POZDRAV IZ KARLOVCA – KAportal http://kaportal.rtl.hr Karlovački informativni web portal Mon, 16 Jul 2018 19:42:02 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.7 Pozdrav iz Karlovca: Karlovačka pivovara http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-karlovacka-pivovara/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-karlovacka-pivovara/#respond Wed, 01 Feb 2017 09:15:52 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=3924 Na kraju Marmontove aleje nalazi se najstarije i najpoznatije karlovačko poduzeće – Karlovačka pivovara, koja i danas uspješno radi a osnovana je 1854. godine. Razglednica koju predstavljamo  je iz 1945. godine, a nakladnik je bila zadruga Ratni vojni invalidi, Zagreb. Uspoređujući s današnjom fotografijom vidljivo je da su visoki stari dimnjak zamjenili neki drugi tornjevi, …

Objava Pozdrav iz Karlovca: Karlovačka pivovara pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Na kraju Marmontove aleje nalazi se najstarije i najpoznatije karlovačko poduzeće – Karlovačka pivovara, koja i danas uspješno radi a osnovana je 1854. godine.

Razglednica koju predstavljamo  je iz 1945. godine, a nakladnik je bila zadruga Ratni vojni invalidi, Zagreb.

Uspoređujući s današnjom fotografijom vidljivo je da su visoki stari dimnjak zamjenili neki drugi tornjevi, a i promet ulicom kod Pivovare je je drugačije reguliran.

Pripremio Danko Fajt, iz knjige Nikole Perića

Objava Pozdrav iz Karlovca: Karlovačka pivovara pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-karlovacka-pivovara/feed/ 0
Pozdrav iz Karlovca: Panorama http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-panorama/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-panorama/#respond Tue, 24 Jan 2017 08:15:47 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=3941 Stare razglednice Karlovca iz 19. i s početka 20. stoljeća iz zbirke Nikole Perića predstavljene su u knjizi “Pozdrav iz Karlovca”. Vrijednu zbirku odlučili smo prezentirati na nov način, tako da motive iz starih vremena usporedimo s današnjim izgledom našeg grada. Serijal “Pozdrav iz Karlovca” krenuo je zajedno s KAportalom, sad već davne 2010. godine, …

Objava Pozdrav iz Karlovca: Panorama pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Stare razglednice Karlovca iz 19. i s početka 20. stoljeća iz zbirke Nikole Perića predstavljene su u knjizi “Pozdrav iz Karlovca”. Vrijednu zbirku odlučili smo prezentirati na nov način, tako da motive iz starih vremena usporedimo s današnjim izgledom našeg grada. Serijal “Pozdrav iz Karlovca” krenuo je zajedno s KAportalom, sad već davne 2010. godine, a kako je ova knjiga, nažalost u međuvremenu preminulog autora Nikole Perića od značajne vrijednosti, odlučili smo je ponovo aktualizirati.

Kao prvi motiv izabrali smo bakropis autora Krambergera iz 19. stoljeća s vizurom Karlovca, te danas snimljenom fotografijom iz otprilike istog kuta.


 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremio Danko Fajt, iz knjige “Pozdrav iz Karlovca” Nikola Perić

Objava Pozdrav iz Karlovca: Panorama pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-panorama/feed/ 0
Pozdrav iz Karlovca: Legendarna gostionica Miramare na Udbinji http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-legendarna-gostionica-miramare-na-udbinji/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-legendarna-gostionica-miramare-na-udbinji/#respond Thu, 27 Sep 2012 09:25:22 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=88322 Stigli smo u prigradsko naselje Udbinja gdje ćemo posvetiti malo prostora legendarnoj gostionici “Miramare”. Odmah iza Rakovca, baš gdje prolazi vijadukt obilaznice nalazila se poznata gostionica. Život se odvijao u vrtu gostionice što se i vidi na priloženoj razglednici iz 1908. godine. Bila je i drvena baraka okružena sa mnogo stabala voćki koje su pravile …

Objava Pozdrav iz Karlovca: Legendarna gostionica Miramare na Udbinji pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Gostionica Miramare

Stigli smo u prigradsko naselje Udbinja gdje ćemo posvetiti malo prostora legendarnoj gostionici “Miramare”. Odmah iza Rakovca, baš gdje prolazi vijadukt obilaznice nalazila se poznata gostionica.

Život se odvijao u vrtu gostionice što se i vidi na priloženoj razglednici iz 1908. godine. Bila je i drvena baraka okružena sa mnogo stabala voćki koje su pravile hlad. Tu odmah iza na rijeci Korani bilo je i uređeno kupalište, pa su mnogi Karlovčani u vrućim ljetnim danima rado posjećivali to mjesto.

Odmah do gostionice bila je kuća poznatog mesara Gombača, staje sa stokom i vrtovi, a poslije i auto kamp s kupalištem. Danas toga više nema. Potrebe suvremenog življenja mijenjali su vizuru toga kraja, a ove stare razglednice nas prisjećaju kako se nekad ovdje živjelo.

Nakladnik ovih razglednica je M. Fogina, a razglednice su potovale 1908. godine.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

Na mjestu gostionice danas je nadvožnjak

Objava Pozdrav iz Karlovca: Legendarna gostionica Miramare na Udbinji pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-legendarna-gostionica-miramare-na-udbinji/feed/ 0
Pozdrav iz Karlovca: Rakovački sajam petkom, uz mitnicu http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-rakovacki-sajam-petkom-uz-mitnicu/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-rakovacki-sajam-petkom-uz-mitnicu/#respond Sat, 22 Sep 2012 13:45:37 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=87581 Rakovac je spojen s Karlovcem tek 1905. godine. Bilo je i sporova s Karlovcem, jer su ovdje trgovci petkom sačekivali “graničare” i kupovali robu prije “mitnice”, pa je time gubila karlovačka gradska blagajna. Društveni život Rakovčana od starine je vezan uz rijeku Koranu. Nije stoga čudno da su dali Karlovcu najviše sportaša u sportovima u …

Objava Pozdrav iz Karlovca: Rakovački sajam petkom, uz mitnicu pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Rakovac je spojen s Karlovcem tek 1905. godine. Bilo je i sporova s Karlovcem, jer su ovdje trgovci petkom sačekivali “graničare” i kupovali robu prije “mitnice”, pa je time gubila karlovačka gradska blagajna.

Društveni život Rakovčana od starine je vezan uz rijeku Koranu. Nije stoga čudno da su dali Karlovcu najviše sportaša u sportovima u vodi koji su po rezultatima bili i u državnom vrhu. Danas Rakovac nestaje, jer su srušene mnoge stare kuće. Pale su kao žrtve modernizacije grada. Na ovim  razglednicama vidimo stari Rakovac uz “poštansku cestu” iz 1914. godine, a tu je i karlovačka “velika realna gimnazija” sa školskim vrtom koja je na ovom mjestu od 1883. godine.

Poseban raritet čini razglednica Rakovca u zelenoj boji i predstavlja najstariju fotografiju tog predgrađa.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

 

 

 

 

 

Objava Pozdrav iz Karlovca: Rakovački sajam petkom, uz mitnicu pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-rakovacki-sajam-petkom-uz-mitnicu/feed/ 0
Pozdrav iz Karlovca: Rakovac uz poštansku cestu http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-rakovac-uz-postansku-cestu/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-rakovac-uz-postansku-cestu/#respond Sun, 02 Sep 2012 10:41:43 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=86052 Rakovac, koji je danas dio Karlovca, s razvedenim ulicama i višekatnicama, nekada je bio samo jedna ulica. Kuće su bile sagrađene uz tzv. poštansku cestu u 18. stoljeću ( 1780.). Godine 1835. imao je 21 kuću i stotinjak stanovnika. Ime mu vjerojatno dolazi od rakova, kojih je u Korani bilo. Naselje je u to vrijeme …

Objava Pozdrav iz Karlovca: Rakovac uz poštansku cestu pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Rakovac, koji je danas dio Karlovca, s razvedenim ulicama i višekatnicama, nekada je bio samo jedna ulica. Kuće su bile sagrađene uz tzv. poštansku cestu u 18. stoljeću ( 1780.). Godine 1835. imao je 21 kuću i stotinjak stanovnika. Ime mu vjerojatno dolazi od rakova, kojih je u Korani bilo.

Naselje je u to vrijeme pripadalo Slunjskoj pukovniji, pa je tu od 1819. i škola, koja je kasnije prerasla u realnu gimnaziju. Njoj se 1883. priključila i karlovačka gimnazija, što je do tada radila u samostanskim prostorijama.

Prva zgrada desno nekadašnja je rakovačka škola (poslije stambena kuća, pa Šumarska škola, a danas je dio karlovačke Gimnazije. Iza nje viri kapelica sv. Ivana Nepomuka sagrađena 1854. godine. Strohal spominje i kip sv. Ivana Nepomuka “nedaleko rakovačkog mosta” koji je bio porušen, a sagrađena kapela. Srušena je poslije 1945. godine.

Rakovački kameni most prelazio je preko potoka što je od Dubovca odvodio vode do rijeke Korane. Ova razglednica Rakovca sa kamenim mostom, starom školom i kapelicom je nastala 1915. godine u nakladi I. Sagana.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

Objava Pozdrav iz Karlovca: Rakovac uz poštansku cestu pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-rakovac-uz-postansku-cestu/feed/ 0
Pozdrav iz Karlovca: Kupalište i lječilište – sve na jednom mjestu http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-kupaliste-i-ljeciliste-sve-na-jednom-mjestu/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-kupaliste-i-ljeciliste-sve-na-jednom-mjestu/#respond Thu, 02 Aug 2012 07:15:24 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=83020 Izgradnji gradskog kupališta na Korani prethodile su velike pripreme. Projekt je naručen u Budimpešti, a čelični pontoni koji su nosili kupališe izrađeni su u Pragu. Kupalište “kakvog doista neima nijedan grad u Hrvatskoj”, pisale su tadašnje novine, otvoreno je 1897. godine. Uz kabine na vodi, na kupalištu su bila dva “bazena”, jedan za plivače, drugi …

Objava Pozdrav iz Karlovca: Kupalište i lječilište – sve na jednom mjestu pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Izgradnji gradskog kupališta na Korani prethodile su velike pripreme. Projekt je naručen u Budimpešti, a čelični pontoni koji su nosili kupališe izrađeni su u Pragu.

Kupalište “kakvog doista neima nijedan grad u Hrvatskoj”, pisale su tadašnje novine, otvoreno je 1897. godine. Uz kabine na vodi, na kupalištu su bila dva “bazena”, jedan za plivače, drugi za neplivače. Posjetitelji nisu imali potrebe izlaziti na otvorenu vodu. Sve im se nudilo, od posuđivanja kupaćih kostima, ručnika, ogrtača, kabina i bazena, do ručka u kupališnoj restauraciji ili liječenja vodom u Kupališnom lječilištu.

Takvih sadržaja na malom prostoru nije u ono doba bilo nigdje u Hrvatskoj. Povrh svega, na polju oko kupališta počeo se uzgajati park s mnoštvom različitih sadnica – botanički vrt.

Na prvoj kolor razglednici iz 1930. godine u nakladi Rudolfa Pischmachta vidi se zid i prilaz kupalištu koji je izgrađen 1907. godine.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

Objava Pozdrav iz Karlovca: Kupalište i lječilište – sve na jednom mjestu pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-kupaliste-i-ljeciliste-sve-na-jednom-mjestu/feed/ 0
Pozdrav iz Karlovca: Kupalište meta fotografa i nakladnika http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-kupaliste-meta-fotografa-i-nakladnika/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-kupaliste-meta-fotografa-i-nakladnika/#respond Sun, 29 Jul 2012 09:52:36 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=83053 Koransko kupalište oduvijek je bilo vrlo popularno, ne samo među kupačima iz našeg grada i gostima, već i među fotografima i nakladnicima. Vidi se to najbolje po velikoj količini snimljenih razglednica s koranskim motivima. Na jednoj od razglednica iz 1914. godine vidi se kako je Korana narasla, a ploveće kupalište – slijedilo vodostaj. Pripremili Nikola …

Objava Pozdrav iz Karlovca: Kupalište meta fotografa i nakladnika pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Koransko kupalište oduvijek je bilo vrlo popularno, ne samo među kupačima iz našeg grada i gostima, već i među fotografima i nakladnicima. Vidi se to najbolje po velikoj količini snimljenih razglednica s koranskim motivima.

Na jednoj od razglednica iz 1914. godine vidi se kako je Korana narasla, a ploveće kupalište – slijedilo vodostaj.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objava Pozdrav iz Karlovca: Kupalište meta fotografa i nakladnika pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-kupaliste-meta-fotografa-i-nakladnika/feed/ 0
Pozdrav iz Karlovca: I Nikola Tesla se volio kupati u Korani http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-i-nikola-tesla-se-volio-kupati-u-korani/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-i-nikola-tesla-se-volio-kupati-u-korani/#comments Thu, 26 Jul 2012 06:48:08 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=83014 Nakon što smo s lijepim raritetnim razglednicama čestitali gradu njegov 433. rođendan, vraćamo se našim riječnim kupalištima. Poznato je da je naš znanstvenik Nikola Tesla živio u Karlovcu gdje je na gimnaziji 1873. godine maturirao, ali ima jedan događaj vezan za kupanje. Iako je bio opsjednut čistoćom, navodno se volio kupati u Korani koja se …

Objava Pozdrav iz Karlovca: I Nikola Tesla se volio kupati u Korani pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Nakon što smo s lijepim raritetnim razglednicama čestitali gradu njegov 433. rođendan, vraćamo se našim riječnim kupalištima. Poznato je da je naš znanstvenik Nikola Tesla živio u Karlovcu gdje je na gimnaziji 1873. godine maturirao, ali ima jedan događaj vezan za kupanje. Iako je bio opsjednut čistoćom, navodno se volio kupati u Korani koja se smatrala ljekovitom. Kupao se iznad slapa i jednom prilikom jedva izvukao živu glavu, kad ga je “napeta” voda povukla na zidić slapa.

Na lijevoj obali, koju stotinu metara nizvodno od slapa, pružao se vrt zvan Račja bašča, Rakov vrt, Krebsgarten. Bio je u vlasništvu Karlovčana Deaka i Vraničara i oni su tu držali kupalište. Karlovački gradonačelnik Josip Vrbanić bacio je oko na to zemljište u zamisli da tu napravi gradsko kupalište. Godine 1894. uspije pridobiti gradske zastupnike i za 7.000 forinti Grad je kupio Rakov vrt.

Donosimo stare razglednice iz 1904. i 1908. godine gdje se vide kupališne kabine na plovećim pontonima.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

 

Objava Pozdrav iz Karlovca: I Nikola Tesla se volio kupati u Korani pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-i-nikola-tesla-se-volio-kupati-u-korani/feed/ 1
Pozdrav iz Karlovca: Zanimljivosti s koranskih kupališta http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-zanimljivosti-s-koranskih-kupalista/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-zanimljivosti-s-koranskih-kupalista/#respond Fri, 20 Jul 2012 06:25:08 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=83034 Časopis “Svjetlo” je zabilježilo da je prvi strani kupač bio izvjesni dr. Emil Teirich, koji se “kupao svaka tri četvrt sata”… Nizvodno od kupališta bio je plićak preko kojega su godinama Koranu gazili seljaci iz Mekušja i tako brže dolazili do grada. No voda je znala biti ćudljiva, tako da je zabilježeno kako su vojnici …

Objava Pozdrav iz Karlovca: Zanimljivosti s koranskih kupališta pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Časopis “Svjetlo” je zabilježilo da je prvi strani kupač bio izvjesni dr. Emil Teirich, koji se “kupao svaka tri četvrt sata”… Nizvodno od kupališta bio je plićak preko kojega su godinama Koranu gazili seljaci iz Mekušja i tako brže dolazili do grada. No voda je znala biti ćudljiva, tako da je zabilježeno kako su vojnici i građani 1915. iz rijeke jedva spasili starijeg seljaka. Kad je došao k sebi, prve su mu riječi bile: A gdje je moja lula?

Na jednoj od razglednica iz 1935. godine vidi se Foginovo kupalište koje je otvoreno 1905. godine, a na drugim razglednicama se vidi kako je sve više kupača izvan zatvorenih bazena. Nakon zatvaranja kabina kupalište se proširilo na obje obale rijeke.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objava Pozdrav iz Karlovca: Zanimljivosti s koranskih kupališta pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-zanimljivosti-s-koranskih-kupalista/feed/ 0
Pozdrav iz Karlovca: Litografska tehnika http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-litografska-tehnika/ http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-litografska-tehnika/#respond Sun, 08 Jul 2012 09:19:37 +0000 http://www.kaportal.hr/?p=82168 Nema se što mnogo pisati o ovim starim razglednicama. U svojoj ljepoti same neka govore. Treba tek naglasiti da su rađene u litografskoj tehnici i da su vrlo rijetke. Nakladnik je I. Sagan iz Karlovca, a puštene su u prodaju 1897. i 1898. godine. Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt  

Objava Pozdrav iz Karlovca: Litografska tehnika pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
Nema se što mnogo pisati o ovim starim razglednicama. U svojoj ljepoti same neka govore. Treba tek naglasiti da su rađene u litografskoj tehnici i da su vrlo rijetke.

Nakladnik je I. Sagan iz Karlovca, a puštene su u prodaju 1897. i 1898. godine.

Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

 

Objava Pozdrav iz Karlovca: Litografska tehnika pojavila se prvi puta na KAportal.

]]>
http://kaportal.rtl.hr/pozdrav-iz-karlovca-litografska-tehnika/feed/ 0