KAportal U 13 sati u Knjižnici za mlade predavanje Nataše Bijelić o nasilju u adolescentskim vezama | Karlovački informativni web portal

U 13 sati u Knjižnici za mlade predavanje Nataše Bijelić o nasilju u adolescentskim vezama

U Knjižnici za mlade danas u 13 sati na rasporedu je predavanje „Nasilje u adolescentskim vezama“, koje će održati Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Pojam nasilja u adolescentskim vezama odnosi se na sustavan obrazac nasilnog ponašanja koje se čini u svrhu kontrole, dominacije i zastrašivanja. Nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba sve više gubi kontrolu nad svojim životom i postaje sve izoliranija. Stoga je rad s mladima koji ulaze u prve veze važan za razvoj zdrave veze, kvalitetnog odnosa i prevenciju obiteljskog nasilja.

Rezultati međunarodnih istraživanja provedenih u zadnjih desetak godina pokazuju zabrinjavajuću učestalost nasilnih ponašanja u adolescentskim vezama, kao i ozbiljne posljedice za fizičko, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje mladih. Također, adolescencija je razdoblje u kojem uglavnom započinje stvaranje i razvijanje partnerskih odnosa, a tada naučeni obrasci ponašanja mogu se nastaviti i u kasnijim vezama.

KAportal.hr

  • Odgovori