kako da smanjite mogućnost provale | Karlovački informativni web portal

Odlazite iz svoga doma? Blagdani su lopovima radni, policija savjetuje kako da smanjite mogućnost provale

foto ilustracija

Blagdani, odlasci na putovanja i u posjete, a onda i češća izbivanja iz domova, na žalost, bit će prilika za neželjene goste u njima: lopove, pa policija savjetuje građanima što da poduzmu i smanje mogućnosti provala.

– Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili obitelji, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu i dr. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu. Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem. Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite. Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl., lopovi znaju da ondje treba tražiti. Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama i sl. Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite odmah prijavite policiji na broj 192, poručili su iz PU karlovačke u kojoj se nadaju da će ove mjere pridonijeti većoj sigurnosti domova.

KAportal.hr

  • Odgovori