KAportal Nastavlja se iznadprosječno topao rujan - vrijeme idealno i za kupanje, pogledajte vremensku prognozu do kraja tjedna | Karlovački informativni web portal

Nastavlja se iznadprosječno topao rujan – vrijeme idealno i za kupanje, pogledajte vremensku prognozu do kraja tjedna

foto ilustracija

Prema prognozama, rujan ćemo zasigurno svrstati u iznadprosječno tople mjesece. Naime, brojimo već 13. uzastopni topao dan, onaj u kojem se živa u termometru popela preko 25 °C. A očekujemo ih još najmanje pet. Koliko je to uobičajeno? Recimo samo da je lani u rujnu temperatura u Zagrebu samo četiri puta premašila 25 °C, i to na samom počeku mjeseca. S druge strane, na današnji je dan prije dvije godine izmjereno 33,1 °C, a u rekordnom rujnu 2011. godine bila su 23 topla dana. Dakle, da se ljetno vrijeme nastavlja do njegova kalendarskog kraja, ponekad i dulje, posljednjih godina nije toliko neuobičajena pojava.

KOPNO

Ovoga nas tjedna očekuje pravo kasnoljetno vrijeme – sunčano i toplo uz slab vjetar. Sutra će temperatura biti još za stupanj viša od današnje, a najtoplije će biti sredinom tjedna. U većem će dijelu nizinske Hrvatske danju biti oko 29 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije, Baranji i Srijemu za stupanj, rijetko do dva, toplije. Tako će se zadržati sve do petka. U Gorskom kotaru i Lici i sutra ugodnih 24 °C do 26 °C, sredinom dana uz nešto više oblaka pa je moguć poneki pljusak. Od srijede i ovdje toplo, oko 28 °C. Visoke temperature bit će ipak podnošljivije zbog svježih jutara. U gorju, kotlinama i područjima uz rijeke računajte i na mjestimičnu maglu, koja će se nakon 8-9 sati ujutro razići.

  • MORE

    I za Jadran slijedi prava ljetna prognoza. Noći će na sjevernom Jadranu biti ugodne, uglavnom oko 20 °C, u Dalmaciji tople, oko 22 °C. Nastavlja se sunčano i suho vrijeme. Sutra će temperature biti slične današnjima, oko 29 stupnjeva. Od srijede još malo toplije, oko 30 stupnjeva, a na dubrovačko-neretvanskom području izgledno je i do maksimalnih 32 °C.  U vrućim poslijepodnevnim satima ugodu će donositi slab do umjeren maestral. Veći će dio tjedna nebo prekrivati ili visoki oblaci kroz koje sunce nesmetano prolazi ili niski grudasti koji tek povremeno skrivaju Sunčeve zrake. Zato očekujemo u prosjeku između 10 i 12 sati osunčavanja, a krajem tjedna još malo toplije more. Trenutačno su temperature mora za 1,5 do 2 °C više od prosjeka za ovaj dio godine.

    Uživajte u suncu i toplini još barem 5 dana.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori