KAportal Novigradsko klizište nakon više od dvije godine konačno ide u sanaciju | Karlovački informativni web portal

Novigradsko klizište nakon više od dvije godine konačno ide u sanaciju

Cesta se odronila prije više od dvije godine

Opasno klizište u Novigradu na Dobri bit će sanirano do konca studenog, rekao je za Novi list Boris Kozjan, ravnatelj Županijske uprave za ceste, koja ovih dana nakon provedenog natječaja treba odabrati izvođača tog zahtjevnog posla. Sanacija je isprva trebala stajati dva milijuna kuna, no nedavno je rebalansom ŽUC-ovog proračuna iznos povećan na tri milijuna kuna.

– To je predviđen iznos, no vjerujem da će odabrana ponuda biti i nešto niža od toga. Radovi trebaju početi odmah po potpisivanju ugovora, prema kojem moraju završiti u roku od četiri mjeseca, kaže Kozjan.
Novigradsko klizište nastalo je u ožujku 2008. godine kad je iznenada propalo stotinjak metara ceste pored tamošnjeg Starog grada. Stručnjaci iz IGH koji su radili ispitivanja na toj lokaciji ustanovili su nekoliko razloga zbog kojih je cesta doslovno propala u zemlju.
– Taj je teren i inače dosta problematičan, no glavni je razlog taj što su se začepili odvodni kanali, pa je nakupljena voda učinila svoje. Druga stvar je to što je tamo posječeno raslinje s korijenima, zbog čega je došlo do erozije tla, rastumačio je Kozjan u Novom listu.
Postupak sanacije bit će prilično kompliciran, iako ravnatelj ŽUC-a ne vjeruje da bi moglo doći do nekih nepredviđenih problema.
– Bit će potrebno skidati pokos dok se ne dođe do »zdravog« tla, nakon čega će se postaviti upornjaci i ponovno izgraditi cesta – zaključuje ravnatelj Županijske uprave za ceste.
Sanacija novigradskog klizišta financijski je najzahtjevniji posao kojeg ŽUC ove godine radi u okviru svojeg plana izvanrednog održavanja cesta. Od značajnijih poslova tu su još sanacije cesta Mali Erjavec – jaškovo, Mihalić Selo – Bukovlje, Zagorje – Ogulin, Jasenak – Ogulin i Cetingrad – Batnoga.

KAportal.hr

 • 6 komentara

  1. Rakovac_do_Pekinga

   Bilo bi zanimljivo jednom istražit koliko takvi radovi koštaju u inozemstvu.
   Naći sličan primjer u recimo Njemačkoj i vidjet koliko je koštao zahvat…
   Ili za cijenu rotora recimo. U Hrvatskoj su basnoslovno skupi svi projekti, u KA su čak bili i nešto jeftiniji nego u nekim drugim gradovima, ali mi i dalje sve to izgleda nevjerojatno skupo.
   Zbilja bi me zanimalo koliko isti projekti koštaju u Austriji, Njemačkoj, može čak i Češkoj…

  2. Ma ostalo je malo asfalta.Može se s biciklom, ak nisi pijan 🙂
   Ne treba to sanirati još koju godinu 🙂

  3. Rakovac_do_Pekinga

   ja isto mislim da se sve to da ak se čovjek malo skoncentrira 🙂

  4. U biti Novigrađani su to trebali iskoristiti kao cestu adrenalina.
   Koji bungee jumping???
   Ovdje trebaš biti faca i projurit biciklom, a ne strmopizdit se u provaliju.
   Pogotovu poslije 7-8 pive 🙂
   Eto turističke atrakcije.
   “Divljinama Novigrada”.

  5. Rakovac_do_Pekinga

   Da, pa im onda policija svima naplati kaznu 😀

  6. Pa mora se nekak skupit lova u proračun za novi asfalt 🙂
   I još im se zaplijene bicikli i prodaju na javnoj aukciji.

  Odgovori