KAportal Nevjerojatne snimke iz Ozlja: Pogledajte kako je izgledalo savezničko bombardiranje frankopanskog dvorca 1945. godine | Karlovački informativni web portal

Nevjerojatne snimke iz Ozlja: Pogledajte kako je izgledalo savezničko bombardiranje frankopanskog dvorca 1945. godine

Napad i raketiranje Ozlja 1945. od strane SAAF-a (The South African Air Force (SAAF, Suid-Afrikaanse Lugmag (SALM) in Afrikaans) is the air force of South Africa, with headquarters in Pretoria) – ovako glasi potpis pod fotografiju koju upravo gledate, a opisuje napad savezničkih zračnih snaga na Ozalj. Snimke je objavio Zavičajni muzej Ozalj i istovremeno zaprepastio i oduševio sve koji su ioh vidjeli.

– SAAF je trebao pružati pomoć antifašističkim silama, u ovom slučaju partizanima, da se odbije njemačkog okupatora zajedno s njihovim pristašama. Napad je izvela 16. eskadrila i njihova zapovjed je bila da raketiraju Stari grad Ozalj. U izvješću se navodi da su dvije granate pogodile cilj što je prouzročilo vatru i dim, koja se širila i na ostale objekte. Nekoliko aviona bilo je pogođeno od strane vojske na tlu, a u izvješću se preporučuju i novi napadi, koji se poslije 22. ožujka 1945. očito nisu ponovili – pojašnjavaju iz ozaljskog Muzeja.

Osim samog napada na fotografijama se vrlo dobro može vidjeti i kako je grad na Kupi izgledao sredinom četrdesetih godina prošlog stoljeća.

  • KAportal.hr

    foto: Zavičajni muzej Ozalj

  • Jedan komentar

    1. Ostao sam zaprepašten. Za prepostaviti da su ( SAAF-a (The South African Air Force (SAAF, Suid-Afrikaanse Lugmag (SALM) in Afrikaans) is the air force of South Africa, with headquarters in Pretoria) Amerikanci i Veliki Britanci. Oni su pomagali partizanima i drugu Titi pa su raketirali grad Ozalj a ako je suditi po fotkicama nisu bili baš precizni pa se dimilo i mimo starog grada. Kako su fotkice korpus deliktus morti javiti Hasanbegoviću gospodinu da malo poradi na nazivlju ulica i trgova.

    Odgovori