KAportal Most napustio sabornicu: Zastupnici odugovlače glasanje o Zakonu o udomiteljstvu | Karlovački informativni web portal

Most napustio sabornicu: Zastupnici odugovlače glasanje o Zakonu o udomiteljstvu

Zbog nedostatnog kvoruma, Hrvatski sabor je nakon pola sata glasovanja, oko 30-og amandmana na Konačni prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju, nakratko prekinuo sjednicu.

Određujem stanku budući da nema kvoruma, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakog što je odglasovano 30-ak amandmana, te nakon što je zastupnicima poručio kako im ubuduće neće odobriti da obrazlažu zašto povlače svoje amandmane.

Možete samo reći ‘povlačim’, bez obrazloženja, rekao im je Jandroković priznavši da je pogriješio kad je to dopustio nezavisnom Željku Lackoviću i SDP-ovu Davoru Bernardiću, ne znajući da će se to pokušati zlouporabiti.

 • Amandmani su raspravljeni u četvrtak, danas se o njima samo glasuje, neću dopustiti da radite budale od ljudi koji sjede ovdje, poručio je Jandroković nadvikujući se sa zastupničkom galamom.

  “Vi radite budale od građana odbijajući sindikalne amandmane”, doviknuo mu je Ivan Pernar (ŽZ).

  Spomenuti zakon, o čijim se amandmanima glasuje, jedan je od šest zakona za cjelovitu mirovinsku reformu o kojima Sabor danas odlučuje.

  U naelektriziranoj atmosferi počelo glasovanje o zakonima

  U poprilično naelektriziranoj atmosferi, zahtjevima za stankama, zbog konzultacija oko glasovanja o paketu zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, Hrvatski sabor u petak je počeo glasovanje o raspravljenima zakonima.

  Mirovinska reforma koju predlaže Vlada je kvazi reforma koja ne rješava ništa, poručili su Mostov Nikola Grmoja i Branimir Bunjac (ŽZ).

  Tom se reformom ne rješava ništa, zbog načina na koji Vlada vodi zemlju iz nje dnevno odlazi 180 ljudi, ne provodi se reforma državne uprave, kao ni jedna druga strukturna reforma, ustvrdio je Grmoja.

  “Sve što imamo je bildanje demokršćanskih mišića HDZ-a i liberalnih HNS-a” na Zakonu o udomiteljstvu, djeca nisu u fokusu, nabrajao je zastupnik.

  Opetovao je i kako hrvatsko izaslanstvo ide u Marakeš zbog Marakeškog kompakta o kojem Sabor nije raspravio, a nema ni “valjane odluke” saborskog Odbora za vanjsku politiku.

  Mirovinska reforma je promašena, zaduženje za isplatu mirovina povećat će se sa sadašnjih 17 milijardi na 20 milijardi kuna u 2020., ustvrdio je Bunjac.

  Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da bi se o SDP-ovoj Interpelaciji o učestaloj zlouporabi pozdrava Za dom spremni moglo glasovati idući petak.

  Učinit ćemo to kad se steknu uvjeti, očekujem idući petak, odgovorio je Arsenu Bauku (SDP) koji je primjetio da među točkama o kojima se danas kani glasovati nema te Interpelacije i zaključaka koje je SDP predložio.

  Sabor je dnevni red dopunio sa 23 nove točke.

  Bačić: “Imat ćemo dovoljno glasova”

  Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je u petak kako će se u podne u Hrvatskom saboru glasovati o prijedlogu zakona o udomiteljstvu, u tekstu kako ga je Vlada predložila, i dodao da će za to imati ‘dovoljno ruku’.

  HDZ-ov mlađi koalicijski partner HNS je ovih dana najavio da će svoju podršku zakonu uvjetovati usvajanjem amandmana po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece, što HDZ-u nije prihvatljivo.

  „Ja sam još prošli petak rekao da ćemo izvršiti konzultacije oko tog zakona. Danas je zakon predviđen za glasovanje kao točka dnevnog reda i očekujem da ćemo ga usvojiti u tekstu kako ga je Vlada predložila”, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

  Na pitanje je li razgovarao s Klubom zastupnika HNS-a Bačić je rekao kako „svakodnevno razgovara s predsjednikom Kluba i članovima Kluba”.

  Na pitanje o tome kako će glasovati HNS, Bačić je kazao da će oni biti za amandman te kako imaju Klub tijekom jutra te će se dogovoriti kako će se postaviti.

  „Neovisno kako se Klub zastupnika HNS-a postavi, zakon će imati dovoljno glasova da bude usvojen u tekstu kako ga je predložila Vlada”, uvjeren je Bačić i opetovao da HDZ neće glasovati za HNS-ov amandman.

  „Mi nećemo glasovati za amandman. Kao što znate Vlada je amandman odbila. Već je bilo očitovanje na amandman Kluba HNS-a, kojega Vlada nije prihvatila, a jasno da ga nećemo ni mi u Klubu zastupnika. Slažemo se s ovakvim rješenjem kada je u pitanju zakon o udomiteljstvu, kako ga je Vlada predložila”, istaknuo je šef Kluba HDZ-a.

  Upitan može li se dogoditi da više zastupnika bude suzdržano i protiv nego ih bude za takav zakonski prijedlog, rekao je kako očekuje da će biti dovoljno glasova da se zakon usvoji.

  „Bit će više za nego što će biti protiv i suzdržanih”, rekao je Bačić, a na pitanje očekuje li glasove samo koalicijskih partnera, odgovrio je: „To ćete vidjeti danas na glasovanju”.

  HNS će biti suzdržan

  I dok je HDZ uvjeren da će zakon biti usvojen, Milorad Batinić iz HNS-a kaže da će njegova stranka biti suzdržana tijekom glasanja.

   Most: Jedva 13 posto energije proizvedemo iz obnovljivih izvora

  Zastupnici Mosta su u petak u raspravi o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima enrgije i visokoučinkovitoj kogeneraciji ocijenili da se vodila loša energetsku politika, da se Hrvatska sporo mijenja i jedva 13 posto energije proizvede iz obnovljivih izvora, a na svoje klupe su, uoči glasovanja o paketu zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, stavili natpis “Referendum!”, kojim sindikati najavljuju da će o nekim odredbama te reforme na proljeće organizirati referndum.

  Osim što malo energije proizvedemo iz obnovljivih izvora, drugi je problem struktura “obnovljivaca”, 63 posto se odnosi na vjetoenergiju, a samo četiri posto na solarnu, rekao je Slaven Dobrović (Most) koji drži da je predloženi zakon mogao više “dati” građanima i poduzetnicima koji žele uložiti u obnovljive izvore na svom krovu.

  Miro Bulj (Most) pita zašto Sabor ne raspravlja o Mostovu prijedlogu zakona o mikrosolarima koji bi, istaknuo je, bio bolji za građane. Imamo dovoljno sunca; dosta je vjetroparkova i dobiti koja odlazi u džepove stranih investitora, poručio je, tvrdeći da ih godišnje subvencioniramo sa 1, 5 milijardu kuna.

  Činjenica je da nema interesa da se koristi energija solara; da smo spomenuti novac uložili u njih, danas bismo imali neovisne obitelji, a ne monopol određnih grupacija koje izvlače novac, tvrdi Bulj i ističe da su loša rješenja donijeta u mandatu ministra Ivana Vrdoljaka i Vlade Zorana Milanovića.

  Državni tajnik Ivo Milatić uvjerava kako je intencija predloženog zakona omogućiti svim građanima kvalitetno korištenje obnovljivih izvora. Smatramo da je ovo puno bolje rješenje od onog koje ste vi predložili, odgovorio je Bulju.

  Objasnio je i kako je kategorija korisnika postrojenja za samoopskrbu, koju zakon uvodi, namijenjena kućanstvima. Tako će svako kućanstvo koje ima sunčanu elektranu moći u kalendarskoj godini, ako ne proizvodi više nego troši, ostvariti pravo da plati naknadu za korištenja mreže samo na višak potrošene energije.

  Dobrović ističe da je ključan način obračuna i pita kakav će on biti, mjesečni ili godišnji. Postrojenjima za samoopskrbu, ako ne proizvedu više nego potroše, obračun će biti na godišnjoj razini i za eventualni višak plaćat će “mrežarinu”, a oni koji će proizvoditi više nego troše bit će prebačeni na sustav mjesečnog “poravnavanja”, rekao je Milatić, opetujći kako je cilj Vlade poticati one koji energiju proizvode za svoje potrebe.

  HDZ hvali taj zakonski prijedlog, ali i predlaže amandman po kojemu bi određene kategorije poduzetnika dobile mogućnost plaćati manji iznos naknade za obnovljive izvore od visine utvrđene za ostale kategorije obveznika. Sve to išlo bi u skladu s državnim potporama, objasnio je zastupnik HDZ-a Miro Totgergeli.

  Predstavnici triju sindikalnih središnjica ispred Sabora koji glasuje o mirovinskoj reformi

  U majicama s natpisom Referendum!, predstavnici triju sindikalnih središnjica: SSSH, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata okupili su se u petak ispred Hrvatskog sabora, izražavajući nezadovoljstvo paketom zakona za cjelovitu mirovinsku reformu o kojem bi danas trebali glasovati zastupnici.

  “Došli smo samo dati poruku koju trebaju iščitati oni koji danas glasuju, prije nego ulaze unutra neka vide da ćemo ih sačekati u slijedećem koraku kroz koji mjesec prikupljajući potpise za referndum protiv nekih od odredbi u reformi”, izjavio je čelnik NHS-a Krešimir Sever, potvrdivši da bi se referendum mogao održati u proljeće iduće godine, pred izbore za Europski parlament.

  Sad imamo svoje vrijeme, tempirat ćemo kad ćemo izići van, rekao je Sever, objašnjavajući kako su s referndumom čekali dok se donesu ‘mirovinski’ zakoni, kako bi bilo što manje vjerojatnosti da ga Ustavni sud “sruši” zbog proceduralnih razloga.

  “Onda ćemo odabrati vrijeme i dovoljno blizu izborima za europski parlament”, rekao je Sever.

  Današnja je akcija, napominje, nastavak akcije koju su sindikati pokrenuli prije nekoliko mjeseci zbog stanja u mirovinskom sustavu i najavljene reforme, a koja je ‘uključila’ prosvjed, te nekoliko dolazaka u Sabor i ispred njega.

  Neposredan povod za jutrošnji dolazak bilo je sinoćnje Vladino odbijanje amandmana kojima su sindikati, preko zastupnika, htjeli “ublažiti ovakvu nepravdu u novoj mirovinskoj reformi”, rekao je čelnik NHS.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori