KAportal Most Pokupje - Mahično ponovo na čekanju - Vlada dala potporu, HC osigurale novac, ali poništena lokacijska dozvola | Karlovački informativni web portal

Most Pokupje – Mahično ponovo na čekanju – Vlada dala potporu, HC osigurale novac, ali poništena lokacijska dozvola

Most na Kupi Pokupje – Mahično, čija je izgradnja najavljivana proteklih godina u nekoliko navrata pa i na prošlotjednoj sjednici Vlade u Karlovcu, kada je rečeno i da su Hrvatske ceste u proračunu za iduću godinu osigurale 48 milijuna kuna plus PDV, opet je na čekanju, ovaj put jer je ostao bez lokacijske dozvole.

Potvrdila je to na današnjem aktualcu Županijske skupština dožupanica Martina Furdek Hajdin, kazavši da je ovih dana poništena lokacijska dozvola, odnosno, izmjena i dopuna lokacijske dozvole koju je izdao županijski odjel.

 • – Bili smo neugodno iznenađeni, nismo očekivali poništenje te dozvole jer jer izdana 2012. Hrvatske ceste morale su ući u izmjenu i dopunu već važećeg akta jer je u međuvremenu to postala državna cesta, profil mosta mora biti nešto širi i mora se uskladiti s projektom obrane od poplava koji se sad projektira, znači zadire u lokacijske uvjete. Međutim, poništenje rješenja upućuje nas, projektanta i investitora da ponovo preispitamo i utvrdimo i dokažemo da je ta trasa mosta najbolje rješenje, te da je interes koji opća zajednica ostvaruje, a posebno naglašavam naše gospodarstvo, stavljen u ravnotežu s interesom pojedinca. Znate da postoji otpor vlasnika nekretnina i s lijeve i desne obale Kupe i mi moramo dokazati da smo prevrednovali štetu koja se njima nanosi u odnosu na onu kvalitetu koju želimo ovim projektom dobiti. Ovdje se poziva se na praksu i iskustvo EU suda i na slučaj kod izgradnje autoceste i to se primjenjuje se na ovom projektu kao i praksa Visokog upravnog suda, izjavila je Furdek Hajdin.

  No, to što je most, nekoliko mjeseci prije nego su radovi trebali početi, ostao bez dozvole, ne znači da će se od njegove izgradnje odustati. Slijedi ponovni postupak za izdavanje lokacijske dozvole.

  – Kada smo prošli proceduru pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koja slovi kao ona koja kroz studiju utjecaja na okoliš usporava projekte, mislili smo da imamo projekt u rukama, i ja sam govorila da je gradnja moguća u proljeće, ali ovo rješenje nas je osujetilo u toj dinamici. Ali, nismo stali. Drugi dan nakon Vlade, imali smo sastanak u upravi HC, u ponedjeljak smo imali operativni, utvrdili smo hodogram i jasne i precizne zadatke investitora, projektanta, naše službe. Očekujemo ponovni javni uvid u projekt pred novu godinu. Nova lokacijska je potencijal i nove žalbe, ali pratit ćete s nama dinamiku o čemu iscrpno izvještavati, najavila je Furdek Hajdin.

  KAportal.hr

 • 2 komentara

  1. Taj igra istu igru kao i onaj na Stativama kada se gradila autocesta.
   Na kraju dobit će veliku lovu (njegovi odvjetnici još i veću), ostat će u svađi sa cijelim selom i susjedna tri, i sagradit će kuću u još većoj vukojebini !!

  2. Eh, mi smo mislili ovo, mi smo mislili ono. A da bi se sad uopce dao zahtjev za loakcijsku, treba imati dokaz pravnog interesa, a to nemaju. A onda i novi projekt, pošto ovo rješenje nije dobro. I opet na kraju mi ponovno plaćamo sve te pogreške.

  Odgovori