KAportal Nastavnici šokirani: Po naputku ministrice nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja?! | Karlovački informativni web portal

Nastavnici šokirani: Po naputku ministrice nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja?!

foto ilustracija

Škole i učenički domovi po novom će nezaposlenim braniteljima Domovinskog rata morati davati prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja. Osim branitelja, kategorije koje će ostvarivati pravo prednosti imenovanja na neku od 1.300 rukovodećih pozicija u školama su i djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci, članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja.

Ako se na natječaj za ravnatelja škole javi bilo tko iz navedenih kategorija, a ispunjava natječajem propisane uvjete, on jedini ulazi u izbornu proceduru iz koje ispadaju kandidati nebranitelji.

Takvu je pismenu uputu osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima, 16. svibnja dala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te je time, ako je suditi prema reakcijama, šokirala zaposlene u sustavu, piše Jutarnji list. Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja već najavljuju pritužbu na ministričino tumačenje odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima.

  • “Obratit ćemo se, ako treba, i Ustavnom sudu. Ovim su uskraćena naša prava, zaobilazi se Zakon o odgoju i obrazovanju, a na prvo mjesto u školama stavlja se Zakon o braniteljima. Zatražili smo hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje jer smatramo da je status ravnatelja ovim dosegnuo dno”, kazala je predsjednica Udruge ravnatelja, ujedno ravnateljica Upravne škole u Zagrebu Suzana Hitrec.

    Branitelji su prije posljednjih izmjena Zakona o braniteljima imali prednost pri zapošljavanju na nastavničkim poslovima, ali ne i na rukovodećim pozicijama. Zakonskim promjenama koje su stupile na snagu u prosincu 2017. iz stare je verzije Zakona ispala formulacija “osim na rukovodećim pozicijama”.

    Kada su na snagu stupile izmjene Zakona, Udruga ravnatelja obratila se pravnim stručnjacima i dobila tumačenje prema kojem se izbor ravnatelja i dalje provodi po istoj proceduri kao i prije, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, ali u slučaju da na kraju izborne procedure postoji situacija izjednačenog broja glasova školskog odbora između branitelja i nebranitelja, prednost imenovanja dobiva branitelj.

    Drukčije tumačenje pet mjeseci nakon objave izmjena Zakona o braniteljima dala je i ministrica Divjak. U Ministarstvu kažu da su školama morali poslati naputak zbog eksplicitnih odredbi Zakona o braniteljima, kao i očitovanja koje su dobili od Ministarstva branitelja 22. ožujka, a iz kojeg proizlazi da se odredbe Zakona vezane uz prednost pri zapošljavanju primjenjuju i u postupku izbora i imenovanja ravnatelja školskih ustanova, piše Jutarnji list.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori