KAportal Novitet u Karlovcu: Visoko učinkovito grijanje na plin zgradi u Domobranskoj donosi 50 posto uštede i 25 posto manje račune | Karlovački informativni web portal

Novitet u Karlovcu: Visoko učinkovito grijanje na plin zgradi u Domobranskoj donosi 50 posto uštede i 25 posto manje račune

Zgrada u Domobranskoj ulici će nakon radova na energetskoj obnovi dobiti i vlastiti sustav centralnog grijanja neovisan od Gradske toplane. Naime, kako je danas objasnio upravitelj Davor Petračić ispred svoje tvrtke Petračić-projekta, uz zgradu će biti izgrađena kotlovnica na plin koja će grijati stanove te stanarima zgrade u Domobranskoj donijeti uštedu do 50 posto toplinske energije i oko 25 posto manje račune.

Od ukupno 16 zgrada koje se energetski obnavljaju sredstvima Europske unije transferiranim preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, s njih deset upravlja Petračić-projekt.

– Ovo je prvi od šest odobrenih projekata energetske obnove višestambenih zgrada u gradu Karlovcu, a radi se o zgradi u Domobranskoj ulici na brojevima 18, 18a, 18b i 18c. Ukupna vrijednost projekta je 2,6 milijuna kuna, a nepovratna sredstva iz fondova Europske unije iznose, 1,56 milijuna kuna, rekao je Petračić. Dodaje da će sve tri biti energetski obnovljene, dok će tri imati i visoko učinkovito plinsko grijanje što je i najviše isplativo u tome.

 • – Za natječaj Ministarstva graditeljstva za energetsku obnovu zgrada bio je iznimno velik interes. Bilo je predviđeno 152 milijuna kuna, no zbog interesa je alokacija povišena na 560 milijuna kuna. To je rezultiralo sa 576 ugovora ukupne vrijednosti 547 milijuna kuna bespovratnih sredstava, kazala je Amalija Šimunković iz Ministarstva graditeljstva.

  U Karlovačkoj županiji će se provoditi 11 projekata energetske obnove višestambenih zgrada ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna, od toga je bespovratno 9,6 milijuna. Zanimljivo, od tih 11, njih deset provodi Petračićeva tvrtka.

  KAportal.hr

   

   

 • 6 komentara

  1. Što je ta zgrada na toplani?
   Meni se čini da sam oko te zgrade viđao složene metrice drva pa sam mislio da nije na toplani.

  2. Ta se zgrada grijala na drva.

   • To sam i mislio. Međutim iz prve rečenice članka dobije se dojam da su “na toplani”.

    “Zgrada u Domobranskoj ulici će nakon radova na energetskoj obnovi dobiti i vlastiti sustav centralnog grijanja neovisan od Gradske toplane.”

    Također, kasnije u članku piše da će im računi biti 25% manji. To dodatno zbunjuje, odnosno članak je složen na brzinu 🙂

  3. Otkud im milion kuna?

  Odgovori