KAportal KAKO SAM OBRANIO KARLOVAC  Riječanin Dalibor Udovič zaslužan za nov način borbe s poplavama u Hrvatskoj | Karlovački informativni web portal

KAKO SAM OBRANIO KARLOVAC  Riječanin Dalibor Udovič zaslužan za nov način borbe s poplavama u Hrvatskoj

Boks-barijere praktički do jučer su bile pojam koji su poznavali samo specijalizirani inženjeri građevinarstva, no u zadnjih nekoliko dana, zahvaljujući njihovoj upotrebi u obrani Karlovca i drugih naselja od poplava ušle su u svakodnevnu upotrebu.

Spominjali su ih i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a iza ovog učinkovitog i praktičnog rješenja za zaštitu od poplava stoji Dalibor Udovič, magistar građevinarstva iz Rijeke i njegova tvrtka Monterra. Razgovor s njim objavio je riječki Novi list.

Posao isporuke boks-barijera, vrijedan gotovo milijun i pol kuna, Monterrai, dodijeljen na javnom natječaju Hrvatskih voda, a boks-barijere su postavljene u ukupnoj duljini od pet kilometara, čime su u velikoj mjeri spriječene štete od nabujalih karlovačkih rijeka.

 • Radi se o elementima od dvostruko pletene heksagonalne metalne mreže, obloženima geotekstilom, koje se pune pijeskom, a velika im je prednost što se, za razliku od klasičnih zečjih nasipa, kada opasnost prođe, mogu isprazniti, složiti i ponovno koristiti, kada se za to ukaže potreba. Boks-barijere korištene u Karlovcu vlastiti su proizvod Monterrae.

  – Ponosni smo što smo imali priliku sudjelovati u obrani od poplava. Slične boks-barijere koriste se u inozemstvu, a ovo je prvi put da su kod nas upotrijebljene u ovolikim razmjerima. Naš proizvod ima sve potrebne certifikate, a konkurencija je pokušala s kineskim proizvodima, koji se ipak ne mogu uspoređivati kvalitetom, kaže Udovič.

  I sam se ovih dana našao u središtu medijske pozornosti, što ga je, priznaje, pomalo zateklo.

  Dalibor Udovič – foto Denis Lovrović Novi list

  – Radili smo daleko složenije poslove od ovoga, kao tvrtka specijalizirana za sanaciju i zaštitu pokosa, klizišta i druge geotehničke i geomehaničke radove, no evo, ispalo je da su baš boks barijere privukle najviše pozornosti javnosti, kaže Udovič.

  Ovaj četrdesetogodišnjak rođen je i odrastao u Rijeci, a praktički otkad zna za sebe, želio je biti građevinar, pa je završio srednju Građevinsku školu, a potom i diplomirao na Građevinskom fakultetu, gdje je, uz sve poslovne obaveze, trenutno na doktorskom studiju geomehanike. Karijeru je započeo u osječkom Werkosu, gdje se od početka specijalizirao za geotehničke i geomehaničke radove.

  Relativno rano samostalno je krenuo u poduzetničke vode, prvo kao projektant, a tvrtku Monterra pokrenuo je, kao 90 postotni suvlasnik, zajedno s iskusnim diplomiranim inženjerom kemije Krešimirom Krešićem, koji je vlasnik preostalog udjela, i to u vrijeme najveće gospodarske krize, koja je početkom ovog desetljeća posebno pogodila građevinski sektor.

  Mnogi su se, kaže Udovič, tada čudili takvom poslovnom potezu, no odluka se vrlo brzo pokazala ispravnom.

  – Tvrtku smo pokrenuli 2011. godine u Rijeci. Na temelju prijašnjih iskustava i dobre suradnje dvoje poduzetnika pokrenuta je tvrtka s ciljem da na ovim prostorima pruži uslugu specijalnih radova u geomehanici i geotehnici daljnjim korisnicima. Bio je to, kako se često kaže, spoj mladosti i iskustva, što se pokazalo dobrom kombinacijom. Veliko iskustvo koje je donio gospodin Krešić bilo je i još uvijek jest iznimno važno za naše poslovanje. Iako je tvrtka osnovana u vrlo teškim gospodarskim uvjetima, ubrzo je prepoznata kao pouzdan partner na niz projekata, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Kako se radi o vrlo specifičnim poslovima kojima se bavimo, bili smo primorani, zbog nedostatka posla u Hrvatskoj, nuditi svoje usluge i u ostalim državama u bližem i daljem okruženju. Tako smo uspjeli izvoditi radove u Francuskoj, Italiji, BiH, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Albaniji, kaže Udovič.

  KAportal.hr/Novi list

 • 2 komentara

  1. Štovani gospodine grad Karlovac obranili su Vatrogasci, HGSS, Hitna pomoć, Hrvatska vojska, Policija, komunalne službe, volonteri…. a najzaslužniji je svakako Gradonačelnik koji je donio hrabru odluku. Da su kojim slučajem box barijere popustile e onda bi svi upirali prstom na njega a ovako se sad svi naslikavaju kraj njega. Vi niste izmislili box barijera ali ste ih napravili ponudili i prodali. 1 box barijera okoli 300 00 kuna za 5 m/2 pletene žice i 5 m vodonepropusne folije što je i više nego dobra cijena. Sve je to trebalo kvalitetno posložiti i napuniti pijeskom, ogroman rad u teškim uvjetima. Zato mislim da naslov u članku ne drži vodu.

  2. Evo napokon smo dobili odgovor koliko koštaju te famozne box barijere, iako je ovo cijena samo materijala bez pijeska i radova. Činjenica je da su pomogle, ali mislim da je bilo sreće što je Kupa ostala ispod 800cm. E sad, kad se krenulo s tom ugradnjom, pričalo se da je taj sustav jedinstven, a sad se navodi da se slično koristi u inozemstvu? Bilo bi zanimljivo vidjeti gdje se koriste, jer prema nekim informacijama u Europi se koristi nešto sasvim drugačije, kao npr.
   http://www.index.hr/Vijesti/clanak/sustav-o-kojem-hrvatska-moze-samo-sanjati-ovako-se-europa-brani-od-poplava/748479.aspx
   a navodi se da takav sustav koristi i Novi Sad. Ako uzmemo u obzir da je materijana šteta za sad u ovoj poplavi procijenjena na cca 5 milijuna kuna, a imamo poplave minimalno jednom godišnje, onda cijena ovakvih sustava uopće ne djeluje skupo. A mi se i dalje držimo samo nasipa.

  Odgovori