KAportal Od danas na benzinskim postajama novi sustav označavanja goriva - pogledajte zašto će na "pištoljima" biti krugovi, kvadrati i rombovi | Karlovački informativni web portal

Od danas na benzinskim postajama novi sustav označavanja goriva – pogledajte zašto će na “pištoljima” biti krugovi, kvadrati i rombovi

Od dana počinje novo označavanje goriva na benzinskim postajama diljem Hrvatske. Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stajat će posebne oznake o vrsti goriva i o udjelu biogoriva u njima. Tako će benzinska goriva biti označena krugom, dizelska kvadratom, a plinovita alternativna goriva rombom, piše Poslovni.hr.

Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto itd.), odnosno biogoriva u gorivu.

– Preporuča se da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale poput plastike, gume ili aluminija, objavila je Hrvatska gospodarska komora.

  • Poslovni.hr navodio da će najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu.

    – Procjenjuje se da u Njemačkoj 80 posto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. S njima i njihovim označavanjem će biti ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom. Dizelska goriva bit će označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, primjerice B10. U ovom slučaju B10 znači do 10 posto udjela biogoriva. Kvadratom i slovnom oznakom XTL označit će se sintetička dizelska goriva koja nisu dobivena iz sirove nafte. Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove bio komponente također će trebati provjeriti usklađenost s vozilom koje imate, istaknuo je Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore.

    KAportal.hr

  • Odgovori