KAportal Nastavlja se složena akcija spašavanja u Tajlandu - spasioci se pripremaju za izvlačenje ostatka dječaka iz špilje | Karlovački informativni web portal

Nastavlja se složena akcija spašavanja u Tajlandu – spasioci se pripremaju za izvlačenje ostatka dječaka iz špilje

foto AP

Spasioci u utorak nastavljaju s pripremama za treću operaciju spašavanja u kompleksu spilja u Tajlandu u kojoj su još ostala četiri dječaka i njihov nogometni trener. Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narasao na osam. Dječaci su u spilji od 23. lipnja.

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži. Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni.

Ljudi diljem Tajlanda slave dosadašnji uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart koju pohađa šest zatočenih dječaka. “Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani”, rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew.

  • “Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet”, dodao je. Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika, a očekuje se da će iduća operacija krenuti u utorak poslijepodne po lokalnom vremenu, ako to dopuste meteorološke prilike.

    No nisu htjeli otkriti hoće li u idućem pothvatu pokušati izvući svih petero preostalih, a dosadašnji plan bio je izvlačenje njih četvero. “Ovisi o okolini. Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No ako to ne učini, to bi mogao biti izazov”, zaključio je Narongsak.

    8:00 

    Vođa operacije spašavanja Narongsak Osottanakorn odbacio je tvrdnje koje zadnjih dana pune naslovnice, a to je da će Elon Musk pomoći misiji. Naime, kako je Musk izvještavao putem svog Twittera, bio je u procesu dizajna i izgradnje male podmornice koja je trebala izvući dječake na sigurno.

    “Unatoč tomu što je njegova tehnologija sofisticirana, nije praktična za ovu misiju”, izjavio je Narongsak Osottanakorn za The Guardian. Četiri dječaka već su spašena, a sada se iščekuje misija spašavanja preostale četvorice i njihova trenera.

  • Odgovori