KAportal Najskuplji pročistač ikad? Petračić otkrio da je ISPA zbog sudskog spora koštala dodatnih 8 milijuna eura - Mandić i Rogoz tvrde: Platila je RH, a ne Karlovčani! | Karlovački informativni web portal

Najskuplji pročistač ikad? Petračić otkrio da je ISPA zbog sudskog spora koštala dodatnih 8 milijuna eura – Mandić i Rogoz tvrde: Platila je RH, a ne Karlovčani!

Pročistač otpadnih voda u Karlovcu

– Nije mi drago što moram pitati da li je istina da je ViK izgubio sudski spor, prvostupanjski, drugostupanjski, uopće nije bitno, za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda? Da li je istina da je Grad izgubio tako veliku parnicu i koliko će nas to koštati, tko će to platiti, pitao je na današnjem, skoro trostanom Aktualcu, Davor Petračić (nezavisni), otkrivši tako prvi put u javnosti da je izgradnja pročistača bila i skuplja nego što se do sad mislilo.

Stajala je, podsjetimo, 12,1 milijuna eura, od čega je 1,133.000 dao ViK, 183.000 Grad Duga Resa, a ostalo EU i država. Izgrađen je 2011.

– ViK i Grad Karlovac u tim sudskim postupcima nisu bili stranke, nego RH, putem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje koja je sudjelovala u tim sudskim procesima, odgovorio je direktor ViK-a Nikola Rogoz.

 • Petračić odgovorom nije bio zadovoljan, a otkrio je i da se radi o iznosu od oko 8 milijuna eura.

  – ISPA-u je dio financirao Grad Karlovac i, po logici stvari, ako je financirao, morat će platiti bar dio odštete koja iznosi oko 8 milijuna eura. Pretvorit ću se u istraživačkog novinara da vidim koja je prava istina i da li će Grad imati štete. Jer ta šteta napravljena je negiranjem radova unutar ISPA-e u vrijednosti 4 milijuna eura, nije priznata izvođaču i sad je narasla na 8 milijuna eura. A 8 millijuna eura je približno godišnji promet VIK-a, tako da to nije priča koju treba baciti pod tepih, kazao je Petračić.

  Da je šteta postojala, ali i da je podmirena iz državnog proračuna, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić (HDZ).

  – Najtočniji odgovor je koji je dao i direktor: to je spor RH i izvođača. Svojevremeno, 2007., 50-ak miijunal kuna sufinanciranja, obveza na strani Grada i Vik_a da se isfinancira pročistač, isto je platila RH. Informacija koju imam je da je u ime RH Ministarstvo regionalnog razvoja platilo ovo o čemu govorite, ispričao je Mandić i poručio Petračiću da može slobodno dalje istraživati.

  KAportal.hr

   

 • 5 komentara

  1. Karlovčani su inače izuzeti od plaćanja poreza Republici Hrvatskoj, tako da mi apsolutno nemamo ništa s tim.

  2. Mislim da bi i državno odvjetništvo moralo pogledati tko je i što platio osobito ako je neka presuda bila nepravomoćna. Zanimljivo je da i državna revizija to nije otkrila, a i o tom sporu se nije pričalo kao o pobjedi HDZ-a nas omraženim europskim parama.
   Ako je tvrtka koja je vodila spor iz Karlovca mogla je to dogovoriti sa lokalnom upravom na principu (pola-pola) kao što je i uobičajeno.
   Ako je tvrtka koja je dobila taj posao i(Strabag) imala spor sa gradom Karlovcem nije mi jasno kako bi ministarstvo regionalnog sve to trebalo platiti.
   Istina da i Hrvatske vode nisu mogle izbjeći tu kaznu pa bi bilo dobro da se i to pogleda.
   Dobro znamo da je naš bivši direktor i njegova politika radila sve da posao dobije Strabag i da podizvoditelj bude karlovačka tvrtka pa bi tu trebali tražiti i osnovni problem kašnjenja i troškova projekta.
   A Petračić kao istraživački novinar nema šanse jer će mu svi novinari u gradu reći da je to gubljenje vremena, a i opasnost da trajno izgubiš posao.
   Bolje bi mu bilo da počne studirati teologiju i da se učlani u stranku našeg Mojsija koji upravlja vodama.

  3. Sjajan tekst koji je već tada pokazivao istinu. FIDIC pravila koja je zastupao i gospodin Veble i opaki imperator iz ViKa uz domaću tvrtku i kompaniju koja kao požar hara Hrvatskom od početka izgradnje autoceste uz nadzornu službu i konzultante koji možeš “voditi” za rukav obično daju takav rezultat. Naravno svi koji su u tom učestvovali su lagano razmješteni na dobre pozicije i plaćeni su da i dalje šute. Neki imaju i trajnu amneziji jer su se dobro prilagodili.
   A ostali karlovčani plaćaju namete za vodu i odvodnju u računima Inkasatora koje je baš opaki imperator izmislio. Naravno da mu je i gospodin Rogoz u tom pomogao. A organizirana šutnja i strah pokazuju da su kao stranka skoro na razini don Vita Corleonea i družine.

   https://net.hr/cafe/komnetar/gdje-drugdje/

  4. Kao prvo štovani brillen nemojte mi vrijeđati don Vitu Corleonea i družinu (Mafiju) naspram njih ovo su obični kokošari. Kao drugo da bi toliki kolektor bio ekonomski isplativ na njega bi trebalo biti uštekano 80 000 korisnika. On danas radi u ful gasu za nekakvih ako se ne varam 50% korisnika. Kako štovani gospodin Imperator iz VIKa nije odvojio kanalizejšns od oborinskih voda nego je sve ufitiljio u jednu možete misliti koje količne čiste vode, kišnice, završava na kolektoru. To se vidi kod većih oborina kad plivaju govna po šančevima. Gdje je nestala druga cijev, popapala maca. A o lokaciji da ne govorim.. Uglavnom Petracic je pokazao na “Pandorinu kutiju” Ajd odškrini je malo jer kod nas je Sudbena vlast odvojena od Izvršne vlasti. Nemaš se čega bojati. Gdje završava mulj danas? Morti i dalje na Šumbaru. U jednoj od nekoliko SUNO za RCGO Babina Gora piše da će se s tim muljem prekrivati otpad u jednoj od japagetina kad u nju bace smeće. Kad je zatrpaju na taj mulj će posaditi cvijeće i drveće.
   A Vi štovani Gradonačelniče ne branite ekipu za ono što su uradili prije vašeg mandata. Pitajte gosp. Rogoza o gradnji Bob staza na Ilovcu kad je doveženo 3000 000 T smeća bez prateće dokumentacije. Rekord je bio 45 kamiona materijala (smeća) u jednom danu – EKO Flor. Pa navodno šljaka iz željezare Sisak…

  Odgovori