KAportal Nekadašnji ukras Zvijezde sada je ruglo! Udruga za zaštitu baštine reagira na devastaciju i moguću ilegalnu gradnju | Karlovački informativni web portal

Nekadašnji ukras Zvijezde sada je ruglo! Udruga za zaštitu baštine reagira na devastaciju i moguću ilegalnu gradnju

Prije tri godine Karlovčani su svjedočili rušenju cvjetnjaka u karlovačkoj Zvijezdi koji je generacijama uređivala obitelj Dupin. Uređeni vrt i stabla na nekadašnjem “bedemskom putu” uništila je teška mehanizacija nakon dugogodišnjeg sudskog spora koji je obitelj Dupin vodila s gradskom upravom.

Tada je rečeno da će se i “bedemski put” hortikulturno urediti no kako se ništa nije dogodilo, članovi Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca (ZIK) pokrenuli su i pitanje što je s, po njihovim tvrdnjama, bespravnim garažama zbog kojih je i uništen vrt Dupinovih.

S obzirom da se radi o podugačkom priopćenju s cijelom kronologijom događanja, a kako nam autori Boro Vitas, Boris Morsan, Tomislav Kuhar, Ljubo Batalo i Ivan Pecoja tvrde, potpuno dokumentiranim, njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti…

 • Karlovačka jezgra Zvijezda jedan je od najvrijednijih pravilnih renesansnih gradova-utvrda te vrste u Europi. U njezinom zapadnom dijelu, na gradskom zemljištu, tridesetak metara nasuprot početka Križanićeve ulice, kod Glazbene škole Karlovac, prije četrdesetak godina izgrađena je jedna, potom postupno još četiri privatne garaže. Iako su podignute bez građevinske dozvole i nisu ozakonjene i unatoč oštroj reakciji i protivljenju konzervatora pod čijom zaštitom je Zvijezda, garaže koje ovaj prostor nagrđuju još su tu.

  Vlasnici garaža izlazili su s automobilima u dvadesetak metara udaljenu Križanićevu ulicu. Kada su u njoj sagrađene još dvije kuće, tim se putom autima više nije moglo. Jedini način preostao je izlazak na Ulicu kralja Tomislava, ali preko zemljišta u posjedu obitelji Dupin.

  Na zahtjev Vladimira Dupina, Ured za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša, izdaje 12. siječnja 1995. „Lokacijsku dozvolu za postavu zaštitne ograde i pergole uz stambeno poslovni objekt uz rub pločnika u Ulici kralja Tomislava u Karlovcu na kč. br. 1281/1 i 1281 k.o. Karlovac II.“ U dozvoli se određuje smještaj pergole (vrata) i zaštitne ograde, njihove dimenzije, način spajanja letvica ograde i pergole i još neke stvari. Od iste ustanove Dupin dobiva 14. ožujka iste godine građevnu dozvolu za građenje spomenutih objekata. Treba naglasiti da su sve to Dupinovi ispoštovali i da nisu učinili ništa niti na kući niti u cvjetnjaku oko kuće, a da se prethodno nisu dogovorili s konzervatorima.

  Općinski sud u Karlovcu 17. prosinca 2001. godine presuđuje da je Vladimir Dupin dosjelošću stekao pravo vlasništva nad kućom i zemljištem uz kuću, jer on i njegovi preci žive tu od 1903. do 6. travnja 1941., dakle 38 godina. Zakon jasno kaže da osoba može postati vlasnikom, ako je u neprekinutom posjedu nekretnine najmanje 40 godina, te da se u to vrijeme ne može uračunati NDH ni FNRJ i SFRJ. Za Dupine taj je zakon nepravedan, jer oni su u posjedu kuće i zemljišta neprekidno od 1903., ali i prije toga njihovi preci ovdje su živjeli. No, zakon kakav god bio, mora se poštovati. Katastar izdaje posjedovni list, a gruntovnica vlasnički list.

  Grad Karlovac se na odluku prvostupanjskog suda žali, a Županijski sud u Karlovcu 2002. prihvaća tu žalbu, jer je obitelj u posjedu kuće i zemljišta samo 38 godina. Kako da to odvjetnik obitelji Josip Janković nije znao? Žali se Ustavnom sudu Republike Hrvatske, koji 2003. razumije se, s istim obrazloženjem tužbu odbija.

  U međuvremenu umire Dupin i njegova supruga Milka pozvana je u Općinski sud „na ročište-raspravu u pravnoj stvari izlaganja podataka katastarske izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta te radi obnavljanja – preoblikovanja zemljišne knjige i sređenja zemljišno-knjižnog stanja za nekretnine upisane u K.O. Karlovac II“ gdje joj je 24. rujna 2008. rečeno da od 198 četvornih metara, koliko stoji u posjedovnom listu koji je Dupin 17. srpnja 2000. dobio od Područnog ureda za katastar Karlovac, sada Gradu pripada 75 četvornih metara. Obrazloženje presude nije vidjela niti ga je dobila.

  U kući u Križanićevoj 12, sjeverozapadnoj uglovnici s Ulicom kralja Tomislava, živjele su generacije obitelji Dupin. Bila je to stara, nevelika ali lijepa kuća, s jedne njezine strane livada i mali, nekada veliki vrt, cvjetnjak s ružama, magnolijama, čempresom i borom, na prozorima žaluzine s cvijećem, lijepa niska ograda s ružama penjačicama i široka pergola (vrata). Sve je to uređeno s puno ljubavi i ukusa, nekad prava kućica iz bajke.

  Trećeg prosinca 2008. Općinski sud u Karlovcu po sucu Josipu Štrucelju pokreće ovrhu protiv M. Dupin na zahtjev Grada, kojeg zastupa odvjetnik Hrvoje Medarić. „Uredovanje je obavljeno na način da je sa kč.br. 1281/2, k.o. Karlovac II od 75 m2 u nazočnosti sudskog ovršitelja, pomoćnika ovrhovoditelja, ovršenice i djelatnika PU Karlovačke, po djelatnicima Građevinskog obrta Petrlin, izvršeno uklanjanje pergole, drvene ograde, staklenog mostića, vodoskoka i figurica, a ruža penjačica prebačena je na dio na kojem raste.“

  Na pitanje M. Dupin vezanom za očuvanje i zaštitu njihove kuće i dvorišta, Konzervatorski odjel u Karlovcu, 11. siječnja 2016. između ostalog odgovara: „… u Konzervatorskoj, još uvijek važećoj studiji iz 1979. g. prostor unutar bloka predviđen je kao zelena površina s dječjim igralištem, klupama, vrtnim žardinjerama i sl. … Ovaj odjel sudjeluje u donošenju Urbanističkog plana uređenja Zvijezde (UPU-a Zvijezde), a prema odredbama plana i dalje će biti nadležan za utvrđivanje posebnih uvjeta i suglasnosti za sve zahvate u Zvijezdi pa tako i u uređenju unutrašnjosti ovog građevinskog bloka.“ UPU Zvijezde usvojen je 2017. i u pogledu urbanističkog bloka koji treba hortikulturno urediti, nema ničeg novog. Dakle, za sve što u ovom bloku postoji i za sve zahvate u njemu, mora se dobiti suglasnost Konzervatorskog odjela. Svi objekti koji su u Zvijezdi legalizirani imali su takvu suglasnost. Ono što nije dobro, zapravo neupotrebljivo u UPU-u Zvijezde, formulacija je prema kojoj spominjane garaže treba ukloniti „kada dotraju“. Vlasnici mogu garaže obnoviti svakih 30 do 40 godina i tako u nedogled. Vlasnik jedne garaže svoju je već obnovio. Trebalo bi postaviti rok od nekoliko, najviše šest mjeseci, u kojem garaže treba ukloniti. Razumije se da bi trebalo ukloniti i cestu, jer ona nije dio hortikulturno uređenja bloka.

  Međutim, na sve što je nadležna institucija, a to je Konzervatorski odjel u Karlovcu odredila, sudac Štrucelj ni najmanje se ne obazire. Traži od M. Dupin da ukloni dio ograde i pergolu (vrata) da bi automobili iz garaže mogli izlaziti na Ulicu kralja Tomislava. Budući da se uzda u zakon (odredbe konzervatora), ona odbija to učiniti. Po njegovu nalogu uklanja se drvena ograda, pergola i dio cvjetnjaka. Za troškove uklanjanja, pod prijetnjom ovrhe, gospođa Dupin mora platiti 30.000 kuna.

  Potom 2016. ovrhovoditelj Grad Karlovac, zastupan po punomoćniku Medariću, kaže da je 21. svibnja 2008. presuda Županijskog suda u Karlovcu djelomično provedena kad je uklonjena ograda i pergola, ali neke stvari, na primjer ljuljačka, razno drveće i raslinje nisu, niti je ovršenica – gospođa Dupin – česticu predala u posjed ovrhovoditelju. Opet dolazi mehanizacija koja to obavlja, a pod prijetnjom ovrhe, zbog troškova, M. Dupin mora platiti 32.000 kuna. Ona i njezine dvije kćeri nisu bogate i morali su se svega odreći da im se kuća ne ovrši. Kako su se osjećale gledajući suznih očiju kako se ruši i uklanja ono što su s puno ljubavi godinama stvarale i svjesne da im se čini nepravda, znaju samo one. Gospođa Dupin je kazala: “Moglo je biti i gore, tješimo se da nam je kuća ipak ostala.“ Konzervatorica Branka Križanić – i ona suznih očiju – rekla je: „Ključno je da se gradska parcela uređuje za pristup čemu? Na uštrb čega? Nemam riječi, ovo je nečiji interes.“ Nazočni odvjetnik Medarić kaže: „Čestica je vlasništvo Grada, gospođa Dupin je svojata, odbija ukloniti svoje stvari i ometa stanare da u tih 5 ili šest garaža uopće nemaju pristup. Grad im mora osigurati pristup.“

  Nevjerojatno je da Grad štiti interes onih koji imaju nelegalno sagrađene garaže, koje nemaju građevinsku dozvolu, koje nisu legalizirane niti mogu biti legalizirane, jer za legalizaciju nemaju suglasnost konzervatora, i za njihovu potrebu još izgrađuje cestu. Gradske dužnosnike nije smetalo grubo zadiranje u Zvijezdu, ovo ruglo koje je godinama nagrđuje i obezvređuje. Da apsurd bude veći, gospođa Dupin je kažnjena, jer se pridržavala zakona. Da je udovoljila zahtjevu suca Štrucelja, prekršila bi zakon i odredbe konzervatora.

  Obratila se tadašnjem gradonačelniku Damiru Jeliću očekujući da će se zainteresirati za slučaj. Saslušao ju je i kazao: „Neka institucije rade svoj posao.“ Institucija je Općinski sud u Karlovcu, a njegov sudac krši zakon. Dobro je odradio „svoj posao“, svaka mu čast.

  Đurđica Cvitanović, ugledna povjesničarka umjetnosti, kazala je: „Reprezentativni primjerci pučkog baroka nalaze se na zapadnoj strani ulice. Prije svih, kuća Dupin (kbr. 12). Primjer je zgrade obnovljene u skladu s pravilima konzervatorske struke.“

  Da je živa, vjerojatno bi se zaprepastila kad bi vidjela što su od kuće i cvjetnjaka napravili vandali. Bila je ukras grada i pred njom su se brojni turisti fotografirali. I dok su nekim gradskim dužnosnicima usta bila puna brige za Zvijezdu, nije ih zanimalo i nisu vidjeli što se s vrijednom baštinom radi, i to u razdoblju od četrdeset godina. Umjesto nekoliko riječi zahvalnosti, Grad se generacijama Dupina odužio na tako ružan način. Zar to nije žalosno?

  Potpisnici teksta odlučili su pokrenuti pitanje nelegalnih garaža i nelegalno stvorene ceste u tom dijelu Zvijezde. Kako će dugo nova ulica biti ružni detalj u gradu i pružati pogled na pet garaža koje tu ne spadaju, umjesto na cvijeće koje je uzgajala obitelj Dupin? U razmatranju ove problematike nezaobilazna je povezanost s kućom i zemljištem ove obitelji. Budući da smo pritom vidjeli da im je učinjena velika nepravda, kao ljudi nismo na to mogli ostati ravnodušni. Zato smo i ovom aspektu posvetili pozornost.

  Članovi Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca (ZIK): Boro Vitas, Boris Morsan, Tomislav Kuhar, Ljubo Batalo, Ivan Pecoja

  KAportal.hr

 • 9 komentara

  1. Članovi “Udruge za zaštitu baštine” ?
   Ne znam na osnovu čega tvrde da garaže nisu ozakonjene?
   Pogledao sam gruntovne izvatke, sve garaže su upisane s imenima vlasnika, bez tereta, ali i spomenuto zemljište porodice Dupin.
   Konzervatorski ured je u sve to unio dodatnu zbrku i razumljivo je da je to valjalo tjerati preko suda.
   Jedino mi nije jasno kako isti odvjetnik smije zastupati porodicu Dupin u sporu protiv Grada, a istovremeno svake godine primati 150.000 kuna od grada za odvjetničke usluge.

   • JJ izgleda da može sve. APP.
    Konzervatori u Karlovcu su pogibeljni za spomeničku baštinu.

   • U pravu ste ctatalovic ,dotični odvjetnik je pravno zastupao obitelj Dupin (sudski proces je još trajao)te potpisuje ugovor o zastupanju Grada Karlovca i postaje njihov odvjetnik.Danas je odvjetnik nekih vlasnika šupa-garaža jer nakon učinjenog obitelji Dupin sada im smeta zelena površina i kuća obitelji Ribar koja se nalazi odmah nasuprot šupa-garaža.Nadam se da ćete se samnom složitii ako objekat ma kako se zvao ima npr: građevinsku dozvolu onda je zakonit a ako je nema onda onda je objekat nelegalan.

    • Građevinska dozvola.
     Imaju ju npr. garaže iza tri nebodera preko puta željezničke stanice.
     Druge ne.
     Ni one npr. kod Kauflanda na tri kata, ni sve one na Rakovcu.
     Tako da je sve to oko ovog slučaja u pat poziciji, i može se riješiti jedino dogovorom. Znate kako je, takve stvari se jedino na taj način rješavaju, jer nema druge.
     Postoji moguć prolaz, preko čestica u gradskom vlasništvu.
     Odite svi zajedno na razgovor kod gradonačelnika.

     • Nema nikakve pat pozicije.
      Ovo je čista otimačina.
      Samo je Obitelj Dupin spomenutu česticu koristila više od 1 stoljeća (evidentirano u knjigama,katastar,građevinska….)
      Pravda i zakon su izostali u našem slučaju. Jedina pravda koja postoji i funkcionira je
      “oteto prokleto”za svakoga tko je učestvovao.

  2. Žao mi je kada uvaženi svoja imena daju na korištenje za ovakve, po malo i ne shvatljivo, novinarske članke. Prije 60 (šezdeset) godina sam se doselio u dotičnu ulicu. Još je pokojni karlovački odvjetnik August Jutt na tom mjestu imao ulaz u svoju garažu. Ja sam svakodnevno vidio kako se tuđa ulazilo u garaže (ne samo odvj. Jutt). Žao mi je kada se koriste paušalne izjave kako bi se zadovoljila poznanstva i nečije frustracije. Istina boli ali je jedina opcija.

   • Ako ste se doselili prije 60(šezdeset) godina onda dobro znate a i morali ste vidjeti drvored posađenih jablanova 24 komada gdje je po vašem prolazio Jutt. Razmak između jablanova je bio50-tak centimetara kroz koje se nije moglo sigurno s autom prolaziti..Jutt niti bilo tko iz garaža nije NIKADA prolazio Dupinovom parcelom nego su se koristili parcelom sada izgrađene kuće obitelj Ribar.Sada neki vlasnici garaža vode spor protiv obitelji Ribar jer im smeta zelena površina i kuća za ulaz,izlaz,okretanje u garaže.Umjesto naziva starosjedilac mogli ste napisati i vlasnik bivše ili sadašnje garaže.

  3. “Da je živa, vjerojatno bi se zaprepastila kad bi vidjela što su od kuće i cvjetnjaka napravili vandali.” Nazivati legalno izabranog Gradonačelnika i njegovu ekipu vandalima malo je pretjerano. Sud je donio odluku a ne Gradonačelnik. Nije da ga branim ni u ludilu ali pretjerujete ipak.

  4. A da tu nema malo političkih igara i hvatanja pozicija od onih koji su recimo spizdili dvjes, trijes milončeka eurića povećali gubitak vode s 42% na 56% Jednom se mrda futelja zbog ne potpišuvanja Istambulske a drugi je neiskusan a ušao je u čopor. U čoporu nema milosti, tu je moć, tu je lova tu je neograničena vlast, Klim Đo Đing je mala beba, biti Šrunf je cilj, diktator u demokraciji je hit. Dva diktatora predloženi su za Noblesovu nagradu. Pa što onda očekivati od našije malije poslušnika u demokratskom režimu. Ma prvom prilikom uhvatiti će vođu čopara za hajca i to ako treba golim zubima. Moraju samo paziti da ne uhvate onu stvar kraj njih jer bi ga onda mogli lagano Popu šimi ukrasti baciklo.
   Dok se oni krve, za kaj ne popiti kavicu s prijateljima poslušati si https://www.youtube.com/watch?v=bVLCVcLKUKA Bože dragi, gušta.. Znam da nikad neću dobiti Noblesovu nagradu ni gradsku ni županijsku a koga briga.

  Odgovori