KAportal Na prozivanja odgovaraju iz karlovačke gradske uprave: U izgradnju i rekonstrukciju vrtića u pet godina uloženo 60 milijuna kuna | Karlovački informativni web portal

Na prozivanja odgovaraju iz karlovačke gradske uprave: U izgradnju i rekonstrukciju vrtića u pet godina uloženo 60 milijuna kuna

Novi vrtić na Rakovcu

Nakon teksta objavljenog na KAportalu gdje je Inicijativa Za radnički Karlovac ponovo prozvala gradsku vlast da se ne vodi javnim, nego privatnim interesom i kod izgradnje dječjih vrtića, i karlovačke gradske uprave stiglo je priopćenje o ulaganju u ovaj segment.

Kako navode, Grad Karlovac u zadnjih pet godina uložio je približno 60 milijuna kuna u izgradnju odnosno rekonstrukciju dječjih vrtića na području grada Karlovca, što je rezultiralo povećanjem broja upisane djece te zaposlenjem 10 novih odgojiteljica, a sve u cilju stvaranja što kvalitetnijih uvjeta življenja.

Ostatak priopćenje prenosimo u cijelosti…

 • U 2016. godini, upravo radi što svrhovitije analize, stručni djelatnici Grada Karlovca posjetili su grad Samobor odnosno montažne vrtićke objekte za koje je utvrđeno kako nisu na istoj razini kvalitete i održavanja kao objekti čvrste gradnje. Vodeći se prvenstveno sigurnosnim uvjetima vrtićkih objekata kao i poštujući mišljenje struke, Grad Karlovac odlučio se za gradnju objekata čvrste gradnje s obzirom i na mogućnosti njihove rekonstrukcije i održavanja, dok se montažni objekti moraju uklanjati što je i bio slučaj kod vrtića Grabrik i vrtića Rakovac. Čvrste gradnje u konačnici isplativije su za održavanje.

  U strateškom opredjeljenju Grada Karlovca upravo i jest razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja stavljen kao prioritet, a strategija uključuje stvaranje još boljih materijalnih uvjeta sukladno Državnim pedagoškim standardima, a s druge strane i razvoj različitih programa sukladno interesima roditelja.

  U tijeku je izgradnja vrtića Grabrik, energetska obnova vrtića Dubovac, a Grad Karlovac zaprimio je i pozitivan ishod prve faze ocjenjivanja DV Mahićno, projekta koji je prijavljen na Javni natječaj unutar mjere „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

  Podsjetimo kako su prethodno rekonstruktuirani vrtić Turanj, vrtić Gaza, vrtić Švarča te vrtić Rakovac. Intencija Grada Karlovca nastavak je ulaganja u predškolsko-obrazovne institucije vodeći pritom računa o sigurnosnim uvjetima i postizanju učinkovitosti. Kontinuiranim ulaganjem od 2012. godine u vrtićke objekte Grad Karlovac zasigurno je doprinio povećanju provođenja pozitivnih demografskih mjera te je kao takav jedan od najpozitivnijih primjera u Hrvatskoj, pišu iz gradske uprave.

  Jučer je na temu vrtića održana i tiskovna konferencija. Kako je rečeno, s početkom prosinca za 175 djece u sedam karlovačkih dječjih vrtića omogućena je usluga produljenog, poslijepodnevnog i smjenskog rada. Produljeni boravak traje do 18 sati, a smjenski i poslijepodnevni do 21 sat. Sve to dio je projekta “Unaprjeđenje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja u Karlovcu” realiziranog u sklopu Poziva “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja”  Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 8.914.270,36 kn a trajat će dvije godine.

  – Ovim projektom uvedeni su i dodatni programi za djecu kao plivanje, koturanje, bicikliranje, tenis, senzomotorička stimulacija, rana intervencija, “Mala škola pokreta” (terapijsko jahanje) te interaktivni program “Medijska pismenost”. U svrhu provedbe dodatnih usluga kroz projekt će se nabaviti nova didaktička, sportska i informatička oprema, educirati postojeći djelatnici, ali i zaposliti još 25 odgojitelja i stručnih suradnika, pet članova pomoćnog osoblja te voditelj projekta, pohvalili su se u Gradu.

  KAportal.hr

 • Odgovori