KAportal Možemo! pozvali Karlovčane da Koranski slap i Foginovo budu ključna točka obrane grada od devastacije i klijentelističke politike gradske uprave | Karlovački informativni web portal

Možemo! pozvali Karlovčane da Koranski slap i Foginovo budu ključna točka obrane grada od devastacije i klijentelističke politike gradske uprave

– Čitav proces izgradnje hotela Lana Korana od početka se provodi netransparentno, bez uključivanja građana kojima je prostor uz Koranu iznimno važan i balansirajući po rubu zakonskih propisa – a možda i preko njih, za što je odgovorna isključivo lokalna vlast, odnosno, vladajući HDZ, poručili su iz karlovačke grupe platforme Možemo!, reagirajući na najavljenu izgradnje zaštitnoga zida oko budućeg hotela kraj Korane, te pozvali Karlovčane da Koranski slap i Foginovo “budu ključna točka obrane grada od dugogodišnje devastacije i klijentelističke politike gradske uprave koja je izgleda spremna žrtvovati najljepše javne prostore grada za interese svojih stranačkih donatora”.

U priopćenju navode:

– Dok se HDZ i njegov donator Nikola Hanžel ne dogovore hoće li zida biti ili neće, reagiramo na sramotno priopćenje gradonačelnika Damira Mandića u kojem poimence proziva i osuđuje stručnjake, aktiviste i opozicijske vijećnike koji su se javno usprotivili gradnji zida uz Koranu nazivajući ih cirkusantima, nemoralnim osobama i prozivajući za stvaranje „antipoduzetničke“ klime. U svom priopćenju gradonačelnik se otvoreno stavlja na stranu investitora nazivajući projekt „jedinstvenim hotelom u genijalnoj viziji investitora“, dok svaku kritiku struke odbacuje kao nerelevantnu i politikantsku. U takvoj atmosferi nemoguće je stvoriti povjerenje građana u proceduru urbanističkog natječaja jer je iz svake gradonačelnikove rečenice jasno da je on odluku već donio i da se ne namjerava zamjeriti jednom od najvećih donatora svoje stranke i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

  • Naš Ustav ne prepoznaje ni stranačke donatore, ni zasluge za razvoj lokalne privrede, ni žrtvovanje javnih prostora u korist pojedinaca kao zaštićenu vrijednost, ali jamči ravnopravnost, poštivanje zakona, slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja. Ustav ne štiti privatne investitore s „genijalnim idejama“ kada oni narušavaju javni interes i javna dobra, ali ih evidentno štiti HDZ. Stoga najtoplije podržavamo zahtjeve Građanske inicijative “Spasimo Koranu” da se pravnim sredstvima, peticijom i širokom građanskom akcijom onemogući izgradnja zida oko eventualnog hotela. Pozivamo sve građanke i građane Karlovca da se pridruže nastojanju da koranski slap i Foginovo kupalište budu ključna točka obrane grada od dugogodišnje devastacije i klijentelističke politike gradske uprave koja je izgleda spremna žrtvovati najljepše javne prostore grada za interese svojih stranačkih donatora, poručuje Lokalna grupa Platforme Možemo! Karlovac.

    KAportal.hr

     

  • Odgovori