KAportal Nova afera u HEP-u: Na gradnji HE Lešće "zamračeno" pet milijuna eura | Karlovački informativni web portal

Nova afera u HEP-u: Na gradnji HE Lešće “zamračeno” pet milijuna eura

Tko je "maznuo" eure na gradnji HE Lešće?

Na gradnji Hidroelektrane Lešće, koju je premijerka Jadranka Kosor nedavno svečano pustila u pogon, “zamračeno” je oko pet milijuna eura, neslužbeno je od izvora bliskih HEP-u doznao novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić.

Naime, prvotna cijena HE Lešće bila je procijenjena na 70 milijuna eura, u konačnici je koštala 97 milijuna eura, a od te razlike najmanje pet milijuna eura odnosi se na izravnu štetu koju je HEP pretrpio zbog kriminalnog ugovaranja loših poslova prilikom izgradnje elektrane, dok je za ostatak od 22 milijuna eura odgovorno loše planiranje financiranja objekta, piše Slobodna Dalmacija.

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, nije nam mogao potvrditi da se radi o tolikom iznosu, ali nam je rekao kako se u HEP-u provodi kontrolna analiza čitavog projekta i da prve indicije pokazuju da je “HEP-u nanesena znatna materijalna šteta”.

 • “Ne mogu kazati ni koliko se od 27 milijuna eura razlike između prvotne i konačne cijene odnosi na loše planiranje i neorganizaciju u HEP-ovu poslovanju, a koliko na eventualne kriminalne aktivnosti, ali da je HEP u ovom poslu znatno oštećen, u to nema sumnje”, smatra Begović.

  On nije htio govoriti o odgovornim ljudima u toj kompaniji koji su u bivšoj upravi rukovodili ovim poslom, ali zna se da su bili odgovorni Željko Kljaković Gašpić, bivši član Uprave zadužen za proizvodnju, te Petar Ćubelić, bivši direktor HEP-proizvodnje, koji su pritvoreni zbog sumnji u nelegalne poslove koji nemaju veze s HE Lešće.

  HE Lešće u probni rad pustila je premijerka Kosor

  Doduše, tek će interna analiza HEP-a, a pogotovo službena istraga DORH-a, koja treba uslijediti, pokazati tko je sve uvučen u makinacije prilikom izgradnje ove hidroelektrane, ali se čini kako se obruč steže oko već pritvorenih Ivana Mravka, bivšeg predsjednika Uprave HEP-a, Kljakovića i Ćubelića, a tek treba vidjeti i tko su drugi igrači uvučeni u marifetluke prilikom javnih nabava.

  Inače, voditelj izgradnje HE Lešća bio je Božo Marović, jedan od bivših “škverana” u HEP-u koje je, prema riječima Dubravka Čorka, predsjednika Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata, Kljaković dovodio u HEP sukladno napucima don Ivana Ćubelića, vikara splitsko-makarske nadbiskupije, i don Vinka Sanadera, solinskog župnika.
  Pumpanje troškova

  Marovića je Begović smijenio odmah nakon stupanja na dužnost predsjednika Uprave HEP-a. Prema nekim informacijama, navodno je opseg poslova prilikom izgradnje HE Lešće, koji su bili dogovoreni uz masne provizije, bio i veći od pet milijuna eura, odnosno iznosi najmanje polovinu od 27 milijuna eura, za koliko je povećana cijena hidroelektrane.

  Kako se moglo doznati, u izgradnji HE Lešće, a tako i svih drugih objekata HEP-a, bilo je uobičajeno da se zloupotrebljava odredba o sklapanju poslova bez odrađivanja natječaja zbog “hitnosti posla”, a išlo se čak toliko daleko da su se takvi poslovi izvodili i bez prethodno sklopljenog ugovora.

  Politička krema nazočila je svečanom činu puštanja elektrane u probni rad

  Točno je da nam se sada čak javljaju neke tvrtke koje su odradile posao na taj način za HEP, a to im nije plaćeno, ali ne mogu ništa više reći o tome, osim da će se sve to razriješiti i da ćemo o tome obavijestiti DORH”, odgovorio nam je Begović na pitanje koliko je bilo takvih “situacija” i hoće li se one istražiti.

  Koliki je bio stupanj lopovluka u HEP-u, dovoljno govori podatak koji je iznio Miljenko Pavlaković, član Uprave HEP-a zadužen za financije, koji je ustvrdio kako je u prvih šest mjeseci ove godine u javnoj nabavi i drugim troškovima ušteđeno oko 400 milijuna kuna (a profit HEP-a iznosio 1,3 milijarde kuna), što govori kako bi uz još efikasniju kontrolu ušteda na godišnjoj razini mogla iznositi minimalno milijardu kuna.

  Ne treba sumnjati kako je slična situacija bila ili još uvijek jest u preostalim javnim poduzećima, što znači da bi se samo kontrolom javne nabave u tim tvrtkama na godišnjoj razini moglo uštedjeti oko tri milijarde kuna, što je novac koji bi svake godine mogao biti upotrijebljen za nove investicije koje bi dale poticaj domaćem gospodarstvu, zaključuje novinar Slobodne.

  KAportal.hr

 • 29 komentara

  1. Nazalost nista cudno.
   I ovo ce proci nezapazeno kod ljudi. Veca se buka digne oko cajki i slicnih gluposti a ove kradje nitko ni ne zapazi.

  2. Na ovo mogu samo reći:”HA HA”.
   Pa to je većina pametnih i očekivala da će izplivati iz akumulacijskog jezera u konačnici neka takova afera.
   U Hrvatskoj se i onako sve gradi i radi kako bi netko od konačne cifre(koja se naravno plaća novcem poreznih obveznika) sebi u džep stavio par milja.
   Ništa čudno šta se tamo gradila brana unatoč svim protestima i neisplativosti iste.
   Netko je gurao projekt kako bi iz konačne cifre i sebi obezbjedio “bolje sutra”

  3. heheheheh,i onda se netko čudi kad netko drugi kaže,da neka grade di stignu na svakoj ka rijeci,,sad je sve jasno,,samo je cifra upitna…..sitna je…

  4. Naravno da se nude sve rijeke.
   Nekima je očito isplativo.

  5. A tko zna kolika je tek lova u pitanju kod izgradnje “Sanaderovog” mosta?

  6. Sada je konačno sve jasno – četiri rijeke za četiri hidrocentrale, 4 x 5 = 20 milijuna eura za potrebe vertikale i odabrane horizontale HDZ-a i najbližih koalicijskih partnera! Sada se slobodno može razumjeti “reklamni slogan” župana za gospodarski oporavak županije!!!???!!!

  7. A koliko će tih 5 “zamračenih”milja povećati cifre građanima na računu kako bi osvjetlili svoje domove?

  8. pa o tome pričam cijelo vrijeme. problem je jedino što neznam do kada ćemo puštati krimose da to nekažnjeno rade. i ok neka lesar govori sve to…, ali mene, vjerujem i ostale zanimaju konkretni potezi i rezultati- kada i kako tu mafiju razbiti, zauvijek maknuti i iskorijeniti sa svih pozicija, oduzeti im pokradeno i napokon stvoriti uvjete da živimo normalno i dostojanstveno oslobođeni i zaštićeni od ovih i ovakvih gadosti. kad ovo čitam čini mi se da što duže im puštamo da nas gule, oni su sve jači, a mi sve slabiji. i čini mi se da bi ih trebalo na vrijeme odrapiti po čkapi dok nas skroz ne iscrpe i odvuku na samo “dno ponora”. kaj u tom smislu može napraviti lesar? neznam, samo znam da mi je spike, lamentiranja i jamranja pun k. neka taj lesar pokrene konkretnu akciju pa da se čovjek ima za što uhvatit.

  9. A što bi Lesar ili bilo koji pojedinac mogao učiniti kada je i sudstvo i policija pod kontrolom HDZa? Lesar im moze samo staviti sol na rep.
   Šta bi Lesar mogao napraviti ako sam narod nije voljan ništa napraviti i samo promatra tu pljačku. Da je narodu imalo stalo do toga da lopovi završe u zatvoru malo bi se jače bunili a najvažnije je što bi mogli napravit je smijeniti vlast, a to kao što znamo ne želi učiniti. I kada se vlast promijeni, bilo tko da je na vlasti, onda treba pritisnuti novu vlast da strpa lopove u zatvor.
   Ako ta nova vlast bude krala kao prethodna, onda smjenit tu vlast i prisilit novu vlast da strpa i tu vlast u zatvor. Ali to se nikad nece dogoditi jer smo vec vidjeli kako ljudi nagradjuju HDZ sa drugim mandatom a znalo se koji su to lopovi.

  10. Imam osjećaj da su hrvati kao ovce.
   Može ih se strići sve u nedogled a da oni samo bleje i ne reagiraju.
   Svi mi vidimo sve i samo puno pričamo bez ikakove konkretne reakcije.
   Po birtijama se kuka i rasteže političare i trenutno stanje na križ, a istovremeno kada se organiziraju nekakvi javni prosvjedi, okupi se jedva stotinjak ljudi.
   Najveći iskorak je napravljen s ovim potpisima.
   Nama treba neki novi Matija Gubec.
   Ali takvoga još uvijek očito nema.

  11. Samo pljujete po svemu i izmišljate afere…ebao vas karadžić trebalo ga je pustiti da vam “uzme mjeru” jer bolje ne zaslužujete ni vi smrdljivi novinari niti vi pojedini komentatori!

  12. totalno ste u pravu gogsyy i jalos. bojim se da bi ovaj narod jednostavno mogao izumrijeti. glupost, inertnost, indolentnost… sve simptomi odumiranja. kažu da se puran,ako ga zateknu pljusak na otvorenom jednostavno jer je glup utopi na kiši… ovo mi izgleda slično. umri lagano kad si glup. ali,… i ovi drugi -bad guys-nebudu bolje prošli… opet zakon prirode- parazit ,kada svojom gramzivošću i proždrljivošću, iscrpi svog nositelja i ubije ga također krepava. e, sad može zvučat paranoično, ali ima tu možda i elemenata bijelosvjetske zavjere – strangeri čekaju da svi skupa ovako nedokazani i glupi pocrkamo sami od sebe, a oni će se samo fino doseliti, pokopati nas i nastaviti živjeti na jednom od najljepših dijelova planete. lijepa naša domovino, pari se meni da te ove gluperde koje u tebi žive ne zaslužuju. sve imamo što se tiče zemlje, samo pameti nema. hebem mu mater, di je taj matija gubec? ali, pa nećemo se valjda predati bez borbe .ipak probajmo optimističnije sagledati situaciju. možda su i ovi potpisi neki početak. tko zna. možda sam u pravu, a možda u krivu. jedino je sigurno da nas ima dosta koji isto kužimo stvar i slažemo se po tom pitanju. zrno po zrno…. kamen po kamen… pa kad se male ruke slože… i čuda su ponekad moguća. pozdrav istomišljenicima.

  13. a ti crna mamba koji k. ti hoćeš?- i mi uljuđeni znamo iskeziti očnjake! i možemo biti krvožedniji od bilo koje zmijetine,naravno po potrebi. ali smo još uvijek uljuđeni.u-ljuđeni. znači sa ljudskim manirima i razumom. da nisi i ti jedan od naših purana, a? kaj ne vidiš da tonemo, a afere su stvarne i o njima već pjevaju i inače poslovično šutljive ribe tamo u lešću. ili te žulja nečista savjest, little ejdždiziz boy? gadna je to i podla bolest taj ejdždiziz. pokopat će nas sve- i nas i našu croatiu. a ti odi karadžić dok je još vrijeme. u odnosu na ovo lagano izumiranje to bi ti došlo kao spas. aj sad odi hvatat miševe ili čime se već gmazovi hrane.

  14. Crna Mambo! Daj nam , molim te, pojasni kakve veze Karadžić ima s HE Lešće? Nije mi jasna ta zmijska logika!
   Dobro bi nam došao jedan Mungos da riješi “uljeza”? 🙂

  15. Hrvatska realnost-nesloga.

  16. Pa bumo tu lovu vratili kad dođu nove uplatnice.

  17. @kromada
   toga se nekako i bojim.

  18. Radim u građevini i znam koje su tu velike prevare se odigravale. Ova centrala i je rađena da se nešto ukrade jer raditi na projektu iz 80-ih godina je recimo “čudno”. Iako nam treba energija i ako Dobra možda nije loša ideja jer već ima centralu, ali kapacitet centrale je premali. Netko tu spominje i Sanaderov ili Pelješki most. On je potreban (ali ga graditi shodno gospodarskom rastu HR i na rok od 6,7,8 god), ALI oni su ga htjeli izgraditi u 4 godine, pokupovali su zemljište oko mosta i na račun neke domoljubne povezanosti su htjeli smračiti brdo love. Građevina je bila jedna velika mašina za pranje i pljačkanje love poreznih obaveznika.

  19. Na žalost i nije samo građevina.
   Izgleda da su svi poslovi plaćani državnim novcem imali primarnu ulogu “zamračenje” djela tog novca u nečije džepove.
   Tek sada to polako izlazi na svjetlo dana.
   Možda ova elektrana naposlijetku ipak da i malo svjetla.
   Svjetla u tami di nestaje lova.

  20. Zločinačka hadezorganizacija.

  21. ostao sam nešto dužan od sinoć. sorry, gogsyy,nemoj zamjerit. ali nisam imao nakanu podsticati neslogu, ali… bane nam neki 5.kolonaški reptil-provokator i primitivački sere po nama i po istini. e, sad puno nas ovdje spominje inertnost i indolentnost naroda zbog čega nam i je valjda tako kako je. a, ja rekoh sebi- ne budi iljen-ništa te ne košta-, pa pokaži gmazu da nas ima i drugačijih koje se nemože tako lako isprepadat galamom i psovkama, koje se nemože zahebavat i po kojima se nemože kenjat. pa nismo baš svi mirna goveda. jer možda u svakom od nas “čuči ” npr. po jedan matija gubec. čisto da pisdek vidi da ne pali svugdje i kod svih agresivna špreha na prostački i na galamu. a na što su jebivjetri sve ove godine navikli. pa jednom se mora počet slat poruka- fuck off, bojimo vas se, murdereri und falschspielleri , otprilike koliko i čkapi-kiše. pa možemo i mi ,ako treba, biti nezgodni i vratiti istom mjerom ukoliko nas se bezobrazno i bahato čačka po živcu. pa ne očekuju valjda ti kromanjonci da ćemo se dovijeka (s)klanjati njihovoj agresivnost, lopovluku i primitivizmu i pritom mirno čekati propast u koju nas guraju?po meni- no pasaran! nadam se da sam uspio objasniti motiv zbog kojeg sam napisao taj post sinoć. nema tu bijesa, samo goli princip. što se tiče ostalog što pišete na ovu temu, gospodo istomišljenici, kažem samo jedno- istina! a nju nemože utišati ni sakriti niti jedan gmaz.
   btw. sviđa mi se ova zaplotnjakova filigranski precizna složenica-definicija.

  22. MA morao sam ubaciti komentar ovdje.
   Listajući svoje starije komentare naletio sam na jedan proročanski:

   “says:
   17/06/2010 at 22:59

   Ljudi moji, relativno blizu sam toj famoznoj brani.
   Često sam tijekom izgradnje bio tamo.
   Od samog početka sam tvrdio i dalje tvrdim da to šta oni pokušavaju nema šanse da uspije.
   I ne samo ja već i narod iz toga kraja.
   Ali…
   Moralo se uložiti 95 milijuna kako bi netko u džep pod opravdanjem izgradnje brane stavio 5 milijuna.
   Ovo me podsjetilo na farbanje tunela.
   Svatko tko je iz tog kraja bez ikakovih studija zna da je taj projekt nemoguće ostvariti.
   Jednostavno je previše pećina i raznoraznih špilja koje se ne mogu zapunitin slabašnim tokom rijeke Dobre.
   Samo je problem šta je novac bačen, čak dapače strpan u privatne džepove i sada se forsira da se od toga nešto napravi.
   Jednostavno-taj projekt ne može i nikada neće uspjeti.”

   Kak sam prorokovao 5 milja manjka 🙂
   A ovaj članak izašao poprilično poslije moga komentara 🙂 🙂 8)

  23. …ieš Tominim stopama,…on o Bjelolasici a ti o Lešću,..sam nemojte više 🙂

  24. Gogsyy, ti si zapravo naša baba Vanga!
   Daj mi reci jel bum imal sreće u ljubavi u 2011. godini?

  25. Gogsyy, ne otvaraj stare rane..

  26. @modesty
   morao sam.I sam sam se začudio kak sam to predosjetio 🙂

   @tetec
   vraga znam.
   jedva sam se uspio sjetit passa ovdje 🙁

  27. @davitelj
   tomi izbacuje neki serror nakon kolumne,da ne bih i ja postao error 🙂

  Odgovori