KAportal Obvezna kastracija i sterilizacija pasa i mačaka kao rješenje komunalnog problema gotovo nema mane, no ima ih gradska odredba koja to regulira?! | Karlovački informativni web portal

Obvezna kastracija i sterilizacija pasa i mačaka kao rješenje komunalnog problema gotovo nema mane, no ima ih gradska odredba koja to regulira?!

foto ilustracija

Obvezna sterilizacija i kastracija pasa i mačaka jedini je ispravan način da se smanji broj napuštenih životinja i tako riješi ovaj veliki komunalni problem, a osim nekontrolirane reprodukcije znatno utječe na poboljšanje kvalitete života kućnih ljubimaca. Ovo je, naime, rečeno na još jednoj u nizu Lajaonica, edukativnih predavanja u organizaciji karlovačke Udruge za dobrobit i zaštitu životinja “Najbolji prijatelj”, održanoj na Maloj sceni Hrvatskog doma.

U predavanju veterinarke Monike Torbar Jurišić, karlovački vlasnici i ljubitelji životinja, te volonteri udruge mogli su čuti o prednostima sterilizacije i kastracije s medicinskog i bihevioralnog aspekta, zašto je to važno i koje su prednosti, jer mana, gotovo da i nema ili su zanemarive.
Predavanje na Maloj sceni

Grad Karlovac propisuje obveznu kastraciju i sterilizaciju koja to ustvari nije. Naime, od nje su izuzeti registrirani uzgajivač pasa i mačaka što je i logično, dok je s volonterskog aspekta dosta sporna odredba po kojoj svi vlasnici mogu sami odrediti hoće li kastrirati ili sterilizirati svoju životinju a da pritom Gradu podnese izjavu da posjeduje nekastriranog ljubimca. Uz to, takav vlasnik mora prijaviti eventualno leglo unutar 10 dana ali i prijaviti kako je i gdje zbrinuo mladunčad i dati brojeve mikročipova. Sumnju potiče sama mogućnost kontrole ove odredbe, a bit će zanimljivo vidjeti i koliko je vlasnika do sada dalo izjave ili prijavilo legla.

U svakom slučaju bitna je edukacija, pa je i šteta što se u okviru institucija malo ili ništa ne radi po tom pitanju, a cijeli je posao kao i obično spao na volontere.

  • KAportal.hr

  • Odgovori