KAportal Kako najbolje fotografirati hranu? Pogledajte trikove od kojih će vaše jelo biti "Mona Lisa" na tanjuru | Karlovački informativni web portal

Kako najbolje fotografirati hranu? Pogledajte trikove od kojih će vaše jelo biti “Mona Lisa” na tanjuru

Donosimo vam najvažnije savjete i korisne smjernice pomoću kojih će vaše jelo na fotografiji izgledati kao ‘Mona Lisa’ na tanjuru.

S obzirom na to da u večerašnjoj epizodi showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ kandidati moraju pripremiti fotogenična jela, odlučili smo istražiti na koje sve segmente treba pripaziti prilikom serviranja i fotografiranja tanjura.

Svijetlost

 • Najkvalitetnije svjetlo za fotografiju je umjereno danje svjetlo na kojem će jelo izgledati prirodno. Treba izbjegavati jaku sunčevu svjetlost pa je tako najbolje fotografirati ujutro ili predvečer dok još ima danjeg svjetla, a možete i fotografirati u zatvorenom prostoru pokraj prozora. Jaka umjetna rasvjeta i blic fotoaparata se ne preporučuju jer nejednako osvjetljavaju objekt fotografiranja. Znači što prirodnije, to bolje.

  Oprema

  Mnogi blogeri i fotografi reći će kako nije sve u opremi, većina je u ideji onoga tko fotografira. No, ipak treba raspolagati donekle kvalitetnom kamerom na fotoaparatu ili mobitelu kako bi fotografija imala smisla, ostalo je sve u rukama fotografa. Osim kvalitetnog objektiva, vrlo je korisno posjedovati i stativ koji će vam dati sigurnost u kadriranju. Kada pronađete dobar kadar, stativ vam omogućuje slobodu da lakše dodatno ukrasite jelo ako se ukaže potreba za tim.

  Kadar i kut snimanja

  Kadar i kut snimanja je vrlo teško odrediti dok nemamo konkretno jelo ispred sebe jer neka jela izgledaju odlično kada se fotografiraju cijela, a neka kada se ‘uđe u jelo’ i uzme krupni kadar ili detalj. Jednako tako, neka jela zahtijevaju fotografiranje odozgo, a neka sprijeda. Tada je najbolje ‘opaliti’ više fotografija različitih kadrova i iz različitih kutova kako bi pronašli recept za savršenu fotografiju.

  Filteri

  Iako bi bilo najbolje izostaviti bilo kakve filtere, ako ste veliki ljubitelj filtera i ne možete bez njih, onda ih svakako koristite umjereno. Ne izgleda primamljivo kada hrana promijeni boju i ne izgleda prirodno, zato treba biti oprezan s filterima.

  Boje i dekoriranje

  Hrana mora biti u centru pažnje prilikom serviranja, zato je najbolje koristiti neutralne, jednobojne tanjure poput bijelih, crnih ili nekih nježnijih boja na kojima će se vaše jelo najbolje istaknuti. Bitan je i kontrast između podloge i hrane kako se pojedine namirnice ne bi ‘stopile’ s pozadinom. Također, treba paziti na količinu prilikom serviranja jer previše hrane na tanjuru nikako nije fotogenično ni primamljivo.

  Vježba

  Kao i sve ostalo, fotografiranje hrane je stvar vježbe pa je potrebno puno prakse kako bi pronašli recept za najbolju fotografiju. Osim vježbe, puno će pomoći i prelistavanje kuharica, čitanje knjiga i blogova koji nude korisne savjete i prekrasne fotografije hrane.

  RTL.hr

 • Odgovori