KAportal OBJAVLJENE LISTE Što se "skriva" iza predsjedničkih donacija? Juričan rekorder, SDP-ovci posramili 'škrte' HDZ-ovce | Karlovački informativni web portal

OBJAVLJENE LISTE Što se “skriva” iza predsjedničkih donacija? Juričan rekorder, SDP-ovci posramili ‘škrte’ HDZ-ovce

foto PIXELL

Predsjednički kandidati predali su izvješća o donacijama i potrošenom novcu u kampanji zaključno s 13. prosincem, a u njima se moglo pronaći podosta zanimljivih detalja. Primjerice, neki od kandidata nisu dobili ni lipe.

Riječ je o Nedjeljku BabićuMislavu Kolakušiću i Daliji Orešković. Nešto više od okrugle nule dobili su Ivan Pernar, kojem je otac Hrvoje donirao 500 kuna te Anto Đapić, kojem je Tomislav Pleša donirao 2500 kuna. Ujedno, oni su jedini donatori tom dvojcu predsjedničkih kandidata.

Katarina Peović pak je prikupila 20.220,39 kuna donacija, a najveći pojedinačni donator na listi bio je Zoltan Pekić s 3282,79 kuna. Dejan Kovač skupio je nešto manje od 20.000 kuna, a najveći pojedinačni donator bila mu je Anica Gregović s 1000 kuna.

Zanimljiva je i lista s donacijama Darija Juričana, kojem je Index Promocija donirala 200.000 kuna kroz oglasni prostor te na taj način postavila tog predsjedničkog na sami vrh liste kad se radi o pojedinačnim donacijama. Jer, nitko od kandidata nije iz jednog “izvora” dobio više od stotinu tisuća kuna.

Time dolazimo do onih “najbogatijih” predsjedničkih kandidata. Kolinda Grabar-Kitarović prikupila je više od 1,5 milijuna kuna i imala dva donatora od stotinu tisuća kuna. Riječ je o firmama Širjan d.o.o. iz Rijeke i Radnik d.d. iz Križevaca. Pojedinačno, Andrej Plenković i ostali viđeniji članovi HDZ-a donirali su joj po 10.000 kuna, a samo jedan pojedinačni donator odlučio je iz novčanika izvaditi 30.000 kuna. Radi se o poznatom odvjetniku Zoranu Šuniću, koji jako dobro živi od ovrha.

  • Miroslav Škoro nije dobio donacije nikoga s estrade, ali zato mu je kipar Nick Kačić Miosić donirao 29.214,60 kuna, a Ivan Matić i Renato Bilandžić po 30.000 kuna. Time su njih tri najveći pojedinačni Škorini donatori, što znači da je u tom smislu i on skupio više tako izdašnih pojedinačnih donacija no Grabar-Kitarović.

    Ali, kad se radi o takvim donacijama, nitko se ne može mjeriti sa Zoranom Milanovićem, koji je dobio čak njih deset njih 30.000 kuna, sve od strane nekadašnjih stranačkih kolega i prijatelja, kao što su Ivan RačanBiljana BorzanMihael ZmajlovićMirando Mrsić, Željko Jovanović… Općenito najveću donaciju primio je od tvrtke Neva Logistika d.o.o. iz Jastrebarskog, koja mu je donirala 100.000 kuna.

    RTL.hr

  • Odgovori