KAportal Novi "harač" banaka: Naplaćuju proviziju za podizanje novca, karlovačka udruga potrošača traži da država zaštiti građane | Karlovački informativni web portal

Novi “harač” banaka: Naplaćuju proviziju za podizanje novca, karlovačka udruga potrošača traži da država zaštiti građane

foto ilustracija PIXELL

Novi “harač banaka” je uveden, smatraju u karlovačkoj Udruzi za zaštitu potrošača Korana, te traže da “država stane na stranu potrošača i zaštiti sve, a prvenstveno najugroženiju skupinu našeg društva umirovljenike koji onako žive na rubu egzistencije.

– Zakon o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu još 1. siječnja 2014.godine mirovine, kao i sva druga primanja iz mirovinskog osiguranja moraju se isplatiti preko banaka. U tom trenutku država je na neki način oštetila potrošače i pogodovala bankama, jer ni jedna banka nije ni otvorila račune korisnicima besplatno, kao što nije ni besplatno održavanje računa, smatraju u Korani.

Naime, svaki mjesec dio mirovine građana odlazi na održavanje tih računa što kada su primali mirovinu direktno na kućnom pragu od poštara tog harača nije bilo.

  • – Bankama niti to nije bilo dovoljno pa su odlučili uvesti drugi harač, a to je da prilikom dizanje novčanih sredstava naplaćuju proviziju. Za novi harač je zatraženo od HNB da se izjasne da li je to uopće zakonito, a ovim putem još jednom zahtijevamo od države da zaštite potrošače, a sljedeći naš korak je pozvati sve potrošače da maknu svoje račune iz banaka koje naplaćuju ove „nove“ naknade i presele ih u banke koje te naknade nemaju, kaže predsjednica Udruge Korana Marina Novaković Matanić.

    KAportal.hr

  • Odgovori