KAportal Nitkov i Udarnik nove uzdanice nezavisne pivarske scene - Karlovčani imali "žetvu" medalja na Hrvatskom homebrew prvenstvu | Karlovački informativni web portal

Nitkov i Udarnik nove uzdanice nezavisne pivarske scene – Karlovčani imali “žetvu” medalja na Hrvatskom homebrew prvenstvu

Jedno od najvećih okupljanja kućnih pivara u regiji, Hrvatsko homebrew prvenstvo ni ove godine nije moglo proći bez Karlovčana koji dugu tradiciju pivarstva u svom gradu njeguju i kroz craft pokret – proizvodnju piva u kućnoj radinosti. Kako se nezavisno pivarstvo sve više širi, tako i karlovački “breweri” iz dana u dan sve više napreduju, a polako stižu i priznanja.

Sweet stout zanimljivog imena “Nitkov” iz radionice karlovačkih kućnih pivara Marina Čalića i Igora Kuštrebe, osvojio je srebrno odličje, dok je njihov American Pale Ale “Udarnik” brončani u konkurenciji čak 58 piva koja su prijavljena u ovoj kategoriji. Uspjeh Karlovčana tim je veći jer se radi o velikoj i vrlo jakoj konkurenciji pivara iz Hrvatske, regije ali i drugih europskih zemalja. Njihova APA bila je treća među 58 ocjenjivanih piva u toj kategoriji dok je Čalićev i Kuštrebin stout bio drugi najbolji u konkurenciji 28 piva iz kategorije Sweet i Irish Stout.

Prvo mjesto osvojio je Peter Bognar, kućni pivar iz Slovačke čiji je “WBM Dirty Milk Stout 12°” razgalio nepca ali i srca svih koji su ga uspjeli probati na jednom od brojnih točionika završne fešte homebrewera održane u zagrebačkom Remetincu.

  • Prema podacima organizatora, u sedam dana 60 sudaca je ocijenjivalo čak 380 prijavljenih piva pristiglih iz 11 zemalja a na završnoj fešti bilo je oko 650 gostiju, mahom pivara ali i ljubitelja i poznavatelja piva koji su degustirali, komentirali, razmjenjivali iskustva i recepte, a prije svega dobro se zabavili. Koncept ovog pivarskog druženja neodoljivo podsjeća na prva izdanja karlovačkih Dana piva, kad je pivo bilo u prvom planu, a ne masovnost i đikanje uz lake note.

    KAportal.hr

  • Odgovori